Dit moet je weten bij het kiezen van een vloer van hout, laminaat of pvc

Ben jij van plan een andere vloer te leggen? Dan is het handig om naast de uitstraling ook de voor- en nadelen te weten van verschillende vloeren. We helpen graag de verstandigste keuze te maken als het gaat om het voorkomen van vochtschade en de isolatiekenmerken. Vloerspecialisten Remco Walravens en Daan Schmitz vertellen er alles over.

Houten vloer

‘Hout heeft een warme en authentieke uitstraling. En het geeft je interieur een natuurlijke look’, zo stelt Remco Walravens. ‘Dit natuurgetrouwe product isoleert van zichzelf goed. Is bij schade eenvoudig te repareren en kent een lange levensduur.’ En dat is nog niet alles:

Voordelen houten vloer

  • ‘Hout is duurzaam, mits het afkomstig is uit beheerde bossen. Dit hout is biologisch afbreekbaar, recyclebaar en voorzien van het FSC-keurmerk.
  • Schade is makkelijk herstelbaar. Zo behandel je krassen met een matte vloerlak. En vul je deuken op met houtplamuur. Is er sprake van grote schade? Dan wordt de plank vervangen.
  • Een houten vloer is onderhoudsvriendelijk. Vaak stuit je pas na 8 á 10 jaar op slijtage. In dat geval schuur je de vloer licht op en lak je hem af. Zo oogt hij weer als nieuw en kun je er weer jaren tegenaan.
  • Je kunt jouw vloer na verloop van tijd een nieuwe uitstraling geven. Door de planken op te schuren en met een andere kleur lak te behandelen.
  • In tegenstelling tot bijvoorbeeld vloerbedekking is hout geen broedplek voor bacteriën. Je verwijdert ze, net als stof en andere viezigheid, eenvoudig met een stofzuiger, dweil en een emmer sop.
  • Hout is bijna onverwoestbaar. Voor de komende 30 tot 40 jaar zit je dus goed.’

Nadelen houten vloer
Maar zoals dat met elke product het geval is, heeft ook een houten vloer minpunten. Walravens licht toe:

  • ‘In veel gevallen is hout niet ideaal voor vloerverwarming. Dit omdat de isolerende werking van het materiaal de warmte niet goed verdeelt. En het hout er droog van wordt, met scheuren tot gevolg.
  • Hout zet uit en krimpt als gevolg van het toe- en afnemen van de luchtvochtigheid. Hierdoor kan er vuil ophopen tussen de planken van je vloer. Schoonmaken neemt daardoor meer tijd in beslag.
  • Valt er een vloeistof op een geoliede vloer, dan kan dat blijvende vlekken veroorzaken. Het direct verwijderen van gemorste vloeistoffen zoals water, koffie en wijn is dan ook noodzakelijk.
  • Heb je huisdieren? Houd er dan rekening mee dat ook hun etensresten en gemorste water in de vloer trekken. En dat je hier dus dagelijks alert op moet zijn. Hoe langer het blijft liggen, des te groter de kans is op blijvende vlekken. En knip ook de nagels van je huisdieren op tijd, zodat deze geen (diepe) krassen veroorzaken op de vloer.
  • Omdat het materiaal gevoelig is voor vlekken, is het minder geschikt in de keuken. Wil je toch graag hout in je kookvertrek, kies dan voor gelakt hout. Het is in dat geval van bovenaf beschermd tegen vuil en vocht.’

Vochtgevoeligheid van houten vloer
Een houten vloer is volgens Walravens niet goed opgewassen tegen vocht. ‘Hout gaat bij vocht van bovenaf schotelen. Dit betekent dat de randen van de vloer omhoog komen te staan. En bij vocht ónder de vloer gaan de planken juist bol staan. Mijn advies: gebruik een luchtbevochtiger als de luchtvochtigheid in huis laag is. En een luchtontvochtiger als deze te hoog is. Zo houd je de vochtigheid in huis op peil. En voorkom je schade aan je vloer. Je kunt de luchtvochtigheid meten met ijsklonten. Doe er 2 of 3 in een glas water en laat dit 5 minuten in je woonkamer staan. Druipt er condens van het glas? Dan is de luchtvochtigheid mogelijk te hoog. Wanneer er helemaal geen condens ontstaat, kan deze juist te laag zijn.’

Walravens vertelt verder: ‘Is er sprake van een lekkage ? En is een gedeelte van je vloer als gevolg daarvan met vocht in aanraking gekomen? Schakel dan een vloerexpert in voor een luchtvochtigheidsmeting in het hout. Blijkt 1 week later bij de tweede meting dat het vocht niet uit de planken getrokken is? Dan moet dit deel vervangen worden. Zo voorkom je het risico op kromtrekken, verkleuring en schimmel.’

Laminaatvloer

Laminaat is ontzettend populair. ‘En dat is niet voor niets’, zo constateert Walravens. ‘Het materiaal kent een goede prijs-kwaliteitverhouding. En het werkt nauwelijks: het krimpt amper en zet niet snel uit bij verschillen in luchtvochtigheid. Daarnaast is een laminaatvloer eenvoudig zelf te leggen. En met de juiste ondervloer ook goed te combineren met vloerverwarming.’ Maar er is meer. De vloerexpert licht toe:

Voordelen laminaatvloer

  • ‘Een laminaatvloer kun je zelfstandig leggen. Met een zaag maak je de planken op maat, waarna je ze vervolgens in elkaar klikt of vastlijmt.
  • Kies je voor kliklaminaat dan kun je de planken bij een eventuele verhuizing losklikken en meenemen.
  • Laminaat is kleurvast, slijtvast en onderhoudsarm. Je vloer gaat zeker 15 tot 20 jaar mee, zonder het gebruik van een schuurmachine of een speciale lak of olie.
  • De toplaag van een laminaatplank is vocht- en waterbestendig.
  • Er is watervast laminaat verkrijgbaar. Ideaal voor badkamers. Hiermee is je vloer nog beter beschermd tegen vocht en water.
  • Laminaat is, met een ondervloer met een lage warmteweerstand, goed te combineren met vloerverwarming.
  • Laminaat schoonmaken is eenvoudig en vraagt weinig tijd. Regelmatig stofzuigen en dweilen is voldoende.
  • Oppervlakkige krassen werk je makkelijk weg met een reparatiekit. Diepere krassen en deuken herstel je met een laminaatvuller.’

Nadelen laminaatvloer
Walravens vertelt verder: ‘Naast de vele voordelen die laminaat kent, is er ook een aantal nadelen waar je rekening mee moet houden:

  • Laminaat heeft een harde, kunststof toplaag. Hierdoor kunnen jij en je (boven)buren last krijgen van geluid. Door voetstappen of schuivende stoelpoten bijvoorbeeld. Een geluiddempende ondervloer is daarom gewenst.
  • De planken bevatten vaak hetzelfde patroon. Meng daarom planken uit verschillende verpakkingen. Zo voorkom je dat hetzelfde motief zich herhaalt. En ziet de vloer er natuurlijker uit.
  • Heb je een deuk of is er een stuk afgebroken? Dan moet deze plank vervangen worden. De rest van de vloer blijft verder intact. Heb je hetzelfde laminaat niet meer liggen? Dan is de zoektocht ernaar vaak lastig. Kleuren en soorten zijn mogelijk vernieuwd of uit het assortiment gegaan. Zorg daarom dat je altijd een paar extra planken aanschaft. Deze kun je dan gebruiken voor schadeherstel.’

Vochtgevoeligheid van een laminaatvloer
Laminaat is dankzij de toplaag goed bestand tegen vocht en water van bovenaf. Maar voor de onderlaag geldt dit niet. ‘Dit is een plaat van samengeperst papier. En als de luchtvochtigheid in huis te hoog of laag is, of als er een lekkage onder je vloer zit, kun je net zoveel problemen krijgen als met een houten vloer’, aldus Walravens. Ook bij dit materiaal adviseert de expert het gebruik van een luchtbevochtiger en -ontvochtiger. ‘Hiermee verleng je de levensduur van je vloer én behoudt het de kwaliteit. Het toevoegen van dampdichte folie onder je laminaatvloer voorkomt ook dat vocht vanuit de ondervloer in het laminaat trekt.'

Pvc-vloer

Steeds meer mensen stappen over op een pvc-vloer. En dat is volgens Daan Schmitz een logische keuze. ‘Als je het mij vraagt is pvc het meest comfortabele materiaal voor een vloer. Het is zacht en warm aan je voeten, onderhoudsvriendelijk én slijtvast. En de toevoeging van een ondervloer zorgt voor extra isolatie. Hierdoor maak je in de winter optimaal gebruik van eventuele vloerverwarming, en blijft het in de zomer juist koel in huis.’ Schmitz vertelt verder:

Voordelen pvc-vloer

  • ‘Pvc is zacht materiaal en daardoor geluiddempend. Er is dus minimaal sprake van contactgeluiden.
  • Het materiaal is flexibel. Hierdoor is uitzetten en krimpen in verschillende seizoenen mogelijk zonder dat de vloer schotelt of bol uitzet.
  • Een pvc-vloer is slijtvast. Spoel je de tijd 20 tot 30 jaar vooruit, dan ligt hij er nog steeds in goede staat bij.
  • Je hebt de keuze uit lijm- of klik-pvc. Kies je voor het laatste, dan kun je je vloer bij een eventuele verhuizing meenemen.
  • Pvc is vlek- en afdrukbestendig. Modderplekken, schoenafdrukken en gemorste vloeistoffen trekken niet in het materiaal. En veeg je zo met een doek van de vloer.
  • Stuit je op schade? Alle stroken kunnen individueel vervangen worden.
  • Wil of heb je vloerverwarming? Dan is pvc de juiste keuze voor jou. Het materiaal laat warmte gemakkelijk door en trekt niet krom.
  • Het materiaal is onderhoudsarm. Schuren en lakken van je vloer is dus niet nodig.
  • Een pvc-vloer houd je met een stofzuiger, dweil en schoonmaakmiddel makkelijk schoon. En doordat het geen naden en kieren bevat, belandt hier ook geen stof en vuil tussen. Ideaal voor mensen met een stofallergie.’

Nadelen pvc-vloer
Net als bij hout en laminaat heeft ook pvc een keerzijde. Schmitz licht toe:

  • ‘Een pvc-vloer bestaat uit dun materiaal. Zorg daarom dat de ondergrond van je vloer egaal is. Anders zie je onregelmatigheden terug in je uiteindelijke vloer.
  • Bij langdurige blootstelling aan UV-straling kan je vloer verkleuren. Laat je je meubels lange tijd op dezelfde plek staan? Dan loop je risico op kleurverschil.
  • Ontstaat er schade in de vorm van bijvoorbeeld krassen? En wil je die desbetreffende stroken vervangen? Dan kan ook hierbij de zoektocht naar dezelfde soort lastig zijn. Daarom is het ook bij een pvc-vloer van belang dat je extra materiaal achterhoudt voor eventuele toekomstige schades.
  • Ook een pakket met pvc-stroken kan hetzelfde patroon bevatten. Het mengen van verschillende verpakkingen is aan te raden om een herhalend motief te voorkomen.’

Vochtgevoeligheid van een pvc-vloer
Pvc is vocht- en waterdicht, zo legt de expert uit: ‘De toplaag van de stroken zorgt ervoor dat je vloer niet snel beschadigt bij lekkages of een hoge luchtvochtigheid.’ Dit geldt echter niet voor de verlijmde vloer omdat de lijm niet waterdicht is. ‘Het kiezen voor een kliksysteem is dan ook een betere keuze voor vochtige ruimtes zoals je badkamer en keuken.’ 

Verzeker jouw vloer tegen schade

Welke materiaalkeuze je ook maakt: soms is schade aan je vloer simpelweg niet te voorkomen, of heb je gewoon een keer pech. Met de Interpolis Woonhuisverzekering verzeker jij je vastliggende vloer (zoals gelijmd laminaat) hiertegen. En met de Interpolis Inboedelverzekering is schade aan je losliggende vloer (zoals geklikt pvc) verzekert.