Zo ga je deze zomer wijs op reis

De zomervakantie is een jaarlijkse periode waar we allemaal naar uitkijken. Heerlijk even ontspannen en tot rust komen. Heb jij al een reis geboekt, of ben je dit nog van plan? Bereid je dan goed voor. Met deze 6 tips helpen we je om deze zomer wijs op reis te gaan.

1. Check je verzekeringen

Check je zorg- en/of reisverzekeringen bij het boeken van een reis. Je kunt namelijk op vakantie altijd te maken krijgen met onverwachte kosten door schade. Met een reisverzekering dek je de extra kosten die je in deze situaties maakt. Denk daarbij aan het eerder afbreken van je reis of juist een langer verblijf door ongeval of ziekte. Maar ook noodzakelijke internet- en telefoonkosten zijn verzekerd als je schade hebt. Tot slot heb je in sommige gevallen aanvullende dekkingen nodig om verzekerd te zijn. Lees meer over de verschillende dekkingen van de reisverzekering.

2. Controleer je dekkingen

Controleer ook of je Europa- of werelddekking nodig hebt voor je vakantiebestemming. Met Europadekking ben je verzekerd in Nederland, alle Europese landen én de landen rond de Middellandse Zee. Met werelddekking ben je wereldwijd verzekerd. Je kunt de dekking voor vertrek gemakkelijk wijzigen op de doorlopende en kortlopende reisverzekering. 

Daarnaast heb je in sommige gevallen aanvullende dekkingen nodig om goed verzekerd te zijn. Heb je op vakantie medische zorg nodig, dan kun je te maken krijgen met hogere kosten omdat zorg in Europese (privé)ziekenhuizen vaak veel duurder is. Moet er een röntgenfoto worden gemaakt, dan krijg je via de zorgverzekering alleen het bedrag terug dat die röntgenfoto in Nederland zou kosten. Voor de mogelijke extra kosten heb je een reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten in het buitenland nodig. Of een aanvulling op je zorgverzekering. Lees meer over hoe medische zorg in het buitenland geregeld is.

3. Zorg ervoor dat je hele gezin verzekerd is

Ga je met je gezin op reis? Dan kun je je kinderen die thuis wonen óf op zichzelf wonen en een studie volgen, ook verzekeren op de doorlopende reisverzekering. Je kiest dan voor een meer­persoons­huishouden bij het afsluiten van je reisverzekering. Studeren je kinderen niet meer en/of wonen ze samen? Dan moeten zij zelf een doorlopende reisverzekering afsluiten.

4. Ken de regels in het land van bestemming

Elk land bepaalt zelf de regels, houd hier rekening mee. Lees je van tevoren goed in over jouw bestemming en de maatregelen die er gelden. Dit geldt ook voor de reis naar je bestemming toe. Op sommige plekken is het bijvoorbeeld nog verplicht een mondkapje te dragen, waar dit ergens anders niet meer hoeft. Op de pagina waar je het reisadvies voor je bestemming kunt checken, zie je ook welke maatregelen er nog gelden op je reisbestemming.

5. Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen

De overheid kenmerkt regelmatig bestemmingen als 'veilig' of 'onveilig'. Veel landen hebben inmiddels weer kleurcode 'groen', maar het blijft belangrijk om het reisadvies van alle bestemmingen in de gaten te houden. De situatie kan namelijk elk moment veranderen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een reisapp ontwikkeld, waarin je alle actuele reisadviezen kunt zien.

6. Wees voorbereid als je tijdens je vakantie zorg nodig hebt

Het is belangrijk om te weten wat je moet doen, mocht je tijdens de reis gezondheidsklachten krijgen. Check van tevoren waar de dichtstbijzijnde lokale gezondheidsdienst zich bevindt en neem belangrijke telefoonnummers mee. Denk aan het nummer van je zorgverzekeraar, maar ook aan dat van de GGD. Voor medische (nood)hulp op reis kun je bellen met de Interpolis Alarmcentrale op +31 13 462 04 62.