Zo ga je deze zomer wijs op reis

De zomervakantie is een jaarlijkse periode waar we allemaal naar uitkijken. Heerlijk even ontspannen en tot rust komen. Deze zomervakantie is wel iets anders dan andere jaren en een goede voorbereiding is dus extra belangrijk. Wij helpen je graag om deze zomer wijs op reis te gaan.

Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen

De overheid heeft een aantal bestemmingen als 'veilig' of 'onveilig' gekenmerkt. Het aantal landen dat van code oranje naar code geel gaat, wordt de komende tijd steeds verder uitgebreid. Houd het reisadvies van alle bestemmingen in de gaten.

Ook tijdens jouw vakantie is het belangrijk om op de hoogte te blijven, aangezien de situatie elk moment kan veranderen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een reisapp ontwikkeld, waarin actuele reisadviezen gedeeld worden.

Check je verzekeringen

We raden je aan om voor het boeken van een reis of voor vertrek goed de veelgestelde vragen rondom reis-en annuleringsverzekering te bekijken. Ook adviseren we je te verdiepen in de dekking van je verzekeringen. Een basiszorgverzekering vergoedt bijvoorbeeld alleen het bedrag dat in Nederland voor een bepaalde behandeling in rekening wordt gebracht, ook al ben je in het buitenland. Maar de zorg in Europese (privé)ziekenhuizen is vaak veel duurder. Dus een röntgenfoto kan in het buitenland veel duurder zijn dan in Nederland. Via je basisverzekering krijg je dan alleen het ‘Nederlandse’ bedrag terug. Voor de mogelijke extra kosten heb je een reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten in het buitenland nodig. Of een aanvulling op je zorgverzekering. Lees meer over zorgkosten in het buitenland.
Ga je een dagje weg in Nederland, en heb je een Doorlopende Reisverzekering van Interpolis? Dan ben je nu ook tijdelijk verzekerd zonder dat je een overnachting hebt geboekt. Je blijft dus ook verzekerd bij een dagje strand, pretpark, dierentuin of museum.

Ken de regels in het land van bestemming

Elk land bepaalt zelf de regels, houd hier rekening mee. Lees je van tevoren goed in over jouw bestemming en de maatregelen die er gelden. Dit geldt ook voor de reis naar je bestemming toe. Het wordt sowieso aangeraden om minimaal de Nederlandse maatregelen in acht te nemen. Denk aan de regels rondom afstand houden en het vermijden van drukte. Even kijken bij bijvoorbeeld een straatoptreden kan dus prima, maar als het te druk wordt, loop je verder.

Wees voorbereid als je tijdens je vakantie zorg nodig hebt

Het is belangrijk om te weten wat je moet doen, mocht je tijdens de reis gezondheidsklachten krijgen. Check van tevoren waar de dichtstbijzijnde lokale gezondheidsdienst zich bevindt, aangezien je je daar bij klachten moet melden. Neem daarnaast belangrijke telefoonnummers mee. Denk aan het nummer van je zorgverzekeraar, maar ook aan dat van de GGD. Tot slot is het goed om te weten dat de medische zorg in het buitenland vaak anders is geregeld dan in Nederland. Lees ook ons artikel over zorg in vakantielanden.