10 tips om je huis en tuin lenteklaar te maken

Het voorjaar is begonnen. De hoogste tijd dus om een rondje in en om je woning en door je tuin te maken. Van het nalopen van je kozijnen tot aan het verwijderen van de groene aanslag op je terras. En van het legen van je sifons tot aan het schoonmaken van je kliko’s. Dit jaargetijde is er het moment bij uitstek voor. We delen 10 onderhoudstips waarmee je jouw huis en tuin lenteklaar maakt.

De lente; word jij daar ook zo gelukkig van? Want het voorjaar betekent weer zonder jas naar buiten toe. De eerste echte zonnestralen in je tuin of op je balkon. En het is ook dé opmaat naar de zomer. Wij willen dat je dit jaar zo onbezorgd mogelijk van het seizoen geniet. Daarom hebben we 10 tips verzameld waarmee je jouw huis en tuin helemaal lenteklaar maakt.

De traditionele voorjaarsschoonmaak, die kennen we inmiddels allemaal wel. Daarom focussen we ons in dit artikel vooral op de klussen in en rondom je huis die buiten die grote schoonmaak vallen. Om er dadelijk helemáál spic en span bij te zitten. En omdat bepaald onderhoud in de lente van belang is voor de staat van je woning. Mouwen opstropen dus. Dan kun je er vervolgens weer een jaar tegenaan!

Klussen in en rondom je woning

1. Leeg je dakgoten en maak je boldraadrooster schoon
Met ons Hollandse weer raken dakgoten en boldraadroosters ontzettend snel vies en vol. Het lenteklaar maken van je huis en tuin is een mooie gelegenheid om weer eens poolshoogte te nemen. Alle takjes, bladeren en viezigheid verwijderd? Dan ben je een verstopte afvoer, overstromingen en drek langs de muren van je woning voor. En sta je toch al op die ladder? Controleer dan ook meteen even je dakgoten op eventuele gebreken.

2. Maak je ramen, kozijnen en ventilatieroosters schoon
Het is echt zo’n klus waar je in eerste instantie maar weinig zin in hebt; je ramen lappen. Maar met de voorjaarszon op je ruiten, is het vaak echt geen overbodige luxe. Neem ook meteen je kozijnen mee. Dan zul je zien hoe vies ze inmiddels weer geworden zijn. Wil je weten hoe je de jouwe het beste kunt schoonmaken? Wij schreven er recent nog over. Daar lees je ook meteen hoe je controleert op gleuven, gaten en kieren en hoe je verder onderhoud pleegt. 

Bij een frisse woning horen natuurlijk ook schone ventilatieroosters. Maak ze met een borstel of een stofzuiger schoon. Bij sommige exemplaren kun je aan de binnenkant de kap ervan af klikken. Een sopje en wat afwasmiddel doen vervolgens het werk. De laatste stap: de roosters weer open en ventileren maar. Goed ventileren kun je trouwens leren. Dit artikel vertelt je alles wat je moet weten. 
3. Maak je kliko’s schoon
Je kliko’s schoonmaken. Ook niet de leukste klus, maar het loont wel. Je doet dit eenvoudig met kokend water en een scheut schoonmaakazijn, allesreiniger of groene zeep. Giet het vuile sop wel in een emmer terug en leeg die binnen, niet in je tuin of op straat. Anders loopt het regelrecht naar het oppervlaktewater en dat is schadelijk voor het waterleven. Je kunt trouwens ook een hogedrukreiniger of een bezem gebruiken om de klus te klaren. Laat de bak drogen voordat je er weer afval in doet. 

Ongedierte in je gft-bak voorkomen? Gebruik biologisch afbreekbare zakken voor je afval. Zo blijven er geen etensresten aan de wanden hangen en kunnen bijvoorbeeld vliegen er niet zo gemakkelijk meer bij. Een paar takken hedera (klimop) helpen tegen maden; de plant is giftig voor ze. En ook een panty met een paar mottenballen biedt wat dat betreft uitkomst (wel verwijderen voordat de bak wordt geleegd). Laat daarnaast de klep van de bak steeds op een kier staan. Zo kan het vocht uit je etensresten indrogen. En maden houden niet van licht. Meerdere vliegen in 1 klap dus!
4. Controleer het metsel- en voegwerk
De gevel van je woning kan aardig onder de weersinvloeden te lijden hebben. Het is dus van belang om in de lente zowel de bakstenen als het voegwerk goed op scheuren, gaten en poreuze stukken te controleren. Je blijft zo een hoop vochtproblemen voor. Inspecteren doe je eerst op het oog. Controleer vervolgens met een scherp voorwerp zoals een schroevendraaier of het voegwerk nog hard is. Komt er zand los of brokkelen er hele stukken af wanneer je over de voegen krast? Dan moet je dit artikel echt even lezen…
5. Leeg de zwanenhalzen van je afvoeren en controleer al het kitwerk
Wil je weer helemaal met een schone lei beginnen? Ontdoe dan ook alle sifons in je woning van opgehoopte haren, verdwaalde wattenstaafjes, zeepresten en ander vuil. Zet een emmer onder de afvoer en open de sifon. Er kan vies water meekomen, dus wees gewaarschuwd. Haal het vuil uit de zwanenhals en poets eventueel na met een oude tandenborstel. Vervolgens is het een kwestie van alles weer goed aandraaien voordat je de emmer weghaalt. 

Ben je toch een rondje door je huis aan het maken, kijk dan ook al het kitwerk in huis na. Want kapotte kitvoegen zijn een ideale broedplek voor schimmels en kunnen tot schade leiden.

Je tuin lenteklaar maken

1. Bemest je tuin met nieuwe aarde
De lente is het begin van een hoop groei en bloei in je tuin. Het ideale moment dus om je planten van wat verse bemesting te voorzien. In de natuur halen planten hun voedingsstoffen uit de bodem. Door de vertering van gevallen blad en dode planten. Maar in onze tuinen is dat ecosysteem niet voldoende aanwezig. Wij gooien gedurende het jaar immers heel wat van die bouwstoffen in de groencontainer… Door bemesting boots je het natuurlijke proces na. Zo komen jouw planten na een lange winter weer goed op krachten. 
2. Verwijder groene aanslag van je terras
Mossen en algen groeien graag op relatief donkere, vochtige plekken. Niet zo gek dus dat het terras van menig Nederlander na de winter bedenkt is met onkruid en groene aanslag. Grijp niet meteen naar chemische bestrijdingsmiddelen. Die hechten zich maar moeilijk aan de tegels. Een groot deel stroomt naar het riool en oppervlaktewater, een ander deel spoelt uit naar het bodemwater. Erg slecht voor het milieu en niet zo effectief tegen de groene waas op je tegels. Mijd ook middelen zoals schoonmaakazijn. Die beïnvloeden de pH-waarde van de natuur.

Zoek in plaats daarvan naar producten die goedgekeurd zijn door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Dan weet je dat ze werkzaam zijn én veilig voor mens, dier en milieu. En overweeg ook eens wat van die tegels voor groen te vervangen. Beter voor het klimaat en uiteindelijk ook een stuk minder arbeidsintensief.
3. Slijp de messen van je snoeischaar en grasmaaier
Bij het snoeien van jouw planten wil je ze zo veel mogelijk ontzien. Door ze te knippen met een scherpe snoeischaar bijvoorbeeld. Zo nu en dan slijpen is een must. Maak eerst je schaar goed schoon met warm water, zeep en een spons. Droog ‘m vervolgens met een theedoek om roesten te voorkomen. Voorzie de scharnierende onderdelen en de veer dan van olie. En ga met een diamantvijl aan de slag. 

Ook jouw grasmat is gebaat bij een goed werkende grasmaaier. Er zijn slijpmachines voor te verkrijgen, maar ook slijpstenen. Net wat jij het handigst vindt. 
4. Snoei je planten, wied onkruid en maai je gazon
Het snoeien van planten is niet alleen de finishing touch voor een lenteklare tuin. Het maakt ook dat je volgende jaren weer optimaal van je tuin kunt genieten. Want door op de juiste manier te snoeien, blijven je planten vol en gezond. De manier waarop verschilt nogal per plant. Voor het beste resultaat raadpleeg je het internet of een expert. En wil je het écht grondig aanpakken, schakel dan een tuinman in. Dan kun jij ondertussen onkruid wieden onder je nu nog redelijk kale vaste planten. En je gazon weer eens maaien. Want dat begint te groeien vanaf een graad of 5. 
5. Zaai eenjarige bloemen
Eenjarige bloemen zijn er in vele soorten en kleuren. Ze kunnen je tuin dus ontzettend opfleuren. De lente is voor de meeste soorten eenjarige bloemen hét moment om ze te zaaien. Dan ben je in de zomer verzekerd van veel bloei. En ook van de bijbehorende insecten in de tuin. Wil je de biodiversiteit nog een extra impuls geven? Omdat insecten ongedierte bestrijden en ze je moestuin een extra duwtje in de rug kunnen geven bijvoorbeeld? Plaats dan ook een insectenhotel of nestkastjes speciaal voor bijen, vlinders of lieveheersbeestjes. De natuur zal je dankbaar zijn.