7 tips voor een gezonde thuiswerkplek

Nog nooit werkten zó veel mensen thuis. Waar deze mogelijkheid eerder een luxe was, is het nu voor velen onvermijdelijk. Thuiswerken biedt voordelen, maar brengt ook enkele uitdagingen met zich mee. Want hoe zorg je ervoor dat je niet afgeleid raakt van het werk dat uiteindelijk toch echt gedaan moet worden? We geven je 7 tips voor het inrichten van een gezonde thuiswerkplek.

Met een paar aanpassingen zorg je voor rust en overzicht tijdens je thuiswerkdag

Er gebeurt zoveel om ons heen waar we aan moeten wennen, dat 'rustig' thuiswerken makkelijker gezegd dan gedaan is. Hopelijk geven deze 7 praktische tips je wat rust en houvast. En lukt het je om zelfs onder deze bijzondere omstandigheden werk te verzetten of te studeren.

  1. Ga niet te laat van start
    Hoe verleidelijk is het om wat langer in bed te blijven liggen, lekker uitgebreid te ontbijten of om nog even de krant te lezen? Maar voordat je het weet, is de ochtend alweer voorbij. Terwijl het werk blijft liggen. Geniet van je ochtend, maar stel voor jezelf wel duidelijke werktijden vast. Zo zorg je ervoor dat je niet achter de feiten aan hoeft te lopen.

  2. Beperk afleiding zoveel mogelijk
    Afleiding is de grootste uitdager van een productieve thuiswerkdag. Want ben je eenmaal afgeleid, dan kost het tijd en energie om je aandacht weer op je werk te focussen. Geef afleiding dus zo min mogelijk de kans. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat je geen melding krijgt bij een mail of bericht op je telefoon. Leg een notitieblok klaar om gedachten die de kop op steken, op te schrijven. En zorg voor een opgeruimde werkplek. Raak je onbewust toch afgeleid, dwing jezelf weer terug naar je taak zodra je hier bewust van bent. Lukt het echt niet? Gun jezelf dan een korte pauze. En daarna: hup, weer aan het werk!

    Als je kinderen hebt, dan sta je voor een extra uitdaging. Een ononderbroken werkdag met je kinderen in huis? Dat wordt moeilijk! Breek de dag daarom op in stukjes: tijd tussendoor kun je besteden om je kinderen te vermaken. Een alternatief is om samen te gaan werken. Zet je kind naast je aan je bureau met iets lekkers, een kleurplaat of schoolwerk.

  3. Neem voldoende pauzemomenten
    Als je eenmaal een goede workflow te pakken hebt, vergeet je al snel de tijd. Toch is het nemen van pauzes beter voor je productiviteit. Het biedt je hoofd even rust, zodat je daarna weer met volle aandacht aan de slag kunt. Je hersenen zijn namelijk niet gemaakt om langere tijd geconcentreerd te werken. Zij hebben momenten van ontspanning nodig, om vervolgens weer optimaal te kunnen functioneren. Dus pak regelmatig een korte pauze. Bijvoorbeeld om je kopje koffie te halen of om even de benen te strekken. En gun jezelf je lunchpauze. Het kost je tijd, maar je zal merken dat dit dubbel en dwars wordt terugverdiend.
thuiswerkplek met laptop op de juiste hoogte
  1. Zorg voor een goede werkplek
    Een ergonomisch verantwoorde werkplek voorkomt pijnklachten aan bijvoorbeeld je nek en schouders. Zorg daarom voor een goede stoel, een bureau én stel daarvan de juiste hoogtes in. Vergeet ook de hoogte van je beeldscherm niet aan te passen. Heb je geen verstelbaar bureau? Zorg er dan met kussens voor dat je op de juiste hoogte zit. Dat wil zeggen met ontspannen schouders en nek. En plaats je beeldscherm op een stapel tijdschriften tot deze op de juiste hoogte staat. Maak daarnaast gebruik van een externe muis en een extern toetsenbord. Zo voorkom je (afleiding door) pijnklachten.

  2. Beweeg voldoende
    Als je thuiswerkt word je gedwongen om meer te zitten dan je gewend bent. Aan te veel zitten, kleven namelijk behoorlijk wat gezondheidsrisico’s. Bovendien is te lang stilzitten ongunstig voor je concentratie. Zorg tijdens het thuiswerken dan ook voor voldoende lichaamsbeweging. Maak een korte wandeling, loop tijdens een telefonisch overleg door het huis of kijk of je zitten kan afwisselen met staand werken. Je eigen stabureau maak je eenvoudig door een krukje op je huidige bureau te plaatsen. Staand werken is beter voor de doorbloeding van heel het lichaam dan zittend werken. Bovendien stimuleert het je concentratievermogen.

  3. Eet gezond en drink voldoende water
    Voldoende en gezond eten heeft een direct effect op je productiviteit. Waar vet en suikerhoudend eten zorgt voor energiepieken en dalen, resulteert gezond eten in een gebalanceerde energievoorziening verspreid over de dag. Maar ook voldoende water drinken is belangrijk om fit en alert te blijven. Het advies is om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Een flesje water op je bureau helpt je hierbij. Kies hier voor een klein flesje dat je steeds bijvult. Zo strek je tussen het werken door ook weer even je benen.

  4. Werk niet te lang door
    Door thuiswerken vervagen de grenzen van werk en privé. In deze omstandigheden is de verleiding groot om langer door te blijven werken. Zonder dat je het door hebt, zit je ’s avonds nog met de laptop opengeklapt op de bank. Ontspannen na een werkdag is belangrijk. Ook - eigenlijk vooral - als je thuiswerkt. Het zorgt ervoor dat je lichaam en hoofd even tot rust kunnen komen.

    Om de volgende dag met hernieuwde energie aan de slag te kunnen, zijn voldoende ontspanning én slaap noodzakelijk. Wil je werk maken van een beter slaapritme? Daarvoor ontwikkelden we de Slaapchallenge. We leren je om beter te slapen dan ooit, zodat je voldoende energie hebt voor overdag.