Aanschaf van een elektrische auto

Elektrische auto voor de deur | Interpolis verzekeringen

Wat kost het om een elektrische auto te rijden?

Deze subsidies en andere financiële voordelen zijn er.

Als particulier kun je in 2022 en 2023 een elektrische auto met subsidie kopen. Je kunt deze subsidie aanvragen totdat de pot leeg is. Helaas is deze voor 2022 al op. Schrijf je dus zo snel mogelijk in als je in 2023 een elektrische auto koopt. Ook betaal je tot 2025 geen wegenbelasting en aankoopbelasting (BPM) voor elektrische auto’s! Dat scheelt een hoop geld.
Elektrische auto met een laadkabel

Modellen van elektrische auto’s.

In elke prijsklasse vind je een elektrische auto die bij je past.

Van een Fiat 500 tot exclusievere merken als Mercedes-Benz en Tesla. Omdat de populariteit van elektrische auto’s sinds een paar jaar flink groeit, komen er ook steeds meer aantrekkelijk geprijsde tweedehandse modellen op de markt. Wil je geen auto kopen? Je kunt dan altijd gaan voor private lease.
2 kinderen slapen op de achterbank van de auto | Interpolis verzekeringen

Je elektrische auto verzekeren.

Zorg dat je goed verzekerd bent voor schade, diefstal en pech onderweg.

Bij schade wil je goed geholpen worden en snel weer onderweg zijn. Bij Interpolis zijn je accessoires, zoals de laadkabel, standaard meeverzekerd. En onze reparateurs zijn merk-erkend en hebben een NEN9140-certificaat. Dit houdt in dat deze bedrijven zijn opgeleid voor herstel van elektrische auto's. Je kunt ook een eigen reparateur of de merkdealer kiezen. Heb je een AutoBewust autoverzekering? Dan kies je bij het afsluiten van de verzekering of je bij schade gebruik wil maken van een eigen of aangesloten hersteller.

Opladen van een elektrische auto

Kind stopt de kabel van een elektrische auto in de oplader | Interpolis verzekeringen

Laadpaal thuis

Zo kom je eraan en dit zijn de kosten.

Je auto opladen met je eigen stroom is de goedkoopste manier. Zeker als je zonnepanelen hebt is dit een voordelige keus. Je moet wel een eigen parkeerplaats of garage hebben. Prijzen voor een laadpaal of wallbox (kastje aan de muur) liggen tussen de € 500,- en € 1.500,-.

 

Als je geen eigen parkeerplaats hebt, kun je je auto opladen bij een laadpaal in de buurt. Dan betaal je vaak ook voor service en onderhoud. Vraag een laadpaal aan bij de gemeente als je er geen in buurt hebt.

Elektrische auto die geparkeerd staat bij een laadpaal

Oplaadpunten onderweg

Zo vind je een laadpaal en dit zijn de kosten.

Onderweg kies je voor een openbare laadpaal of snellader. Op verschillende websites kun je laadpalen vinden, zoals oplaadpalen.nl. Hier zie je direct of de laadpaal nog beschikbaar is, wat de prijs per kWH is en welke aansluiting je nodig hebt.

Prijzen
Bij de meeste laadpalen betaal je tussen de € 0,30 en € 0,59 per kWh. De meeste snelladers hanteren tarieven tussen € 0,59 en € 0,69 per kWh.

Veiligheid en milieu

Man stopt de laadkabel in zijn elektrische auto | Interpolis verzekeringen

Zo veilig is een elektrische auto.

Is een elektrische auto veiliger dan een auto op benzine, gas of diesel?

'Elektrische auto’s hebben verschillende voordelen. Hierdoor zouden ze op termijn wel eens veiliger kunnen zijn dan auto’s op benzine of diesel’, vertelt Theo Dijkmans, onze expert zwaar materiaal en techniek. Zo hebben elektrische auto’s een grotere kreukelzone, rijden ze stabieler door een laag zwaartepunt en worden ze nog weinig gestolen.
Man stopt de laadkabel van zijn elektrische auto in de oplader | Interpolis verzekeringen

Elektrisch rijden is beter voor het milieu.

Is elektrisch rijden echt duurzamer dan een auto op fossiele brandstof?

Ja. Een elektrische auto stoot maar liefst 60% minder CO2 uit dan een brandstofauto! Ook als je de productie van de auto inclusief de accu meeneemt. Deze berekening maakte MilieuCentraal voor de complete productie en 220.000 gereden kilometers. En, laad je de auto (bijna) volledig op met stroom van zonnepanelen? Dan stoot de auto veel minder CO2 uit dan auto's met een uitlaat.
Man zit achter het stuur van zijn elektrische auto | Interpolis verzekeringen

Samen met jou maken wij het verkeer veiliger.

Veilig onderweg, zonder afleiding.

Onze ambitie: 0 verkeersslachtoffers in 2050. Daarom werken we, samen met verschillende partners, aan oplossingen die daaraan bijdragen. Zoals AutoModus, PhoNo en WegWijsVR. Hiermee willen mensen bewust maken en gedrag veranderen, zodat we samen dit maatschappelijke probleem aanpakken. Want geen verkeersslachtoffers meer, dat is voor ons focussen op wat echt belangrijk is.