Past je huis nog bij jouw woonwensen?

Ben je tevreden over hoe je nu woont, of zou je wat anders willen? Denk daarbij ook eens na over de komende 10 tot 20 jaar. Hoe vroeger je begint, hoe sneller je er profijt van hebt.

Veel mensen vinden het fijn om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen

Soms zijn er aanpassingen nodig om dat te realiseren. Dit kan in of rondom de woning zijn, of in de vorm van extra (mantel)zorg. In andere gevallen is verhuizen misschien een betere optie. We horen vaak dat het nu nog ‘te vroeg’ is om hiermee bezig te zijn. Het tegenstrijdige is juist dat wanneer men hier wel aan toe is, de mogelijkheden vaak nog beperkt zijn. Of men is dan juist al genoodzaakt om te verhuizen. De wens om in de huidige woning te blijven wonen, in jouw fijne buurt met de faciliteiten die jij zo gewend bent, is dan vaak geen optie meer. Dat is zonde.

De tijd en financiële vrijheid waarvan je nu geniet, is een mooie kans om stil te staan bij jouw woonwensen

Misschien doet er zich binnenkort wel een situatie voor waarbij je de mogelijkheden voor jouw woonwensen kunt bekijken. Denk hierbij aan:
  • Jouw kind gaat op zichzelf wonen. Er komt daardoor een kamer vrij in de woning. Hoe ga je deze inrichten? Eindelijk die grote luxe badkamer met inloopdouche en toilet met bidet, of wordt het toch een hobbykamer? Of is je woning nu te groot voor het aantal personen wat er in woont en is het een idee om kleiner te gaan wonen?
  • Er staat een verbouwing op de planning. Waarom zou je dan niet meteen kijken naar andere aanpassingen en deze gelijk meepakken?
  • Er is herstel of vervanging na schade nodig. Overweeg dan duurzame oplossingen. Als je bijvoorbeeld toch een nieuwe stoel gaat kopen, kies er dan een met een hoge zit en ga voor een elektrische variant, waarbij je de zitting kunt aanpassen naar jouw comfort. Of misschien ben je genoodzaakt om na wateroverlast de vloer te vervangen. Dan kun je net zo goed die drempel naar de keuken weghalen, zodat je hier in de toekomst niet meer over kunt struikelen.
Een moderne doucheruimte met zitje

Er zijn ook kleinere aanpassingen met een grote impact op je wooncomfort

De bovenstaande voorbeelden zijn de wat grotere aanpassingen, die ook gepaard gaan met hogere kosten. Maar ook van kleinere aanpassingen kun je al profijt hebben op het gebied van wooncomfort. Bijvoorbeeld:
  • Verbreden van deurposten. Zo kun je hier later ook met een rollator of (elektrische) rolstoel doorheen.
  • Aanbrengen van beugels in toilet en/of badkamer. Dit zorgt voor extra houvast op plekken waar jij dat nodig denkt te hebben.
  • Drempels verlagen, weghalen of geleidelijk over laten lopen. Ook dit verkleint de kans op struikelen in en rondom de woning.

Benieuwd of je woning klaar is voor jouw toekomst?

Doe dan de 50Plus WoonTest van Interpolis en Rabobank. Binnen enkele minuten weet je hoe jouw woning scoort op de onderdelen woning, sociale contacten, buurt en gezondheid. De uitslag geeft je, naast een score op deze gebieden, ook praktische tips en oplossingen om jouw gewenste manier van toekomstig wonen te realiseren.