Wat veranderde er in de zorgverzekering per 1 januari 2018?

Ieder jaar verandert de zorgverzekering, ook in 2018. Denk aan een nieuwe premie, eigen bijdragen en de hoogte van het eigen risico. Op deze pagina leest u de wijzigingen van de zorgverzekering 2018. 

De belangrijkste veranderingen op een rij:

  1. De premie van ZorgActief is in 2018 € 106,25 per maand. Interpolis introduceerde de online zorgverzekering ZorgCompact voor € 104,95 per maand.
  2. Het eigen risico blijft in 2018 € 385,-.
  3. Er verdwijnen geen vergoedingen uit de basisverzekering. Vanaf januari 2018 wordt het aantal vergoedingen uitgebreid.
  4. Uit de aanvullende verzekeringen veranderen een aantal vergoedingen.

Eigen risico

Iedereen van 18 jaar of ouder heeft een verplicht eigen risico voor de meeste zorg uit de basisverzekering. De overheid bepaalt de hoogte van het eigen risico. Voor behandelingen door de huisarts en behandelingen uit de aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen geldt het eigen risico niet.


Lees meer over het eigen risico

Uitbreiding van de basisverzekering

Er verdwenen geen vergoedingen uit de basisverzekering. Het aantal vergoedingen in de basisverzekering werd uitgebreid. Check altijd uw polisvoorwaarden voor de volledige vergoeding. Voorbeelden hiervan zijn:

Oefentherapie bij artrose
Veel mensen hebben last van artrose. Dat noemen we ook wel gewrichtsslijtage. Vanaf 2018 komt er een vergoeding van de eerste 12 behandelingen oefentherapie in de basisverzekering. De vergoeding is voor mensen met artrose in de knieën of de heupen. De therapie moet onder toezicht van een oefentherapeut of fysiotherapeut plaatsvinden.

Verzorging van minderjarige
Heeft uw kind zorg nodig die samenhangt met geneeskundige zorg? Bijvoorbeeld hulp bij het wassen en medicijnen innemen? Dan hebt u vanaf 2018 recht op een vergoeding uit de basisverzekering. Zorg voor minderjarigen in en om het huis blijft onder de Jeugdwet vallen. Bijvoorbeeld hulp bij eten of aankleden.

Lees de wijzigingen in het Overzicht veranderingen ZorgActief.

Aanpassing eigen bijdragen en maximale vergoeding

Voor sommige hulpmiddelen, behandelingen of andere zorg uit de basisverzekering betaalt u een eigen bijdrage. Of u krijgt een maximale vergoeding. De eigen bijdrage of maximale vergoeding voor 2018 kunt u hier terugvinden.

Veranderingen aanvullende verzekering

In de aanvullende verzekering ZorgActief vonden een aantal veranderingen plaats. Zo is de vergoeding voor fysiotherapie in de ZonderZorgen verlaagd. En is de vergoeding hulp bij mantelzorg nieuw. Lees voor alle wijzigingen het Overzicht veranderingen ZorgActief.

Veranderingen in 2019

Nieuwsgierig naar de veranderingen per 1 januari 2019? Kijk voor meer informatie op Wat verandert er in de zorgverzekering 2019?