Waar moet je op letten als je met je caravan op vakantie gaat?

Met de caravan op vakantie gaan is voor veel mensen het ideale vakantiegevoel. Je bent vrij om te gaan en staan waar je wilt. En je hebt lekker je eigen spullen bij de hand. Ook zit je niet vast aan de '20 kilogram bagageregel'. Wat wil je nog meer? Er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten. Wij hebben een caravan checklist opgesteld, zodat jij onbezorgd kunt genieten van je vakantie.

Zorg dat je in bezit bent van het juiste rijbewijs.

Voordat je concrete plannen maakt om, misschien wel voor het eerst, met de caravan op vakantie te gaan, is het handig om te checken of het rijbewijs dat je bezit voldoende is. Met een rijbewijs B kun je namelijk alleen een kleine caravan trekken. Hierbij gelden de volgende regels:
  • De caravan mag in totaal (leeg gewicht + lading) niet zwaarder zijn dan 750 kilogram of;
  • De caravan mag zwaarder zijn dan 750 kilogram op voorwaarde dat de auto én de caravan samen niet meer dan 3.500 kilogram wegen.
Voldoet jouw caravan (of de combinatie auto + caravan) hier niet aan, dan heb je een rijbewijs B+ of BE nodig.

Tip: Op de kentekenbewijzen van zowel je auto als je caravan staat vermeld welk gewicht maximaal is toegestaan. Als je dit gewicht bij elkaar optelt en onder de 3.500 kilogram uitkomt, dan volstaat een rijbewijs B.

Laad de caravan op de juiste manier in.

Je staat er misschien niet bij stil, maar het juist inpakken is essentieel. Pas op dat je de caravan niet te zwaar laadt. Bovendien riskeer je een boete. Leg daarom bij voorkeur de zwaarste spullen in je auto. Zorg dat je het meeste gewicht in de caravan rond de as plaatst.

Het is ook belangrijk dat je de spullen goed vastzet en dat je de kastdeurtjes goed afsluit. Zo kunnen de spullen niet verschuiven tijdens de rit. Dat is belangrijk, want slingerende spullen kunnen tot gevaarlijke situaties leiden.

 

Tip: Kijk bij terugkeer van je vakantie welke spullen je niet hebt gebruikt. Deze kun je volgend jaar thuis laten. Voordeel van lichter reizen is bovendien dat je brandstof bespaart.

Zorg voor de juiste verzekeringen.

Wanneer je op vakantie gaat, is het sowieso altijd verstandig om je reisverzekering te controleren. Past deze nog bij jouw situatie? Kijk altijd naar je dekking en welke aanvullende zaken je nodig hebt, bijvoorbeeld aanvullende dekkingen voor bagage, annulering of pechhulp. Meer over de verschillende dekkingen van de reisverzekering lees je in dit artikel.

Daarnaast is het verstandig om een caravanverzekering af te sluiten. Het is niet verplicht, maar kan je wel een extra gerust gevoel geven. Met deze verzekering verzeker je schade aan jouw eigen caravan. Bijvoorbeeld schade die wordt veroorzaakt door diefstal, storm of brand.

 

Het kan ook gebeuren dat je met jouw caravan materiële of letselschade veroorzaakt bij iemand anders. Dit is al verzekerd via de WA-verzekering van jouw auto.
Monteur die onderhoud pleegt aan een caravan

Geef je caravan voor vertrek een onderhoudsbeurt.

Voor de vakantiepret kan beginnen, verdient je caravan een goede check-up. De caravan heeft immers een hele tijd in de stalling gestaan. Denk bijvoorbeeld aan het controleren van de bandenspanning en verlichting. Zorg er ook voor dat je watertank nauwelijks gevuld is en dat de gasfles dicht zit. Neem voor onderweg wat reservemateriaal mee, zodat je kleine ongemakken zelf kunt oplossen.

Voorkom diefstal van je caravan en je spullen.

Ben je op de plaats van bestemming? Dan wil je natuurlijk dat je caravan én de spullen in veiligheid zijn. Lees onze tips om de kans op diefstal van je caravan, én diefstal van spullen uit je caravan te verkleinen.

Let erop dat je na de vakantie de caravan juist stalt.

De vakantie zit er helaas op, maar het werk nog niet. Zorg ervoor dat je de caravan goed klaarmaakt voor de stalling. Op deze manier blijft deze langer goed en kun je volgend jaar weer gerust op vakantie. Denk aan het schoonmaken van de caravan (binnen en buiten), het oppompen van de banden, het afsluiten en opbergen van gasflessen, het legen van de watertank en het verwijderen van de accu.

Caravan of camper: weet je nog niet met welke van de 2 je op pad wilt? Om een keuze te kunnen maken, lees je in dit artikel een aantal belangrijke voor- en nadelen van campers en caravans.