Tips voor inbraakveilig wonen

Elke inbraak is er nog steeds 1 te veel. Want de emotionele impact voor slachtoffers is groot. Net als de financiële schade die een insluiper veroorzaakt. Wij gingen in gesprek met Wim Mensink, schade-expert bij Interpolis en lid van de werkgroep Politiekeurmerk Veilig Wonen. De centrale vraag? Hoe je een woninginbraak relatief gemakkelijk voorkomt. In dit artikel lees je er alles over.

Of het nu gelegenheidsdieven of professionele inbrekers zijn; insluipers blijken als het erop aankomt ontzettend creatief. Ze verzinnen allerlei nieuwe technieken. En ze spelen vaak handig op specifieke situaties in. Helaas: dé gouden tip om ze buiten te houden bestaat dan ook niet. Mensink: 'Maar met wat aanpassingen in en rond het huis, kom je wel een heel eind.' Doe dus je voordeel met de onderstaande adviezen. Dan kun jij je vervolgens focussen op wat écht belangrijk is: genieten van je woonomgeving.

We geven je tips om een woninginbraak te voorkomen.

Op het gebied van inbraakveilig wonen zijn een hoop effectieve maatregelen te benoemen. We verdeelden de tips onder in categorieën. Zo zie je meteen wat voor jouw woning van toepassing is.

Voordeur

  • Mensink: 'Wil je insluipers afschrikken? Installeer dan een schemerschakelaar of bewegingssensor bij de entree van je woning. De verlichting springt namelijk aan zodra er iets beweegt, en zet inbrekers zo in het zicht. Je zult begrijpen: daar houden ze absoluut niet van.'
  • Je sleutel onder de deurmat of in een bloempot verstoppen? Beter van niet. Deze 'geheime' verstopplekken zijn ook inbrekers niet onbekend. In het kader van 'maak het ze niet te makkelijk' zo snel mogelijk weghalen dus!
  • 'Hang nooit een adreslabel aan je sleutelbos. Niet met het juiste adres tenminste. Bemachtigt een inbreker jouw sleutels, dan weet die namelijk wel héél eenvoudig waar hij of zij moet zijn', aldus de expert.
  • Met een digitale videodeurbel kun je precies zien wie er bij je voor de deur staat. Op ieder moment van de dag, via je smartphone of tablet. Belt er een onbekende aan en ben je thuis? Dan bepaal je zelf of je opendoet. En een verdachte situatie staat altijd op beeld.
  • Inbrekers hebben aan weinig anders zo'n grote hekel als aan honden. Een 'Pas op, hier waak ik'-bordje aan je gevel of voor je raam kan dan ook afschrikkend werken. Of je echt een waakhond hebt, blijft voor een ander natuurlijk de vraag. Maar de gedachte alleen al kan maken dat de insluiper in kwestie jouw huis liever voorbijgaat. Het overwegen waard dus. 
  • Inbrekers gaan graag in een beschutte omgeving te werk. Snoei daarom met regelmaat heggen, struiken en ander groen rondom je woning. Mensink: 'Zo blijft je huis - en een eventuele insluiper - goed zichtbaar vanaf de straatkant.'
  • Een bekende inbraakmethode is 'flipperen'. Daarbij duwt een inbreker met een plastic plaatje het sluitmechanisme van de (voor)deur open. Een voordeurbeveiliger en speciale anti-inbraakstrips - aangebracht tussen de deur en het kozijn - maken dat onmogelijk.
  • Plak nooit briefjes met informatie als 'Ik ben even weg' op je voordeur. Ook al is het maar voor even. Inbreken gaat sneller dan je denkt.
  • Misschien een beetje een open deur, maar wel een belangrijke: sluit je deur goed. 'Trek hem niet alleen dicht. Maar vergeet ook het nachtslot van je deur niet om te draaien. Zéker wanneer je 's avonds naar bed gaat. En laat nooit de sleutel aan de binnenkant van je slot zitten.' Lees waarom dat laatste zo onverstandig is.

Hal en overloop

  • Een alarmsysteem houdt 's nachts de wacht, of je nu thuis of van huis bent. Bij een inbraakpoging geeft zo'n installatie een oorverdovend signaal. Het geluid schrikt niet alleen een inbreker af, het alarmeert ook jou. Of in jouw afwezigheid: je buurtgenoten. Investeren in zo'n installatie is daarom altijd een goed idee. Mensink: 'Wel 1 belangrijk punt om rekening mee te houden: met alleen de aanschaf van een alarmsysteem ben je er nog niet helemaal. Ook onderhoud uitvoeren is nodig. Sluit hiervoor een contract af, dan weet je dat het goed en met regelmaat gebeurt.'

Woonkamer en keuken

  • Mensink: 'Ben je niet thuis? Vanwege een vakantie bijvoorbeeld? Zet inbrekers dan op het verkeerde been. Creëer een situatie waarin het lijkt alsof je er wél bent. Met een theepot en theeglazen op tafel bijvoorbeeld.'
  • Berg kostbare spullen op. Het spreekwoord 'gelegenheid maakt de dief' is er niet voor niets. Zorg dus dat je gelegenheidsinbrekers niet tot een inbraak verleidt. Van je telefoon en laptop tot je portemonnee en sieraden; leg waardevolle spullen uit het zicht.

Bovenverdieping

  • Een sok vol contant geld onder je matras? Geen goed idee. Zorg dat je zo min mogelijk contant geld in huis hebt. Dat beperkt de schade.
  • Waardevolle sieraden; bij velen liggen ze gewoon in het nachtkastje naast het bed. Of ergens anders voor het grijpen. Toch is het verstandiger om alle spullen van waarde in een gecertificeerde en verankerde kluis te bewaren. Dit geldt ook voor paspoorten en andere belangrijke documenten.

Buitenomgeving

  • Een inbreker die binnen wil komen, wordt vaak erg creatief. Zo biedt een tuin vol spullen vooral veel mooie opklimmogelijkheden om je woning te bereiken. Zet vuilcontainers daarom zo ver mogelijk bij je huis vandaan. En berg ladders op in je garage, schuur of tuinhuis. Heb je daar geen mogelijkheid toe, werk dan eventueel met een kettingslot.
  • Ook al ben je maar heel even weg, sluit je 'achterom' altijd af. Ook als je de (klein)kinderen even naar school brengt, of snel een brief gaat posten. Een inbreker heeft aan een paar minuten vaak meer dan genoeg.
  • Bevestig antiklimstrips op je poort en schutting. Met een strip vol punten kunnen inbrekers er namelijk niet zomaar overheen klimmen. Met een beetje geluk vinden ze een inbraak te ingewikkeld worden en slaan ze jouw schuur of garage over.

Overig

  • De vaart uit een inbraak halen is van belang om de slagingskans te verkleinen. Je ramen en deuren van gecertificeerd hang- en sluitwerk voorzien is zo'n inbraakvertragende maatregel. Mensink: 'Een goed slot herken je aan het SKG-keurmerk met sterren en het ®-teken. Dus let daar vooral op. Gebruik goed hang- en sluitwerk overigens niet alleen voor je voor- en achterdeur. Ook voor je schuur- of garagedeur is het een welkome vorm van inbraakpreventie. De fietsen die er staan zijn voor insluipers immers een mooie buit. Net als je grasmaaier, hogedrukreiniger of de winterbanden die je er hebt liggen.'
  • Ramen zo sterk als veiligheidsglas? Het is tegenwoordig enkel een kwestie van veiligheidsfolie plakken. Door je ruit heen breken kost dan opeens een hoop geweld. Met vertraging en een hoop lawaai tot gevolg. Een risico dat een inbreker waarschijnlijk niet wil nemen.
  • In dit digitale tijdperk zijn ook op dat gebied preventiemaatregelen te treffen. Plaats tijdens je vakantie nooit foto's op social media. Je wilt namelijk niet dat inbrekers weten dat jij voor langere tijd van huis bent.
  • Sluit ramen en deuren altijd af voordat je vertrekt. Al ben je maar heel even weg. Een inbreker heeft soms al genoeg aan een spleet of een gekanteld bovenraam. En we blijven het zeggen: ze zijn vliegensvlug.
  • Metalen beveiligingsstangen en -roosters voor je ramen; ze zijn bewezen nuttig. Dit omdat er daarmee een grens zit aan hoever een raam open gaat. De maatregel is ook erg zichtbaar, wat inbrekers mogelijk al vóór een inbraakpoging afschrikt. 'Houd in verband met brandveiligheid wel altijd minstens 1 raam vrij', zo benadrukt de expert.
  • Een tip die niet ter voorkoming van een inbraak dient, maar toch niet in deze lijst mag ontbreken: gebruik de Stop Heling-app. Mensink: 'Registreer er je waardevolle eigendommen en maak er foto's bij. Mocht je onverhoopt het slachtoffer van diefstal worden, dan heeft de politie alle benodigde gegevens bij de hand. En wij als verzekeraar ook. Dat maakt de afwikkeling een stuk eenvoudiger. Een inbraak is immers al vervelend genoeg.

Zorg dat je goed verzekerd bent.

Al kom je met de genoemde tips een heel eind, een woninginbraak is helaas niet altijd te voorkomen. Een goede verzekering is dan ook van belang. Je hoopt hem natuurlijk nooit nodig te hebben. Maar mocht het wel zover komen, dan kun je erop terugvallen. Weten wat de mogelijkheden bij Interpolis zijn? Lees meer over onze Inboedelverzekering.