Het abc voor meer inbraakveiligheid van jouw woning

Van veelgebruikte insluiptechnieken tot aan tips waarmee je de kans op een inbraak verkleint. In dit artikel hebben we ze per letter van het alfabet opgesomd.

Alarmsysteem installeren

Een alarmsysteem houdt de wacht als je slaapt of van huis bent. Probeert een inbreker je huis binnen te dringen? Dan laat het van zich horen met een oorverdovend signaal. Die melding schrikt niet alleen een inbreker af. Het alarmeert ook jezelf en buurtgenoten. 'Veel mensen denken nog steeds dat een alarmsysteem ontzettend duur is. Maar ook voor de kleine portemonnee zijn er voldoende opties', zo vertelt Jansen. Overweeg daarnaast ook het gebruik van een alarmsticker, raadt de expert aan. 'Zo'n sticker kan voor een inbreker voldoende zijn om zijn poging te staken. Zeker de moeite waard dus.'

Babbeltrucs herkennen

Dieven en oplichters gaan steeds geraffineerder te werk. Zo ook op het gebied van babbeltrucs. Met de creatiefste smoezen proberen ze huizen binnen te komen. En bewoners vervolgens geld of kostbaarheden afhandig te maken. Jansen: 'Staat er onverwachts onbekend bezoek bij je voor de deur? Vraag dan altijd om een legitimatiebewijs. Ook als de bezoeker bedrijfskleding draagt of een collectebus bij zich heeft. Kan de persoon in kwestie zich niet legitimeren? Of vertrouw je het niet? Wimpel het bezoek dan af en licht vervolgens de politie in. Die kan de melding natrekken en een kijkje komen nemen.'

Lees meer over de verschillende soorten babbeltrucs en hoe je ze op tijd herkent.

Cilindertrekken voorkomen

De kerntrekmethode; het is 1 van de meest voorkomende inbraaktechnieken. Dat is niet voor niets het geval. Deze handelswijze is op de 1e plaats bijna geluidloos. En daarnaast zeer snel. In slechts 30 seconden draait een inbreker een schroef in de cilinder. Om die vervolgens met een zogenoemde ‘kerntrekker’ uit het beslag te trekken en daarmee het slot te forceren. Het advies luidt dan ook: laat je woning uitrusten met deurbeslagen met 3 SKG-sterren. Deze zijn van kerntrekbeveiliging voorzien.

Digitale deurbel installeren

Hangt er al een digitale deurbel aan je gevel? De jouwe is lang niet het enige exemplaar. Het gebruik ervan zit namelijk flink in de lift. Ook Jansen is groot fan. 'De videodeurbel is een gouden vondst. Door de camera kun je via je smartphone of tablet zien wie er bij je voor de deur staat. Op elk moment van de dag. Belt er een onbekende aan als je thuis bent? Dan bepaal je zelf of je de deur opent. En doet er zich een verdachte situatie voor? Dan heb je die altijd op beeld staan.'

Extra beveiligen van sloten

Wist je dat 60% van de huizen een onveilig deurslot heeft? Een beetje inbreker heeft zo'n slot binnen 3 minuten opengemaakt. Wij ontwikkelden de slotentool waarmee je binnen 2 minuten ontdekt hoe veilig die van jou zijn. We stellen je eerst 5 vragen over de situatie bij jou thuis. En geven aan de hand van jouw antwoorden specifieke tips waarmee jij je voordeur veiliger maakt.

Flipperen onmogelijk maken met strip

De meesten denken bij 'flipperen' meteen aan een spelletje. Maar hebben we het in dit abc over flipperen, dan doelen we op een veelvoorkomende inbraaktechniek. Bij deze insluipwijze schuift een inbreker een plastic plaatje tussen de deur en het kozijn, richting het slot. Om zo het sluitmechanisme van de (voor)deur open te duwen. 'Dit ga je tegen met de aanschaf en plaatsing van anti-inbraakstrips. Of geheel kosteloos, door simpelweg je deur op slot te draaien. Altijd. Ook als je thuis bent.' Maar laat je sleutels vervolgens niet aan de binnenkant van het slot zitten. Dit om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van een andere inbraaktechniek. Meer hierover lees je bij de 'h' van 'hengelen de baas zijn'.

Gecertificeerd hang- en sluitwerk plaatsen

Voorzie je ramen en deuren van gecertificeerd hang- en sluitwerk. Het haalt de vaart er bij een inbraak uit. En het verkleint de slagingskans. 'Let hierbij op het SKG-keurmerk. Het aantal sterren (van 1 tot 3) geeft aan hoe inbraakwerend het slot is. En gebruik je sloten echt. Óók overdag.'

Hengelen de baas zijn

Hengelen is een methode waarbij gebruik wordt gemaakt van een brievenbus of kattenluik in de deur. Met een ijzerdraad, magneet of kleerhanger trekt een insluiper via zo'n opening de deurklink naar beneden. Of bemachtigt hij of zij de sleutel van het slot. Zonder braaksporen. Jansen: 'Dit lukt niet wanneer de deur op slot gedraaid is. Hengelen tegengaan zit hem dus simpelweg in het gebruiken van je sloten. En vergeet daarnaast niet je sleutel op te bergen, want ook die is hengelgevoelig.' Wil je nog zekerder zijn van je zaak, overweeg dan de plaatsing van een brievenzak of een brievenbusafschermer.

InbraakBarometer raadplegen

Dit anti-inbraak-abc met uitleg over veelgebruikte methodes en vol preventietips is niet compleet zonder de InbraakBarometer. Deze tool geeft je een actueel inzicht in het aantal inbraken en pogingen tot inbraak bij jou in de buurt. Is er sprake van een verhoogd risico? Dan ben je zo nog meer op je hoede.

Benieuwd hoe het zit bij jou in de buurt? Bekijk het inbraakrisico in jouw wijk met de InbraakBarometer.

Jaloezieën en gordijnen regelmatig openen en sluiten

Ga je op vakantie? Of ben je om een andere reden wat langer van huis? Zorg dan dat het lijkt of je wél thuis bent. Constant gesloten jaloezieën en gordijnen dragen daar niet aan bij. Schakel daarom de hulp van je buren of familie in. Vraag ze om je raambekleding zo nu en dan te openen en sluiten. En als ze er dan tóch zijn, willen ze vast en zeker ook de opgestapelde post bij de voordeur weghalen.

Kostbare spullen opbergen

Het spreekwoord 'gelegenheid maakt de dief' is er niet voor niets. Zorg dus dat je gelegenheidsinbrekers niet tot een inbraak verleidt. Van je telefoon en laptop tot je portemonnee en sieraden; leg je waardevolle spullen uit het zicht.

Wil je zeker weten dat je het insluipers niet te makkelijk maakt? Bekijk je huis dan eens door de ogen van een inbreker.

Lichtsensoren plaatsen

Overweeg de plaatsing van automatische verlichting in of rondom je huis. Een schemerschakelaar of een bewegingssensor bijvoorbeeld. Ze springen aan zodra er iets beweegt. Dat schrikt inbrekers af. 'Zorg er wel voor dat je alleen plekken verlicht waarbij je de insluiper voor omwonenden in het zoeklicht zet. Anders kan al dat extra licht juist als hulpmiddel tijdens de inbraak dienen.'

Melding maken bij verdachte situaties

Denk je getuige te zijn van (de voorbereiding van) een inbraak of diefstal? 'Maak hier dan meteen melding van door te bellen met het alarmnummer 112. Ook bij twijfel. De politie komt liever een keer te veel dan te weinig. Jouw tip kan een inbraak voorkomen, vergeet dat niet', aldus Jansen.

(N)iemand thuis? Zet insluipers op het verkeerde been

Doen alsof je thuis bent; tegen inbraken is en blijft dat het beste medicijn. Ga je een paar dagen van huis? Zet dan een waterkan en gevulde glazen op tafel. Of zorg dat er bloemen in je woonkamer staan. Als een inbreker naar binnen kijkt, zal die het risico niet willen nemen. Blijf je langer dan een paar dagen weg? Kies dan voor kunstbloemen. Want met een verwelkt boeket, werkt deze truc niet.

Ophangen van waakbord

Je hebt ze ongetwijfeld wel eens gezien: 'pas op, hier waak ik'-borden aan de gevels van woningen. Of het dier ook daadwerkelijk aanwezig is, blijft voor een inbreker altijd gissen. Maar alleen de gedachte kan al afschrikken. 'Wat we tegenwoordig ook zien is dat insluipers die tóch besluiten toe te slaan, iets lekkers meenemen voor het dier. Zie zo'n bord aan de gevel dus vooral als een extra preventiemaatregel bovenop alle andere tips uit dit anti-inbraak-abc', besluit Jansen.

Plaats geen vakantiefoto’s op sociale media

Vakantie is een heerlijke tijd van ontspanning. Maar diegenen die hun vakantiekiekjes op sociale media delen, kunnen van een koude kermis thuiskomen. Want waar inbrekers vroeger vooral de rouwadvertenties of huwelijksaankondigingen in de krant bijhielden, zijn ze tegenwoordig ook op Facebook, Instagram, LinkedIn en Twitter te vinden. Jansen: 'Je kunt gerust je vakantiefoto's online zetten. Maar doe dit pas wanneer je weer thuis bent.' Zo houd je jouw woning inbraakvrij als je aan het zwembad of op het strand ligt. 'En over online platformen gesproken: verkoop je duurste spullen niet via Marktplaats. Want ook inbrekers zien dat. Om vervolgens je schuur open te breken voor die racefiets die te koop staat.'

Quiz: test je inbraakkennis

Wanneer vinden de meeste inbraken plaats? Hoe komen inbrekers het vaakst binnen? En welk gereedschap gebruiken ze hierbij? Stuk voor stuk vragen uit de Inbraakchecker. Toets je kennis aan de hand van 11 vragen. En krijg na ieder antwoord groen of rood licht, voorzien van een onderbouwing. In een paar minuten weet je hoe het met jouw kennis op dit gebied gesteld is. En waar bij jou thuis nog winst te behalen valt.

Ramen voorzien van veiligheidsfolie

Wist je dat er speciale veiligheidsfolie voor je ramen bestaat? Hiermee maak je het glaswerk in je woning net zo sterk als veiligheidsglas. Om hier doorheen te breken, moet een hoop geweld worden gebruikt. En omdat dat gepaard gaat met lawaai en vertraging, zal een inbreker waarschijnlijk snel afhaken. Het overwegen waard dus.

Sluit ramen en deuren tegen insluipen

Wellicht een open deur, maar sluit áltijd je ramen en deuren. Ook als je maar heel even weg bent. Voor een snelle boodschap, het binnenhalen van de container of het ophalen van een pakketje bijvoorbeeld. Een spleet of gekanteld bovenraam is al voldoende om binnen te komen. Jansen vult aan: 'Ben extra alert met het mooie weer op komst. Zodra de temperaturen aangenamer worden, zetten veel mensen hun achterdeur vaak open. Als ze naar boven gaan voor bijvoorbeeld het uitladen van de wasmachine, hebben inbrekers vrij spel'.

Trap en container(s) opbergen

Als een inbreker je huis wil binnenkomen, zal die alles aangrijpen om dit voor elkaar te krijgen. 'Zorg er dus voor dat je tuin geen klimparadijs is. Berg ladders op en plaats je container(s) zo ver mogelijk van je huis vandaan. Zo mogelijk aan een ketting met slot'.

Unieke aanwezigheidssimulator inzetten

Maak kennis met 'Kevin'. Dit kleine apparaat - vernoemd naar de hoofdrolspeler van Home Alone -  zet inbrekers op het verkeerde been. Kevin wekt namelijk de indruk dat er iemand thuis is. Maar anders dan bij de aanwezigheidssimulator neemt hij niet alleen het licht en schaduwen voor zijn rekening. De ingebouwde speaker simuleert ook huishoudelijke geluiden. Zo kan het klinken alsof je de woning stofzuigt, een film kijkt of piano speelt.

Verstop je huissleutel niet

Je sleutel verstoppen onder je deurmat, een steen in de voortuin of in de plantenbak. Het is niet verstandig. Want niet alleen jij, ook inbrekers kennen deze plekken. Ben je daar bewust van. Wil je toch een extra sleutel in de buurt hebben? Voor het geval je die van jezelf vergeet bijvoorbeeld. Vraag dan aan je buren of je er daar een mag neerleggen.

WhatsApp buurtpreventie inzetten

De daling van het aantal inbraken is voor een gedeelte te danken aan WhatsApp buurtpreventie. Dat zijn groepschats via WhatsApp waarin buren elkaar direct kunnen waarschuwen als ze iets verdachts op straat zien. Nog geen lid van zo'n buurtschap? Lees dan ook het artikel over WhatsApp BuurtPreventie.

X-mas en oudjaar: ben extra alert

Je kunt er inmiddels de klok op gelijkzetten: tijdens de feestdagen is er sprake van een inbraakpiek. 'We vieren de feestdagen bij familie of vrienden, of we zijn op vakantie. Ook zijn de nachten lang, en is er tijdens oud en nieuw sprake van veel omgevingsgeluid door vuurwerk', zo weet Jansen te vertellen. Ga je de feestdagen bij een ander vieren? 'Zorg dan nog meer dan anders voor een bewoonde indruk.' Met het gebruik van LED-kaarsen bijvoorbeeld. Die zijn niet alleen veilig, van buitenaf lijken het ook net échte kaarsen. En die branden meestal alleen als er iemand thuis is.

IJzeren barrièrestang ophangen

Simpel maar effectief tegen insluipers: metalen beveiligingsstangen en -roosters voor je ramen monteren. Die zijn bewezen nuttig voor het beveiligen van je ramen binnen- en buitenshuis. Dit omdat je hiermee de mate waarin een raam open kan vastzet. En zo de doorgang dus kunt verkleinen. Bovendien zijn de stangen en roosters zichtbaar, wat inbrekers mogelijk afschrikt. Houd wel altijd ten minste 1 raam vrij van deze ijzeren oplossing. Dit in verband met de brandveiligheid.

Zorg voor inbraakveiligheid

De 'z' van 'zorg voor inbraakveiligheid'. Jansen: 'Valt er voor jou bij bepaalde letters nog winst te behalen? Ga dan met de verbeterpunten aan de slag. En bescherm zo je waardevolle spullen tegen ongewenst bezoek. Dan kun jij je focussen op wat belangrijk is: onbezorgd wonen in je eigen huis.'

Verzekeren tegen inbraakschade

Soms is een woninginbraak simpelweg niet te voorkomen. Of heb je gewoon een keer pech. Met onze Woonhuisverzekering verzeker je jouw woning tegen inbraakschade. En met de Inboedelverzekering is schade aan, of diefstal van je spullen verzekerd.