Een vochtige woning is een veelvoorkomend probleem met verschillende oorzaken. Ook bij voldoende isolatie en ventilatie. ‘Heb jij te maken met vochtproblemen? Dan is er werk aan de winkel. Want een te hoge luchtvochtigheid is niet alleen schadelijk voor je huis. Ook voor je gezondheid’, aldus Sjak van Nieuwkuijk, risico- en preventie-expert bij Interpolis.
De 5 meest voorkomende vormen van vocht in huis zijn:
Er zijn verschillende tekenen die wijzen op vocht in je woning. Je merkt het bijvoorbeeld aan:
Iedere situatie vraagt om een eigen aanpak. Van Nieuwkuijk: ‘Sommige vochtproblemen voorkom of herstel je eenvoudig. Met extra ventilatie en het aanbrengen van impregneermiddel of vochtwerende verf bijvoorbeeld. Anderen hebben juist wat meer voeten in de aarde. We zetten hieronder de preventiemaatregelen en oplossingen voor de 5 genoemde vochtproblemen op een rij. Je kunt hier zelf mee aan de slag gaan. Of de hulp van een deskundige inschakelen.’
Opstijgend vocht voorkomen
Heb je vochtplekken op je muur? Doorloop dan de onderstaande stappen om de schade te herstellen:
Let op: bovenstaande herstelwerkzaamheden bieden een tijdelijke oplossing. Opstijgend vocht is vaak het gevolg van een groter probleem, zoals beschadigingen of bouwkundige gebreken. Schakel daarom een expert in voor een duurzame oplossing.
Condensatievocht voorkomen
Herstellen:
Doorslaand vocht voorkomen
Herstellen:
Lekkage voorkomen
Herstellen:
Koudebruggen voorkomen
Herstellen:
Vochtschade in of aan je huis is erg vervelend. Is de schade ontstaan door onvoorziene omstandigheden zoals hevige neerslag of een gesprongen leiding? Dan vergoedt de woonhuisverzekering de opgelopen schade aan je woning. En dekt de inboedelverzekering schade aan je spullen. Is de vochtschade daarentegen het gevolg van slijtage of slecht onderhoud? Dan wordt dit niet vergoed.