Wat heb je nodig in geval van nood?

Een overlevingspakket; het bestaat uit allerlei spullen die van belang zijn in geval van nood. Wees goed voorbereid en zorg voor de juiste benodigdheden in huis. Zo sta je niet met lege handen wanneer er zich een noodsituatie voordoet.

Extreme hitte, een hevige storm, stroomuitval, een aardbeving, (natuur)brand of overstroming. Je hoopt het nooit mee te maken. Gebeurt het toch? Dan is het van onschatbare waarde om goed voorbereid te zijn. Of het nu gaat om een klein ongemak of een noodsituatie. Van een zaklamp, lucifers en kaarsen tot houdbaar voedsel en een waarschuwingsfluit. Wij sommen op wat van pas komt. Wat heb jij al in huis? En waarvoor moet je nog op pad?

De inhoud van het noodpakket.

Een compleet noodpakket stelt je in staat om minimaal 72 uur goed door te komen. Wij brachten de benodigdheden hiervoor in grote lijnen in kaart.

  • Waterflessen en -filter:
    Wij Nederlanders maken ons vrijwel nooit zorgen over de beschikbaarheid van schoon (drink)water. Logisch ook, want het stroomt zo uit de kraan. Maar vergis je niet: deze luxe kan je in een noodsituatie plotseling ontnomen worden. Zorg daarom altijd voor een voorraad water in huis. Zo'n 3 liter per persoon, per dag om precies te zijn. Mocht de watervoorziening wegvallen dan kan je hier een beroep op doen. Om te drinken, wassen en koken. Zorg aanvullend voor een waterfilter. Komt er door een calamiteit vervuild water uit de kraan? Dan maak je het hiermee in een handomdraai schoon en veilig.
  • Houdbaar voedsel:
    Is langs de supermarkt gaan geen optie? Dan is het fijn dat er een voorraad etenswaren in de kast ligt. Denk hierbij aan voedsel in blik en gedroogde producten. Deze zijn – wanneer lek- en deukvrij –  lang eetbaar. Zorg dat je tenminste 3 dagen op deze reserves kunt teren.
  • Licht- en vuurbron:
    Wanneer de stroom uitvalt, is een alternatieve lichtbron wel zo aangenaam. Voeg daarom een zaklamp aan je pakket toe. Of kies voor waxinelichten en kaarsen. Die zorgen niet alleen voor zicht, ook voor warmte. Kies je voor het laatste, vergeet dan de lucifers of aansteker niet. En bewaar de vuurmaker in kwestie in een waterdichte verpakking ter bescherming bij een overstroming of hevige storm.
  • Multifunctioneel gereedschap: 
    Zorg voor een multitool in huis. Zoals de naam al doet vermoeden combineert dit Zwitserse zakmes verschillende functies en gereedschappen. Hiermee heb je dus niet alleen een mes in handen. Ook een tang, schaar, schroevendraaier, tandenstoker, balpen, blikopener en meer. Handig en compact dus.
  • Radio en fluit voor noodsignalen:
    Bij een grote ramp zenden lokale radio-omroepen belangrijke informatie uit. Zorg daarom voor een radio op batterijen. Hierdoor blijf je op de hoogte van het laatste nieuws. Ook wanneer de stroom eruit ligt.
    Wil je juist van jezelf laten horen? Met een waarschuwingsfluit weten anderen precies waar jij je bevindt. Dit maakt het makkelijk voor hulpdiensten of naasten om je te vinden.
  • Eerste hulp en gezondheid:
    Het mag eigenlijk in geen enkele woning ontbreken; een volledig uitgeruste EHBO-koffer. In staat zijn om iemand eerste hulp te verlenen, kan namelijk levens redden. Tip: gooi de gebruiksaanwijzing niet weg, maar bewaar hem in de doos. Zo weet jij stap voor stap wat je te doen staat wanneer iemand medische ondersteuning nodig heeft.
    Wil jij de inhoud van de koffer uitbreiden? Voeg dan tenminste paracetamol toe. En eventueel medicijnen afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Ben je bijvoorbeeld bekend met maagklachten? Vergeet dan de tabletten hiervoor niet.
  • Isolatiedekens tegen kou en warmte:
    Een isolatiedeken is dun en gemaakt van aluminiumfolie. Uitgevouwen heeft deze deken 2 kanten: een zilveren en een gouden. De eerstgenoemde beschermt je lichaam tegen onderkoeling. En de andere zijde juist tegen oververhitting. Multifunctioneel dus. 
  • Verzorgingsproducten:
    Goede hygiëne is belangrijk. Het zorgt ervoor dat bacteriën minder snel verspreiden. Vul je pakket daarom aan met een kleine voorraad zeep, toiletpapier, maandverband, natte doekjes, tandpasta, tandenborstels, desinfecterende gel en mondmaskers. Zo kun je jezelf en jouw naasten goed verzorgen.
  • Kopieën van documenten en contanten:
    Als je plotseling je woning moet verlaten, is het handig om een kopie van belangrijke documenten te hebben. Van je identiteitsbewijs, verzekeringspapieren en je zorgpas bijvoorbeeld. Ook is het prettig om wat contant geld achter de hand te hebben. Mocht het betalingsverkeer uitvallen, dan kun je hierop terugvallen.
  • Extra batterijen en powerbank:
    Draadloze apparaten; er kwamen er al een aantal voorbij. Een extra set batterijen hebben liggen is dan ook geen overbodige luxe. Hetzelfde geldt voor een externe oplader. Hiermee voorzie je jouw telefoon, tablet of een ander apparaat binnen de kortste keren weer van een volle accu.

Aanvullende tips:

  • Berg alle benodigdheden op in een waterdichte rugzak of doos.
  • Controleer regelmatig of je pakket nog up-to-date is. Ga bijvoorbeeld na of de batterijen in orde zijn, en of je zaklamp werkt.
  • Plaats jouw noodpakket op een hoge, goed bereikbare plek in je woning. Zo verklein je het risico dat het beschadigd raakt bij een overstroming.
  • Stem je pakket vooral af op jouw persoonlijke situatie. Maar houd ook rekening met de risico's in je leefomgeving. Zo hebben sommige plekken in Nederland meer kans op een overstroming. En zijn andere gevoeliger voor een (natuur)brand. Je bekijkt de dreiging in jouw regio via de Risicokaart.

Jezelf, je woning en je spullen beschermen.

Een noodsituatie voorkomen, dat gaat helaas niet. Gelukkig kun jij jezelf er wel op voorbereiden met een noodpakket. In dit artikel somden we de benodigdheden hiervoor op. Maar onthoud: calamiteiten hebben niet alleen gevolgen voor jou zelf. Ook je woning en spullen kunnen er de dupe van worden. Door het treffen van de juiste maatregelen kun je de kans op schade verkleinen. Lees bijvoorbeeld wat je kunt doen bij heftige weersomstandigheden. En zorg aanvullend altijd voor een goede Woonhuisverzekering en Inboedelverzekering. Zo bescherm je jezelf, je woning en je spullen extra tegen onvoorziene situaties