Veilig verduurzamen van je woning: alles over zonnepanelen.

Wil je graag je eigen energie opwekken met zonnepanelen? Goed idee! In onderstaande video gaan we dieper in op waar je op moet letten bij de aanschaf van zonnepanelen, hoe je ze onderhoudt, wat de kosten zijn en hoe je ze verzekert. Je kunt de belangrijkste informatie uit de video ook hieronder lezen.

De functie van zonnepanelen.

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Ze zijn daarmee een duurzame bron van energie. Naast de bijdrage aan een duurzamere wereld, is er ook een financieel motief om voor zonnepanelen te kiezen. Doordat je minder stroom afneemt wordt je energierekening lager. Daarnaast is een bijkomend voordeel dat je, door het zelf opwekken van je eigen duurzame stroom, minder afhankelijk bent van mogelijke prijsstijgingen van stroom in de markt. Al duurt het natuurlijk wel een aantal jaar voordat je de investering hebt terugverdiend.

Kies een vakkundige en veilige installateur.

Als je zonnepanelen aanschaft is het belangrijk dat ze goed en veilig worden geïnstalleerd. Kies daarom voor een vakkundige en veilige installateur, die gebruik maakt van professionele werkmethodes, gereedschappen en materialen met een hoge kwaliteit. Bij Interpolis weten we als verzekeraar natuurlijk als geen ander welke risico's een installatie van zonnepanelen met zich meebrengt. En hoe een installateur problemen kan voorkomen. Lees meer tips en inzichten in het voorkomen van risico’s.

Voorafgaand aan de installatie.

De erkende installateur bekijkt tijdens de inspectie voorafgaand aan de installatie onder meer de draagkracht, kwaliteit, leeftijd en brandveiligheid van het dak. In geval van een plat dak controleert de installateur het dak ook op lekkages. Eventuele schades worden dan vooraf gerepareerd.

Ook de volgende zaken worden vooraf gecheckt:

  • De omvormer (het apparaat dat de opgewekte gelijkstroom van je zonnepanelen omzet in bruikbare wisselstroom) moet op een vrije groep in de meterkast aangesloten zijn.
  • De meterkast moet aan moderne standaarden voldoen.
  • Er moet een slimme meter met teruglever mogelijkheid aanwezig zijn.
  • Zowel in de buurt van de omvormer als in de meterkast moeten rookmelders hangen.
  • Het is goed om vooraf te bedenken of er een wens is om laadpalen aan te sluiten. Dan is er namelijk een andere omvormer nodig.
  • Als de installateur twijfelt over de veiligheid, dan zoekt hij samen met jou naar een goede oplossing. Pas daarna wordt de installatie uitgevoerd.

Het monteren van de omvormer.

De installateur bepaalt van tevoren samen met jou waar de omvormer gemonteerd wordt. Daarbij zijn er wel een aantal punten waar rekening mee gehouden wordt:

  • De omvormer kan warm worden, het is dus belangrijk dat deze op een plaats komt te hangen met voldoende ventilatie.
  • De wand waartegen de omvormer geplaatst wordt, moet onbrandbaar zijn.
  • De ruimte waar de omvormer hangt mag niet stoffig zijn.
  • Er mogen geen spullen tegen de omvormer geplaatst worden.

Hier moet je op letten.

Denk tijdens de installatie aan een veilige bekabeling van de omvormer naar de zonnepanelen en de meterkast. Daarbij is het voor de veiligheid van belang dat de kabels buiten het bereik van kinderen en/of huisdieren liggen.

Alle installaties aarden naar de huisinstallatie. Hierin zit een aardedraad. Mocht er onverhoopt een stroomdraad losraken, voorkomt deze dat je geëlektrocuteerd wordt als je de draad aanraakt. Belangrijk is dat er tijdens de installatie niet op de zonnepanelen wordt gestaan. Onnodige belasting van de panelen kan leiden tot microscheurtjes. Hierdoor kunnen de panelen op termijn kapot gaan of minder stroom opbrengen.

Na de installatie.

Plaats na de installatie een rookmelder in de buurt van de omvormer. Die waarschuwt je direct als er toch iets misgaat. Ook is het verstandig om een sticker in de meterkast te hangen, die aangeeft dat er een zonnepaneleninstallatie aanwezig is. Zo weten hulpdiensten, zoals de brandweer, dat ze een eventuele brand anders moeten aanpakken. Met zonnepanelen kunnen zij, door de continue stroomproductie, de stroom namelijk niet zomaar uitzetten.

Het is na de installatie noodzakelijk om je zonnepaneelinstallatie aan te melden bij de netbeheerder. De netbeheerder heeft deze gegevens nodig om het elektriciteitsnet optimaal te beheren en veilig te houden. De meeste installateurs bieden de service om deze registratie te regelen. Vraag er dus naar hoe dat geregeld is en vooral wie dat doet. 

Het onderhouden van zonnepanelen.

Het advies is om iedere 3 jaar een inspectie van de zonnepaneleninstallatie te laten uitvoeren door een onafhankelijk inspectiebedrijf. Zorg er zelf voor dat de zonnepanelen goed bereikbaar zijn voor onderhoud en inspectie. Bij een controle van je zonnepanelen wordt een aantal zaken nagelopen. Denk daarbij aan de bedrading en bekabeling. Ook wordt gecontroleerd of de zonnepanelen de warmte kwijt kunnen. En de omvormer wordt gecheckt.

Zo houd je zonnepanelen schoon.

Vaak worden panelen al voldoende schoongehouden door de regen. Mocht het toch nodig zijn om de panelen schoon te maken, ga dan zeker niet zelf aan de slag. Vraag hulp aan een professional.

De kosten van een schoonmaakbeurt voor je zonnepanelen variëren tussen de 4 en 15 euro per paneel. Dit is sterk afhankelijk van de aantallen en de rijafstand. Een abonnement kan interessant zijn, vraag daarom altijd eerst offertes op.

Zonnepanelen op een groen dak met op de achtergrond een molen

Wat kosten zonnepanelen?

De kosten van zonnepanelen hangen af van een groot aantal factoren. Denk bijvoorbeeld aan de aanbieder, het type en merk van de panelen, de prestaties van de zonnepanelen, de hoeveelheid zonnepanelen die je afneemt en of je bijvoorbeeld specifieke wensen hebt. 

Schade aan je zonnepanelen.

Zonnepanelen zijn goed bestand tegen weersinvloeden als hagel en storm. Toch is de kans aanwezig dat je zonnepanelen schade oplopen. Denk bijvoorbeeld aan schade door blikseminslag, brand, diefstal en glasbreuk.

Zonnepanelen verzekeren.

Bij de meeste verzekeraars moeten zonnepanelen aan je woning of op je dak vastzitten. Alleen dan vallen ze onder je woonhuis- of opstalverzekering. Controleer wel of zonnepanelen standaard zijn meeverzekerd. Vraag ook na hoe het zit met je dekking als je van plan bent om je zonnepanelen in je tuin of op een ander stuk grond te plaatsen.

Bij Interpolis zijn zonnepanelen die op het dak, of in de tuin geïnstalleerd zijn, standaard meeverzekerd op de woonhuisverzekering. Als je al een woonhuisverzekering hebt en je laat zonnepanelen installeren, dan hoef je de woonhuisverzekering niet aan te passen.

Let op: niet zichtbare schade aan zonnepanelen, zoals haarscheurtjes, zijn niet verzekerd. Check altijd de verzekeringsvoorwaarden voordat je een verzekering afsluit. Woon je in een huurwoning, bekijk dan altijd eerst het contract van je verhuurder. En het kan zijn dat de woonhuis- of opstalverzekering van de Vereniging van Eigenaren niet de schade aan jouw zonnepanelen vergoedt.