Stortbui op komst? Zo bereid je jouw woning voor.

Goede voorbereiding is het halve werk. Ook als het om regenachtig weer gaat. Want tref je op tijd maatregelen, dan verklein je de kans op waterschades. Wat te doen bij heftige regenval op komst? Je leest het hier.

Regenachtig weer is in Nederland niet ongebruikelijk. We zijn wat dat betreft wel wat gewend. Maar zo nu en dan trekt er een bui over die heftiger is dan normaal. Ben je daar niet op bedacht? Dan kan dat tot vervelende waterschades leiden. Wij vertellen je dus alles over dit waterige weertype. Van het ontstaan tot aan hoe je schades kunt tegengaan. Zodat zelfs de heftigste buien niet meer dan een storm in een glas water voor jouw woning zijn.

Hoe ontstaat heftige regenval?

Even terug de schoolbanken in. Want regenbuien, hoe ontstaan die eigenlijk precies? Kort gezegd gaat dat als volgt. Iedere dag opnieuw verdampt oppervlaktewater door de zon. Die waterdamp stijgt op, koelt af, en vormt druppeltjes in de atmosfeer. Door onderlinge botsingen, vloeien ze samen en worden ze steeds groter. Om vervolgens naar beneden te vallen.

In kleine hoeveelheden is dat vallen vaak niet zo'n probleem. Maar vanwege de opwarming van de aarde neemt het aantal heftige buien steeds verder toe. In warme lucht 'past' nu eenmaal meer waterdamp dan in koude. Het leidt tot overvolle riolen, ondergelopen kelders en vervelende lekkages. Voorbereidingen treffen is daarom belangrijker dan ooit. Wat en wanneer lees je hieronder.

Veel voorkomende regenschades:

Een flinke hoosbui levert vaak vervelende schades op. Vooral de volgende meldingen stromen binnen: 

  • Waterschades door openstaande ramen;
  • Schades in huis door straten die blank staan;
  • Volgelopen kelders;
  • Overstromingen in huis door de terugslag van rioolwater;
  • Overlast door verstopte afvoeren;
  • Wateroverlast door slechte aansluitingen tussen schoorstenen, dakkapellen en het dak;
  • Waterschades aan woningen en spullen door het overlopen van goten en platte daken;
  • Vochtschades aan muren door overstroomde goten.

Hevige regenbuien kun je zelf niet voorkomen. Maar schades als gevolg van al dat water vaak wél; door vlak voor een flinke bui een aantal punten af te vinken. En: op tijd aan maatregelen te beginnen die mogelijk wat langer in beslag nemen. Zo heb je bijvoorbeeld voldoende gelegenheid om er zo nodig een expert bij te halen.

Tips om nattigheid te voorkomen:

Je woning wapenen tegen een toekomstige stortbui? Met de onderstaande tips is de kans groot dat je bij de volgende regenval gewoon droog zit.

Vóór de regenbui:

  • Controleer of je dakgoten leeg en schoon zijn. Dat scheelt verstoppingen. Het is trouwens verstandig om je dakgoten door het jaar heen af en toe te inspecteren.
  • Maak je (plat) dak schoon, zodat er geen vuil in je afvoeren terechtkomt. Doe dit niet alleen voor een storm, maar ook gedurende het jaar.
  • Controleer of je loodslabben nog in goede conditie zijn. Alleen dan zorgen ze voor een waterdichte verbinding tussen je muren en dak. Zit het lood los, is het opgewaaid of vertoont het scheuren? Laat dan zo snel mogelijk een reparatie uitvoeren. Ook hierbij geldt: een periodieke controle voorkomt lekkages.
  • Sluit de deksel van het toilet om eventueel spatwater uit het riool tegen te houden.

Tijdens het jaar:

  • Plaats bladvangers in je regenpijpen om viezigheid tegen te houden. Het voorkomt verstoppingen. Leeg ze regelmatig om ophoping tegen te gaan.
  • Ontzie je riolering zo veel mogelijk, ook binnenshuis. Gooi er bijvoorbeeld geen vet, schoonmaakdoekjes of billendoekjes doorheen. Dit leidt tot verstoppingen. In zo'n geval kiest het water uiteindelijk voor de makkelijkste weg naar boven. En dat is vaak 1 van de afvoerputjes in jouw woning.
  • Plaats watermelders in huis. Zo ben je lekkages snel op het spoor. Het helpt je schades te beperken.
  • Laat terugslagkleppen installeren voor je toilet.
  • Vergroen je tuin. Met groen in plaats van grijs zakt het water makkelijker de grond in.
  • Heeft jouw woning, garage of schuur een plat dak? Denk eens na over de aanschaf van een groen dak. Het neemt water op en ziet er mooi uit. Het zorgt dat je dakleer langer meegaat dan normaal. En je helpt mee klimaatverandering te stoppen.
  • In het geval van een plat dak, kun je nog een stap groter denken. Kies bijvoorbeeld voor een dubbelduurzaam dak: een combinatie van een groen dak en zonnepanelen. Zo vang je overtollig water op en ontlast je het riool. Je ontziet ook je dak, helpt het milieu én wekt zelf (een deel van) je eigen energie op.

Jezelf tegen waterschades verzekeren?

Met al deze tips kun je veel leed als gevolg van extreme regenval voorkomen. Maar een ongeluk zit helaas in een klein hoekje. Met onze woonhuis- en inboedelverzekering dek je bepaalde schades door neerslag (of door storm, blikseminslag en vorst).

Ben je verzekerd bij Interpolis? En merk je ondanks je inspanningen tóch lekkages of gebreken op na een bui? Noteer zo veel mogelijk informatie over de omvang ervan. Neem foto's. En tref maatregelen om meer ellende te voorkomen. Je schade melden kan 24/7 via onze website of app. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact op en handelen alles af.