InbraakBarometer: hoger inbraakrisico in de zomermaanden, belangrijk om sloten te controleren

Nu coronaregels versoepeld worden, neemt het aantal inbraken weer toe, blijkt uit de Interpolis InbraakBarometer. De InbraakBarometer constateert een stijging van 36% vanaf het moment van de eerste versoepelingen in week 16. Door het verder versoepelen van de coronamaatregelen en het goede weer voorspelt de barometer een verder oplopend inbraakrisico

Inbrekers sloegen in april van dit jaar ongeveer 250 keer per week toe. De InbraakBarometer voorspelt in week 25, eind juni, 400 inbraken in Nederland. Een stijging van 54%. De toename van het aantal inbraken loopt parallel aan de versoepelingen van coronamaatregelen, constateert Interpolis. Nu mensen weer het terras op gaan, een korte vakantie plannen en vaker buitenshuis werken, zien inbrekers hun kans schoon. In de afgelopen weken nam het aantal inbraken vooral toe in Utrecht, Limburg en Overijssel. In Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant wordt nog altijd het meeste ingebroken.

Check of jouw sloten inbraakproof zijn op de slotentool 

De coronalockdowns hebben ervoor gezorgd dat veel mensen thuisbleven en er dus weinig werd ingebroken. Nu mensen weer vaker van huis gaan, kunnen ze verschillende maatregelen treffen om inbraken te voorkomen. Zoals hun huis goed afsluiten met veilige sloten. Uit onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken blijkt dat bij 3 op de 5 huishoudens sloten zijn bevestigd die het inbrekers niet moeilijk genoeg maken. Niet iedereen is zich daarvan bewust.
Slot met sleutel in

Het openbreken van sloten is een van de meest gekozen manieren voor inbrekers om binnen te komen. Om te weten of je slot gemakkelijk te kraken is, heeft Interpolis een Slotentool ontwikkeld, waarbij mensen in enkele muisklikken kunnen checken of ze mogelijk hun huis beter moeten beveiligen. Youri van der Avoird, senior manager Marktmanagement Particulieren bij Interpolis: ‘We ontwikkelden de slotentool omdat goed hang- en sluitwerk erg belangrijk is om inbraak te voorkomen. Ook is er grote samenhang tussen de gebruikte methode van de inbreker en de uitvoering van je hang- en sluitwerk. Dus bijvoorbeeld een kerntrekbeveiliging op de cilinder voorkomt dat de cilinder wordt uitgeboord en er wordt uitgetrokken. Belangrijkste tip blijft ook: Doe de deur op slot (met goede sloten), ook als je maar even weggaat. Want dan flippert de inbreker zo naar binnen. Maar hoe meer sterren, hoe langer het duurt om binnen te komen en hoe groter de kans dat de gelegenheidsdief niet jouw huis uitkiest.’

Vooral mensen met wat oudere opzetsloten en deurbeslag met schroeven aan de buitenkant zouden vervanging moeten overwegen. Ook is het handig om na te gaan of je een slot hebt met een SKG-keurmerk. Deze Stichting Kwaliteit Gevelbouw test deurbeslag op inbraakveiligheid. 

Benieuwd naar de inbraakcijfers van jouw wijk? Ga naar de InbraakBarometer.