Veilig verduurzamen van je woning: alles over groene daken.

Denk je wel eens na over het aanleggen van een groen dak? Daar komt natuurlijk best het een en ander bij kijken. Want wat zijn de voordelen van een groen dak? Hoe leg je het aan? Hoe onderhoud je het? En hoe zit het met de kosten? Wij geven in de video antwoord op deze vragen. Je kunt de belangrijkste info uit de video ook hieronder lezen.

Voordelen van een groen dak.

Een groen dak is een verzameling van sedumplantjes bovenop de bestaande daklaag van je woning. Sedum is een vetplant, die veel vocht opneemt. Met het veranderende klimaat heeft een groen dak allerlei voordelen:

  • Je bespaart op onderhoudskosten. Een groen dak beschermt de dakbedekking tegen uv-straling en uitdroging. Hierdoor gaat je dak 40 tot 50 jaar mee. Wat tot 2 keer langer is dan gemiddeld. 
  • Het verkleint de kans op waterschade. Tijdens hevige regenbuien vangt een groen dak neerslag op. Water stroomt dus langzamer naar het riool, waardoor het riool minder snel overstroomt. 
  • Het vergroot je woongenot. De duurzame vierkante meters groen verbeteren namelijk de isolatie van de ruimte onder het groene dak. Dat zorgt in de zomer voor prettige binnentemperaturen. Het kan tot wel 4 graden koeler blijven.
  • Je vergroent de omgeving en geeft de biodiversiteit een impuls. De sedumplanten maken niet alleen je huis en omgeving mooier, ze bevorderen ook de leefomgeving van vogels, vlinders en insecten, zoals bijen. Vooral in de stad, waar veel wegen en gebouwen zijn, is dat van grote waarde.
  • Je optimaliseert zonnepanelen op je dak. Hoe warmer het op een dak is, hoe minder goed zonnepanelen energie genereren. In de zomer kan de temperatuur op een zwart plat dak oplopen tot wel 85°C. Een groen dak bereikt een maximumtemperatuur van slechts 35°C. De laag sedumplantjes zorgen dus voor een hoger rendement van de zonnepanelen. Die hebben namelijk het beste rendement bij een omgevingstemperatuur onder de 25°C. Lees hier alles over zonnepanelen.

Hier moet je op letten.

Een groen dak kun je het beste door een professional laten aanleggen. Alleen dan ben je gegarandeerd van een langere levensduur van je dak en verklein je de kans op schade.

Wat je vooraf wilt weten is of de dakconstructie sterk genoeg is. Met een maximaal gewicht van 45 kilogram per vierkante meter, kan een groen dak in principe zelfs op een fietsenschuurtje of kippenhok geplaatst worden.

Oudere man legt een groen dak en een andere man loopt er overheen.

Zo wordt een groen dak aangelegd.

Het aanleggen van een dak gaat in verschillende stappen, met verschillende lagen.

Stap 1
Je begint met een inspectie om te bepalen of het dak geschikt is om te vergroenen. Eventuele gebreken komen tijdens de inspectie aan het licht en kunnen worden aangepakt. Wanneer het dak geschikt is, wordt het grondig schoongemaakt. Zo kan het groene dak direct worden aangelegd. Heel soms wordt een dak na inspectie afgekeurd. Bijvoorbeeld wanneer de dakbedekking ouder is dan 10 jaar en de naden of afvoeren niet meer goed zijn.

Stap 2
De verschillende lagen van het groene dak worden gelegd. Dat begint met een drainagelaag met wortelwerend doek. Deze laag zorgt ervoor dat het water goed kan weglopen. Ook zorgt het voor luchtcirculatie en voorkomt het ingroei van wortels. 

Stap 3
De 2e laag is het substraat. Deze laag is specifiek voor groene daken gemaakt en heeft een waterbufferende eigenschap. Het zorgt voor een wateropvangcapaciteit van 25 liter per vierkante meter. En zelfs voor 40 liter bij een dubbele laag.

Stap 4
De 3e en laatste laag is een sedummixmat. Dit is de laag die je uiteindelijk echt ziet. Deze laag bestaat uit vetplanten die weinig onderhoud nodig hebben en wintervast zijn. Zo kun je er het hele jaar door van genieten. De sedumplanten worden in matten uitgerold op het dak, zodat je meteen een groen resultaat krijgt. De mat bestaat uit een mix van 10 tot 12 verschillende soorten vetachtige plantjes. Lees hier meer over de verschillende mogelijkheden die Interpolis aanbiedt.

Stap 5
Tot slot: de afwerking van het dak. Langs de rand van het dak wordt een grindlaag aangebracht. Die zorgt voor een geleidelijke afvoer van het water en een mooie afwerking. Ook worden er bij de waterafvoer kleine rasters geplaatst die verstopping voorkomen.
 

Een groen dak onderhouden.

Het is niet moeilijk om een groen dak te onderhouden. Je hoeft bijvoorbeeld niet met je grasmaaier of snoeischaar het dak op om de groei in toom te houden. Er zijn een paar zaken waar je naar moet kijken:

  • Geef je groene dak water tijdens droge periodes.
  • Verwijder zo nu en dan het onkruid. Gebruik daarbij geen onkruidbestrijdingsmiddelen of scherpe gereedschappen, want daarmee kun je het dak beschadigen.
  • Voed het groene dak 1 tot 2 keer per jaar met speciale sedummest. Bemesten kan van maart tot ongeveer eind september, in de periode daarna nemen de plantjes geen meststof meer op.
  • Houd de afvoeren en grindranden vrij en verwijder bladafval regelmatig. Dan blijft de waterafvoer van het groene dak optimaal.

Op een groen dak kun je gewoon lopen. Je dak raakt daardoor niet beschadigd. Ga je toch liever niet zelf het dak op? Dan zijn er ook partijen door wie je het onderhoud kan laten doen.

 

Wat kost een groen dak?

De kosten hangen af van je woonsituatie en kunnen erg uiteenlopen. De prijs is opgebouwd uit het gekozen pakket, de oppervlakte van het dak, de staat van onderhoud van het dak, de aanwezigheid van grind op het dak én of je recht hebt op subsidie. 

Kun je subsidie krijgen?

Omdat je met een groen dak bijdraagt aan het watermanagement in je buurt bieden veel gemeentes en waterschappen subsidie aan. De subsidie kan oplopen tot € 40,- per vierkante meter. Hier zie je de voorwaarden voor subsidies per gemeente, waterschap en provincie op een rij.