Klimaatuitdaging; een term die je liever niet hoort of gebruikt. Maar daarvoor is het eigenlijk al te laat. Want door de opwarming van de aarde hebben we tegenwoordig steeds vaker met zaken als extreme hitte en buitengewoon heftige regenbuien te maken. De gevolgen? Die zijn voor iedereen. Klimaatschades kunnen ons immers allemáál overkomen. Wij doken in de problemen die de opwarming van de aarde met zich meebrengt. En vertellen je alles over de manier waarop je jouw huis ertegen wapent.
Storm op komst? We zijn in Nederland wel wat gewend. Toch komt er zo nu en dan een voorbij die heftiger is dan 'normaal'. We spreken dan van storm. Wil je kapotte en omgewaaide schuttingen voorkomen? Gebroken ruiten tegengaan? Of schades aan daken, voertuigen, zonwering en tuinmeubilair verhinderen? Dan is een goede voorbereiding de sleutel tot succes. Met de volgende tips verklein je de kans op stormschades:
Ook gedurende het jaar kun je maatregelen treffen om de kans op stormschades te verkleinen:
Flinke regenval en hagel horen er in Nederland ook een beetje bij. Maar door de opwarming van de aarde past er steeds meer waterdamp in de atmosfeer. Dat betekent ook steeds heftigere buien. Een warme atmosfeer zorgt daarnaast waarschijnlijk voor steeds grotere hagelstenen. Die blijven immers langer in de wolken hangen en krijgen dus meer ijslaagjes dan voorheen. Ook daardoor neemt de kans op schade steeds verder toe.
Regen- en hagelschades kun je nooit helemáál voorkomen. Maar ons advies: ga nog vóór de volgende bui met de onderstaande tips aan de slag. Dan voorkom je zonder twijfel een hoop ongemak.
Regenschades voorkomen doe je als volgt:
Schade door hagel tegengaan? Dan hebben we hier wat tips voor je:
Je hoofd koel houden tijdens extreme hitte? Het is geen gemakkelijke opgave. Maar wel een belangrijke, omdat je daarmee een hoop ongemak en schades voorkomen kunt. Want de temperatuur op aarde stijgt door broeikasgassen zoals CO2, methaan en lachgas. Die vormen een soort deken die de warmte vasthoudt. Een deken die langzaam maar zeker dikker wordt. En dat betekent steeds vaker dagen waarop jijzelf en je woning het zwaar te verduren krijgen.
Niet alleen voor je eigen comfort, maar ook voor je woning is te veel hitte funest. Door langdurige droogte kan je woning bijvoorbeeld verzakken. Je kunt je niet overal tegen wapenen. Maar er zijn wel degelijk mogelijkheden. We sommen ze voor je op:
Sneeuw; het kan een prachtig gezicht zijn. En als het goed is, is je huis prima tegen een sneeuwbui bestand. Dat is maar goed ook, want we hebben in Nederland gemiddeld zo’n 20 sneeuwdagen per jaar. Toch is winters weer niet per se een pretje voor je woning. Dat heeft vooral met het moment van dooi te maken. Want zodra de sneeuw smelt, zorgt dat voor veel water. Kan je dakgoot die hoeveelheden niet verwerken? Dan zoekt het water een andere weg naar beneden. Met nare lekkages tot gevolg.
Ook wat betreft sneeuwval kun je enkele voorzorgsmaatregelen treffen:
De kracht van goed onderhoud: je moet hem vooral niet onderschatten. Want door voorafgaand aan extreme weersomstandigheden maatregelen te treffen, vermijd of beperk je een hoop schades. En ook gepland onderhoud gedurende het jaar helpt je woning allerlei weertypen goed te doorstaan. Ga dus aan de slag. En leef je uit met opwaaiankers, kwasten en bladvangers. Dan zit je er nu én tijdens extreem weer lekker droog, warm of juist koel bij.
Onverhoopt toch schade aan je woning door storm, regen, sneeuw, hagel of hitte? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Want de schade aan je huis wordt mogelijk via je woonhuisverzekering vergoed.