Zo ga je warmteverspilling tegen

In de winter verbruiken we thuis meer energie. Daar hangt niet alleen een prijskaartje aan, maar ook het milieu heeft hier last van. Wanneer je jouw woning slim op temperatuur houdt, verlies je zo min mogelijk warmte. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. En dat is in deze tijd geen overbodige luxe.

Van het sluiten van je gordijnen tot het vrijmaken van je radiatoren. En van het plaatsen van tochtstrips tot het aanbrengen van buisisolatie. In dit artikel zetten we 10 tips onder elkaar waarmee je warmteverspilling in huis tegengaat. Zónder dat je daarbij in hoeft te leveren op comfort. Of grote investeringen moet doen.

Tip 1: Sluit (rol)luiken en gordijnen

Ook als alle ramen dicht zijn, glipt soms nog de nodige warmte uit je woning weg. Via kleine kieren en naden bijvoorbeeld. Je raambekleding sluiten helpt hiertegen. Het houdt de koude lucht buiten en de warmte binnen. Let er wel op dat je (rol)luiken en/of gordijnen niet voor je verwarming hangen. In dat geval vindt de warmte geen weg de ruimte in. 

Tip 2: Verwarm plaatselijk

Je hele huis verwarmen als je thuiswerkt, terwijl je eigenlijk maar 1 kamer gebruikt? Hartstikke zonde natuurlijk! Zet in plaats daarvan je thermostaat op een constante, lagere temperatuur; zo’n 19 graden. En gebruik bijverwarming in de ruimte waarin je werkt. In de vorm van een infraroodpaneel of een keramisch element bijvoorbeeld. Zo voorkom je onnodige verwarming, maar zit je er tijdens je werkdag toch warmpjes bij. 

Tip 3: Plaats een brievenbusborstel

De brievenbusborstel; het is een mooi hulpmiddel in je strijd tegen warmteverspilling. De borstel bestaat uit dunne, flexibele haren en beschermt daarmee optimaal tegen wind en tocht. Hij zorgt dan ook niet alleen voor meer comfort. Ook voor minder energieverbruik. Je schaft hem aan bij de bouwmarkt of via het internet.

Tip 4: Isoleer met tochtstrips

We stipten het eerder al aan: veel warmte in huis ontsnapt via naden en kieren. Maak daarom eens een ronde door je woning en ga na waar je tocht voelt. Plaats op die plekken tochtstrips. Zoals de naam al doet vermoeden, beperken die de tocht in huis. De stroken zijn veelal gemaakt van aluminium, pvc en rubber. Dat maakt ze geschikt voor zowel binnen- als buitendeuren. Je vindt ze bij de bouwmarkt en online, en bevestigt ze eenvoudig zelf. 

Tip 5: Isoleer met buisisolatie 

Eenmaal aan het isoleren geslagen? Neem dan ook meteen je verwarmingsbuizen en warmwaterleidingen mee. Ze geven vaak onnodig veel warmte af. Maar door ze uit te rusten met (zelfklevende) buisisolatie is dat voorgoed verleden tijd. Ook hierbij geldt weer dat je het schuim in o-vorm bij de bouwmarkt en online kunt kopen. En dat je het eenvoudig zelf aanbrengt.

Tip 6: Maak radiatoren vrij

Liggen er spullen op je radiatoren of maak je gebruik van een ombouw? Hangen ze onder een vensterbank? Staan er dichte meubels tegenaan of hangen er gordijnen voor of boven? Allemaal situaties die je beter kunt vermijden. Want om warmte goed te kunnen verspreiden, is het van belang dat jouw radiatoren 'de ruimte krijgen'. Geef ze die dus ook.

Wil je nog effectiever te werk gaan? Voorzie je radiatoren dan van een ventilator. Dit apparaat blaast de warme lucht direct de ruimte in waardoor je kamer sneller op temperatuur is. 

Tip 7: Plak radiatorfolie

Radiatorfolie plakken; het is zo'n klusje dat weinig inspanning vraagt, maar wel een flinke besparing oplevert. Bij vrijwel alle radiatoren verlies je namelijk een groot gedeelte van de afgegeven warmte direct via je buitenmuren. Radiatorfolie helpt om deze uitstraling naar buiten toe tegen te gaan.

Tip 8: Zet de oven na gebruik open

Gebruik je oven multifunctioneel door hem na gebruik open te zetten. Zo stroomt de warmte uit het apparaat je huis in. En hoeft je verwarming wat minder hard te werken. Ook dat scheelt weer in je verbruik! 

Tip 9: Gebruik een slimme thermostaat

Wanneer kom je thuis? Hoe laat ga je naar bed? En zit daar altijd een vast patroon in? Een intelligente thermostaat verzamelt deze informatie, verwerkt die data en voorspelt zo hoe hij jouw huis moet verwarmen. Dit geautomatiseerde proces bespaart je niet alleen een hoop energie en geld. Ook moeite. Want je hebt er geen omkijken naar.

Tip 10: Kies voor glasisolatie

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun woning te isoleren. En dat is niet voor niets het geval. In een goed geïsoleerde woning verbruik je nou eenmaal een stuk minder energie. Heb je nog enkel- of dubbelglas tussen je kozijnen zitten? Overweeg dan in te zetten op glasisolatie door een overstap naar HR++ of driedubbelglas. Geheel kosteloos is deze energiebesparende maatregel niet, maar de investering is het zeker waard. 

Isoleren met subsidie

Wil je met de bovenstaande tips aan de gang, maar houden de bijkomende kosten je tegen? Dan hebben wij mogelijk goed nieuws voor je. Want wist je dat je aanspraak maakt op een financiële tegemoetkoming voor isolatiekosten? We schreven onlangs dit artikel over het isoleren van je huis met subsidie.