Zo wordt een groen dak aangelegd

Mooi, zo’n groen dak. Maar hoe wordt dit nu eigenlijk aangelegd? We leggen je uit hoe de aanleg van een groen dak in zijn werk gaat. En wat ervoor nodig is om een groen dak te realiseren.

De eerste stap is een inspectie van het dak

Tijdens deze inspectie wordt door een professional bepaald of het dak geschikt is om te vergroenen. Een groen dak van Interpolis kan alleen worden aangelegd op platte daken of op daken die niet al te steil aflopen. Eventuele gebreken aan het dak komen tijdens de inspectie aan het licht en kunnen worden aangepakt. Wanneer het dak geschikt is bevonden, wordt het grondig schoongemaakt. Zodat het groene dak direct op het bitumen dak aangelegd kan worden. Daarna kan de vergroening beginnen.

Een groen dak is opgebouwd uit verschillende lagen

Het groene dak bestaat uit drie lagen: een wortelwerende beschermlaag, een substraatlaag en natuurlijk de bovenlaag met sedumplanten. Alle lagen samen zorgen voor een gecontroleerde waterafvoer, een natuurlijke bescherming van het dak en een ideale voedingsbodem voor de sedumplanten.
  • De wortelwerende beschermlaag is de onderste laag. Deze voorkomt dat de wortels van de (sedum)planten in het dak groeien. Daarnaast functioneert de laag ook als drainage (afwatering). Deze laag zorgt er dus voor dat het regenwater geleidelijk wordt afgevoerd.
  • De tweede laag is de substraatlaag. Deze laag is 4 centimeter dik en onderhoudsarm. De substraatlaag is een voedingsbodem bestaande uit korrels, die geschikt is voor sedumplanten en juist minder geschikt is voor onkruid. Want op jouw groene dak wil je, net als in je tuin, natuurlijk zo min mogelijk onkruid.
  • De bovenlaag van sedumplanten is wat je uiteindelijk echt ziet. Deze laag bestaat uit vetplanten die weinig onderhoud nodig hebben en wintervast zijn. Dit betekent dat je er het hele jaar door van kunt genieten. De sedumplanten worden in matten uitgerold op het dak, zodat je meteen een groen resultaat krijgt.
    De verschillende lagen van een groen dak gevisualiseerd

    Tot slot wordt het dak netjes afgewerkt

    Langs de rand van het dak wordt een grindlaag aangebracht. Het grind zorgt voor een geleidelijke afvoer van het water. Het is bovendien een mooie afwerking van het groene dak. Ook wordt er bij de waterafvoer een bescherming geplaatst die verstopping voorkomt. Dit zijn kleine rasters, die ervoor zorgen dat het grind niet in de afvoer terechtkomt.