Een gezonde dosis werkdruk kan je prestaties verbeteren. Maar te veel druk is niet goed. Psycholoog en stressdeskundige Thijs Launspach geeft tips om hiermee om te gaan.
Een goede nachtrust begint bij de juiste omgeving. Veel mensen met slaapproblemen zien hun slaapkamer niet als een prettige omgeving en zien op tegen het moment van naar bed gaan. Het is goed om eens na te gaan hoe jij de beste slaapomgeving kan creëren voor jezelf. Een goede slaapomgeving maakt goed slapen een stuk eenvoudiger. In dit artikel lees je meer over de invloed van de omgeving op jouw slaap.
Stress is een veelvoorkomende oorzaak van slaapproblemen. Stress maakt je lichaam alert en brengt het in de actiemodus. Op lange termijn zorgt stress voor vermoeidheid en uitputting. Hierdoor wordt vaak gedacht dat slapen dan makkelijker zal gaan, dit is niet zo. Stress verslechtert je nachtrust en zorgt voor minder goede kwaliteit slaap. In dit artikel lees je meer over de effecten van stress op slaap.
Een goed slaapritme is voor iedereen verschillend en heel persoonlijk. Of je een ochtendmens of avondmens bent is afhankelijk van je biologische klok. Een klein gebiedje in ons brein stuurt deze klok aan, en vertelt het lichaam hoe laat je moet gaan slapen en weer wakker wordt. Verschillende factoren kunnen dit ritme verstoren. Als het bioritme in de war raakt, zal het hele lichaam uit balans raken. In dit artikel lees je meer over het belang van een vast slaapritme.
Goed slapen begint overdag. 2 belangrijke factoren die je slaap beïnvloeden zijn beweging en voeding. Kleine aanpassingen in je voedings- of beweegpatroon kunnen je helpen om beter te slapen. In dit artikel lees je meer over de invloed van beweging en voeding op slaap.