‘Coronababbeltruc’ nieuwste vorm van oplichting 

Met de komst van corona blijkt ook een nieuwe babbeltruc voor senioren geboren te zijn. Wij vertellen jou hoe je jezelf, ouders, grootouders, tantes of ooms voor zulke oplichtingspraktijken kunt behoeden.

Het coronavirus is ook in Nederland een feit. Terwijl het in ons land in rap tempo om zich heen grijpt, maken oplichters maar al te graag gebruik van de heersende angst bij een specifieke risicogroep; de senioren. Want met de komst van corona blijkt nu ook een nieuwe babbeltruc geboren te zijn. Schaamteloos… maar het gebeurt. En dus vertellen we jou hoe jij jouw ouders, grootouders, tantes of ooms voor dergelijke oplichtingspraktijken kunt behoeden.

Let op voor 'boodschappenhulp'

16 maart verscheen een bericht over een nieuwe variatie op de babbeltruc; de zogenaamde boodschappenhulp. De meeste mensen deugen, maar een enkeling dus helemaal niet. In Tilburg-West zijn de afgelopen dagen meerdere ouderen benadeeld met een variatie op de babbeltruc. Criminelen bieden ouderen aan boodschappen te doen, daarna ontfutselen ze hun betaalpas en pincode en plunderen de rekening. Het veiligste is om je boodschappen online te bestellen via de supermarkt. Dan betaal je veilig met iDeal. Helaas hebben supermarktbezorgdiensten het nu erg druk. Als je gebruik maakt van hulp uit je buurt, ben dan uiterst voorzichtig. Laat liefst alleen boodschappen doen door iemand die je kent en vertrouwt. Vraag om legitimatie, betaal altijd pas achteraf en geef nooit je pinpas mee.

Controle aan de deur

Recent gingen in Dordrecht 2 dames langs de deuren met het verhaal ziekenhuispersoneel te zijn dat ‘op symptomen van corona wilde controleren’. Het slachtoffer – een dame van 90 jaar – liet ze binnen en is inmiddels een zilveren kistje en tientallen euro’s lichter. Het is vooralsnog het enige geval dat bekend is bij de politie, maar laten we dat vooral zo houden… Maak het onderwerp dus bespreekbaar met jouw familieleden. Want een gewaarschuwd mens telt voor 2.

Geen onaangekondigde coronatests

Het eerste wat duidelijk moet zijn: zorgmedewerkers komen niet onaangekondigd langs om onderzoek naar het coronavirus te doen. Staat er iemand voor de deur die anders beweert, dan is dat sowieso al een gróte rode vlag. Daarbij is het ook goed om te weten dat niet ziekenhuizen, maar de GGD beslecht is met controle en preventie rond corona. Er komen enkel verpleegkundigen aan huis wanneer een arts daar opdracht toe heeft gegeven. En zoiets gebeurt uitsluitend in overleg met de patiënt. 

Vaak is onwetendheid over de gang van zaken in dit soort crisissituaties de oorzaak van een geslaagde babbeltruc. Zijn ouderen op de hoogte van de manier van handelen, dan zullen ze minder snel in de trucs trappen. Dat voorkomt een hele hoop ellende! En dus waarschuwt de politie nu voor deze nieuwe variant.

Coronababbeltruc zoveelste in een reeks

Volgens ouderenvereniging ANBO wordt 1 op de 5 senioren in ons land lastiggevallen met babbeltrucs. Steeds opnieuw verzinnen criminelen nieuwe manieren om bij ouderen binnen te komen en ze geld, sieraden of andere waardevolle spullen afhandig te maken. Na smoezen over het opnemen van de meterstanden, een bloemetje dat afgeleverd moet worden en het prikken van bloed in verband met een griepepidemie, is nu dus het coronavirus aan de beurt.

Dat de criminelen ongegeneerd te werk gaan, dat blijkt wel uit de onderwerpen die zij aangrijpen om bij hun doelgroep binnen te komen. De inzet van kleine kinderen ‘die naar het toilet moeten’ – terwijl de ouder van het kind zijn of haar slag in huis kan slaan – is al vrij onbeschaamd. Maar inmiddels wordt ook de gezondheid van bejaarden aangegrepen. Zo waren er recent bijvoorbeeld nep-verpleegkundigen in touw die zich met een smoes over een griepepidemie bij een hoogbejaarde man binnen wisten te praten. De één nam via een vingerprik bloed af, terwijl de handlanger op zoek ging naar waardevolle spullen en geld. Het slachtoffer kreeg vervolgens te horen dat hij ‘enkel’ een euro hoefde te pinnen voor een goed werkende pil. Maar met het pinapparaat zijn de pasgegevens gekopieerd en vervolgens werd zijn rekening geplunderd. De oplichters wisten € 4.000 te ontvreemden.

Een openstaande rekening nooit aan de deur voldoen

Ook bekende instanties met gezag worden door criminelen ingezet, zo werd een tijdje terug maar weer bevestigd. Want eind 2019 was er een oplichter actief die zich voordeed als een inspecteur van de Belastingdienst. Hij ging langs de deuren met het verhaal dat er nog sprake van openstaande rekeningen was. Die schuld zou echter ter plekke voldaan kunnen worden. Een officiële inspecteur verschijnt nooit aangekondigd aan een deur met de vraag een openstaande rekening op dat moment te voldoen. Maar je zult er uit angst maar in trappen…

Laat nooit een onbekende binnen

Wordt er aangebeld, maar staat er geen bezoekje op de planning? Dan is het dus verstandig om de deur enkel op een kier te openen. Met een deurketting of een kierstandhouder bijvoorbeeld, zo adviseert de politie. Dit maakt het gemakkelijker om de deur te sluiten wanneer je het niet vertrouwt. Daarbij is het goed om te weten dat babbeltrucs niet alleen ’s avonds, maar ook gewoon op klaarlichte dag plaatsvinden. Laat jouw familieleden altijd – ongeacht het tijdstip – zo snel mogelijk de deur dichtdoen als zij vermoeden dat zij het doelwit van zo’n truc zijn. In dit artikel lees je nog meer praktische tips hoe je kunt reageren op onverwacht bezoek.

De politie wijst tevens op het heersende beeld van dieven. Want het zijn niet altijd onbetrouwbaar ogende ‘zware jongens’ die kwaadwillend zijn. “Ze komen in alle vormen en maten voor en kunnen netjes gekleed zijn. Ook schattig ogende kinderen of moeders met kinderen kunt u niet per definitie vertrouwen. Laat nooit onbekenden uw huis binnen, hoe betrouwbaar of onschuldig ze ook ogen”, zo wordt aangegeven. En probeer jouw familieleden zover te krijgen dat ze de achterdeur op slot doen als ze alleen thuis zijn. Zo voorkom je dat iemand achterlangs binnenkomt terwijl ze nietsvermoedend bij de deur staan te praten. Want vaak zijn er bij een babbeltruc meerdere personen betrokken…

Altijd aangifte doen bij een babbeltruc

Wanneer iemand slachtoffer van een babbeltruc is geworden, kan er sprake van schaamte zijn. Het idee ‘ik had toch beter moeten weten’ voert dan de boventoon. Toch is het van belang om te allen tijde aangifte te doen. Al is het maar om anderen hetzelfde leed te besparen. Is de dader al verdwenen, dan kan de algemene meldlijn gebruikt worden; 0900-8844. Maar is de dader nog in de buurt, dan mag meteen 112 gebeld worden. Zo gaan we samen voor een veiliger Nederland.

Lees ook het algemene artikel met veel tips om niet in babbeltrucs te trappen.