Alles wat je wilt weten over waterschade.

Waterschade na een hevige regenbui is erg vervelend en kan voor veel schade en ongemak zorgen. Gelukkig ben je hier vaak voor verzekerd. In deze video vertellen we je wat waterschade is, wat er wel en niet verzekerd wordt, wat Interpolis voor je kan doen als je waterschade hebt en geven we een aantal tips om waterschade te voorkomen. Je kunt de belangrijkste info uit de video ook hieronder lezen.

Wat is waterschade?

Waterschade is alle schade die veroorzaakt wordt door water. Denk aan bijvoorbeeld een kapotte waterleiding, een regenpijp die verstopt zit met bladeren of een lekkage van een dak. Waterschade aan je huis is in de meeste gevallen verzekerd. Hierin zit wel een verschil of je een koop- of huurhuis hebt.

Verzekering bij een koopwoning:

Heb je een koopwoning? Dan kan je vertrouwen op de woonhuisverzekering. Wanneer de schade aan jouw woning is gerepareerd, zorgt de woonhuisverzekering ervoor dat de reparatiekosten en de materialen worden vergoed. Zo wordt waterschade door een lekkende kraan, overstroming van het toilet of een kapotte leiding door vorst, allemaal vergoed. Bij schade aan spullen in je huis, gaat dat via de inboedelverzekering.

Verzekering bij een huurwoning of appartement:

Bij een huurwoning valt de meeste waterschade aan je huis onder de verantwoordelijkheid van de verhuurder. Maar heb je waterschade aan de verbeteringen van je huurwoning of appartement die je zelf hebt aangebracht? En moet je volgens het huurcontract of het reglement van de Vereniging van Eigenaren de schade zelf betalen? Dan is deze waterschade mogelijk verzekerd op de inboedelverzekering.

Waterschade door lekkage:

Waterschade verdeel je in 2 categorieën: schade door lekkage, en schade door neerslag.

Dit wordt bij schade door lekkage onder andere wél vergoed: 

  • Schade door een lekkende kraan.
  • Schade door een kapotte waterleiding.
  • Schade door een kapotte dakgoot of dak.

Maar niet alle lekkageschade is verzekerd. Denk dan aan bijvoorbeeld:

  • Schade door onvoldoende onderhoud.
  • Schade door een bouwfout.
  • Schade doordat je de kraan open hebt laat staan.

Bekijk de volledige lijst met lekkageschades.

Waterschade door neerslag:

Waterschade door neerslag wordt wel verzekerd wanneer:

  • Het dak instort door de druk van zware sneeuw.
  • Hevige hagelstenen lekkage veroorzaken aan je platte dak.
  • De riolering overstroomt door hevige regenval, en daardoor stroomt het water jouw huis binnen.

Waterschade wordt niet verzekerd wanneer er sprake is van:

  • Hevige regenval die tegen de zijkant van je muur slaat waardoor er vochtplekken ontstaan.
  • Een huis dat al 2 jaar onbewoond is.
  • Vocht dat naar binnen komt door de slechte staat van je houten dakraam.

Bekijk de volledige lijst met neerslagschades.

Waterschade door derden:

Waterschade als gevolg van constructiefouten die gemaakt zijn door derden, is niet verzekerd vanuit je eigen verzekering. Je kunt in dat geval dit bedrijf of deze persoon aansprakelijk stellen voor deze kosten. Een rechtsbijstandverzekering kan helpen om de schade te verhalen op degene die aansprakelijk is.

Heb je zelf als particulier waterschade veroorzaakt bij een ander, door bijvoorbeeld een constructiefout? Dan ben je verzekerd tegen eventuele schadeclaims met een aansprakelijkheidsverzekering.

Dit doet Interpolis voor je als je waterschade hebt:

Waterschade wil je zo snel mogelijk oplossen. Het is vaak een vervelende en stressvolle situatie. Heb je een woon- of inboedelverzekering bij Interpolis? Dan kunnen we je op 3 manieren helpen als blijkt dat jouw schade gedekt is.

Optie 1: Wij schakelen een reparateur voor je in.
Wanneer je waterschade hebt kan je ons altijd bellen. Wij zorgen ervoor dat 1 van onze schadeherstelbedrijven contact met je opneemt. Meestal is er binnen 2 uur al iemand bij je om je te helpen.

Optie 2: Je schakelt zelf een reparateur in.
Heb jij al een vertrouwde reparateur? Dan kan dat dus ook. Voordat je de reparatie laat uitvoeren is het belangrijk dat je ons een offerte stuurt met gedetailleerde kosten van de arbeidsuren, het btw-tarief, en de gebruikte materialen. Wij kijken of de offerte voldoet aan gangbare tarieven en prijzen.

Optie 3: Je herstelt de schade zelf.
Ben je zelf handig? Dan mag je het natuurlijk ook zelf repareren. Zorg ervoor dat je foto's maakt van de schade en dat je bijbehorende nota's bewaart. De kosten die jij maakt worden dan vergoed door Interpolis.

Dit betaalt Interpolis om de schade te herstellen:

Bij Interpolis begrijpen wij heel goed dat jouw woning een kostbaar bezit is. Daarom nemen wij de verantwoordelijkheid om alle kosten te dekken die nodig zijn om jouw woning weer in dezelfde staat terug te brengen als vóór de waterschade. Alle waterschade die je in en aan je woning hebt, gaat op de woonhuisverzekering. En alle schade die zich voordoet aan spullen in je woning, wordt over het algemeen gedekt door de inboedelverzekering.

Tips om waterschade te voorkomen:

Waterschade wil je natuurlijk liever voorkomen dan repareren. Daarom geven we je graag een aantal tips. Om ze overzichtelijk te houden, maakten we een verdeling in de categorieën slim, slimmer, slimst!