Zo ga je deze zomer wijs op reis

De zomervakantie is een jaarlijkse periode waar we allemaal naar uitkijken. Heerlijk even ontspannen en tot rust komen. Heb jij al een reis geboekt, of ben je dit nog van plan? Bereid je dan goed voor. Met deze 4 tips helpen we je om deze zomer wijs op reis te gaan.

1. Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen

De overheid kenmerkt regelmatig bestemmingen als 'veilig' of 'onveilig'. Veel landen hebben inmiddels weer kleurcode ‘groen’, maar het blijft belangrijk om het reisadvies van alle bestemmingen in de gaten te houden. De situatie kan namelijk elk moment veranderen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een reisapp ontwikkeld, waarin je alle actuele reisadviezen kunt zien.

2. Check je verzekeringen

Check bij het boeken van een reis je zorg- en/of reisverzekeringen. Je kunt namelijk op vakantie altijd te maken krijgen met onverwachte kosten door schade. Met een reisverzekering dek je de extra kosten die je in deze situaties maakt. Denk daarbij aan het eerder afbreken van je reis of juist een langer verblijf door ongeval of ziekte. Maar ook noodzakelijke internet- en telefoonkosten zijn verzekerd als je schade hebt. Tot slot heb je in sommige gevallen aanvullende dekkingen nodig om verzekerd te zijn. Alles over de verschillende dekkingen van de reisverzekering lees je in dit artikel.

3. Ken de regels in het land van bestemming

Elk land bepaalt zelf de regels, houd hier rekening mee. Lees je van tevoren goed in over jouw bestemming en de maatregelen die er gelden. Dit geldt ook voor de reis naar je bestemming toe. Op sommige plekken is het bijvoorbeeld nog verplicht een mondkapje te dragen, waar dit ergens anders niet meer hoeft. Op de pagina waar je het reisadvies voor je bestemming kunt checken, zie je ook welke maatregelen er nog gelden op je reisbestemming.

4. Wees voorbereid als je tijdens je vakantie zorg nodig hebt

Het is belangrijk om te weten wat je moet doen, mocht je tijdens de reis gezondheidsklachten krijgen. Check van tevoren waar de dichtstbijzijnde lokale gezondheidsdienst zich bevindt en neem belangrijke telefoonnummers mee. Denk aan het nummer van je zorgverzekeraar, maar ook aan dat van de GGD. Voor medische (nood)hulp op reis kun je bellen met de Interpolis Alarmcentrale op +31 13 462 04 62.

Heb je op vakantie medische zorg nodig, dan kun je te maken krijgen met hogere kosten omdat zorg in Europese (privé)ziekenhuizen vaak veel duurder is. Moet er een röntgenfoto worden gemaakt, dan krijg je via de zorgverzekering alleen het bedrag terug dat die röntgenfoto in Nederland zou kosten. Voor de mogelijke extra kosten heb je een reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten in het buitenland nodig. Of een aanvulling op je zorgverzekering. Lees meer over hoe medische zorg in het buitenland geregeld is.