Zo wordt een groen dak aangelegd

Mooi, zo'n groen dak. Maar hoe wordt een groen dak nu eigenlijk aangelegd? In dit artikel leggen we uit hoe dit in zijn werk gaat en aan welke eisen je dak moet voldoen om het te vergroenen.

De 1e stap is een inspectie van het dak

Een sedumdak aanleggen gebeurt in een aantal stappen. Stap 1 is een dakinspectie. Tijdens deze inspectie wordt door een professional bepaald of het dak geschikt is om te vergroenen. De volgende zaken nemen we hierin mee:

  • Het dak is plat en niet hellend.
  • Het oppervlak van het dak is minimaal 6 m2.
  • De kwaliteit van de bestaande dakbedekking moet in orde zijn.

Eventuele gebreken aan het dak komen tijdens de inspectie aan het licht en kunnen worden aangepakt. De inspecteur voert alleen een visuele inspectie uit. Mocht er toch een constructieve draagkrachtberekening nodig zijn, dan kan deze in overleg uitgevoerd worden. Wanneer het dak geschikt is bevonden, wordt het grondig schoongemaakt. Zodat het groene dak direct op het bitumen dak aangelegd kan worden. Daarna kan de vergroening beginnen.

Een groen dak is opgebouwd uit verschillende lagen

Een groen dak aanleggen gebeurt met 3 verschillende lagen: een wortelwerende beschermlaag, een substraatlaag en natuurlijk de bovenlaag met sedumplanten. Alle lagen samen zorgen voor een gecontroleerde waterafvoer, een natuurlijke bescherming van het dak en een ideale voedingsbodem voor de sedumplanten.
  • De wortelwerende beschermlaag is de onderste laag. Deze voorkomt dat de wortels van de (sedum)planten in het dak groeien. Daarnaast functioneert de laag ook als drainage (afwatering). Deze laag zorgt er dus voor dat het regenwater geleidelijk wordt afgevoerd.
  • De tweede laag is de substraatlaag. Deze laag is 4 centimeter dik en onderhoudsarm. De substraatlaag is een voedingsbodem bestaande uit korrels, die geschikt is voor sedumplanten en juist minder geschikt is voor onkruid. Want op jouw groene dak wil je, net als in je tuin, natuurlijk zo min mogelijk onkruid.
  • De bovenlaag van sedumplanten is wat je uiteindelijk echt ziet. Deze laag bestaat uit vetplanten die weinig onderhoud nodig hebben en wintervast zijn. Dit betekent dat je er het hele jaar door van kunt genieten. De sedumplanten worden in matten uitgerold op het dak, zodat je meteen een groen resultaat krijgt.

Wil je weten wat een groen dak aan onderhoud nodig heeft? Lees dan dit artikel.

De verschillende lagen van een groen dak gevisualiseerd

Tot slot wordt het dak netjes afgewerkt

Langs de rand van het dak wordt een grindlaag aangebracht. Het grind zorgt voor een geleidelijke afvoer van het water. Het is bovendien een mooie afwerking van het groene dak. Ook wordt er bij de waterafvoer een bescherming geplaatst die verstopping voorkomt. Dit zijn kleine rasters, die ervoor zorgen dat het grind niet in de afvoer terechtkomt.

In onderstaande video zie je hoe een groen dak wordt aangelegd:
We bieden groene daken in samenwerking met Groendakcoach aan. Kies jij voor deze duurzame vierkante meters? Dan wordt de rest geregeld. Van de dakinspectie tot en met de aanleg.