Wat te doen bij inbraakschade

Niemand zit te wachten op schade of diefstal. Gebeurt het toch? Dan is het fijn om te weten wat je kunt en mág doen van je verzekeraar. Onze claimbehandelaar Kimberly van den Heuvel vertelt je hier alles over. Zo weet jij wat je kunt doen om de schademelding zo soepel mogelijk te laten verlopen en vervolgschade te beperken. Dan kun jij je focussen op wat écht belangrijk is: het verwerken van deze nare ervaring.

Er is ingebroken, wat nu?

Een woninginbraak met geforceerde sloten, gestolen en verwoeste spullen. Je denkt er liever niet over na. Tóch is het verstandig hier eens bij stil te staan. Want stel het overkomt je, wat zijn dan de te nemen stappen? Onze claimbehandelaar Kimberly van den Heuvel licht toe: 
  1. Maak foto’s 
    "Maak duidelijke foto’s van de schade. Het is belangrijk dat je hierbij niets aanraakt. Zo voorkom je dat je sporen wist die belangrijk zijn voor het politieonderzoek. Ga dus ook niet op zoek naar de aanwezigheid van bepaalde waardevolle spullen. Hoe lastig dit op dat moment ook is."
  2. Informeer de politie en je verzekeraar
    "Heb je het fotomateriaal verzameld? Breng dan de politie en je verzekeraar op de hoogte van het voorval. 1 of meerdere agenten komen vervolgens ter plaatse voor ondersteuning en eventueel onderzoek."
  3. Verzamel zoveel mogelijk informatie
    Is het onderzoek afgerond, dan ga je in samenwerking met de politie over tot de aangifte. Ook vul je een goederenlijst in. "Je noteert welke spullen je mist of vernield zijn, en geeft hierbij zoveel mogelijk aanvullende informatie. Samen met de, door de verzekeraar gestuurde expert, doorloop je de woning. Samen brengen jullie de totale inbraakschade in kaart. Een tip hierbij: gooi niets weg, maar overleg dit altijd eerst met je claimbehandelaar. Het kan zo zijn dat een expert hier op een later moment namelijk nog naar moet kijken."

Beschadigde of gestolen spullen specificeren

Zodra het totaal van gestolen en vernielde spullen in beeld is, is het volgens Van den Heuvel belangrijk de specificaties hiervan op een rij te zetten en te delen met je verzekeraar. "Denk hierbij aan aanvullende productgegevens zoals merk, type en grootte. En zoek ook de aankoopbonnen of foto’s hiervan erbij. Ik adviseer altijd om bonnen na de aanschaf van spullen te fotograferen. Gewoon voor de zekerheid. Hierdoor kan je verzekeraar de vergoeding bepalen en uitkeren als spullen niet te repareren zijn."

Van den Heuvel vervolgt: "Niet alleen de verzekeraar, ook de politie heeft baat bij de aanvullende informatie van jouw gestolen spullen. Ze maken aan de hand hiervan een dossier op. Duiken er in de toekomst gestolen goederen op? Dan wordt hier een beroep op gedaan. En zie je jouw spullen misschien nog eens terug."

Schade aan je woning of spullen herstellen

Helaas, een inbraak gaat vaak ook gepaard met schade. Dit wil je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk (laten) repareren. Van den Heuvel legt de mogelijkheden uit.

  • Aangesloten reparateur
    Verzekeraars hebben een groot netwerk van betrouwbare en goede reparateurs. "Laat je de reparatie via ons verlopen, dan nemen wij je al het werk uit handen. We schakelen de specialist in, en betalen na afloop de rekening. Zónder dat jij hier omkijken naar hebt." In deze video leggen we uit hoe dit precies in zijn werk gaat.
  • Zelfgekozen reparateur
    Je kunt ook zelf een reparateur kiezen, maar je moet hiervoor wel eerst goedkeuring krijgen van je verzekeraar. "Op het internet vind je veel bedrijven die aan het einde van de rit torenhoge bedragen in rekening brengen. Leg daarom nog voordat de reparatie plaatsvindt een offerte voor. Het is belangrijk dat de kosten voor arbeid, uren, materiaal en het btw-tarief hierop vermeld staan. Wij bekijken dan of op de offerte gebruikelijke tarieven en prijzen staan. En geven een terugkoppeling."
  • Reparatie zelf uitvoeren
    Ben je handig en wil je zelf aan de slag? Dan behoort ook dat tot de mogelijkheden. Interpolis betaalt in dat geval de materiaalkosten op basis van de bijbehorende bon. En vergoedt daar bovenop € 15,- per uur voor de tijd die nodig is geweest de schade te herstellen.

Preventietips tegen diefstal en inbraakschade

Mocht je de dupe worden van een inbraak, dan weet je nu wat je te doen staat. Maar gelukkig is met verschillende manieren de kans hierop te verkleinen. Van den Heuvel somt ze op:

  • "Schaf goed hang- en sluitwerk aan. Dit haalt de vaart er bij een inbraak uit en verkleint de slagingskans. Let hierbij op het SKG-keurmerk om te zien hoe inbraakwerend jouw sloten zijn. En gebruik die sloten echt, ook overdag. Ben je benieuwd hoe veilig jouw sloten zijn? Check het met de Interpolis Slotentool.
  • Sluit je deuren en ramen. Ook als je de (klein)kinderen even ophaalt van school of snel een bezoek brengt aan de supermarkt dus. Een inbreker heeft vaak maar een paar minuten nodig.
  • Plaats dievenklauwen bij je deuren. Deze beveiligen naar buiten draaiende ramen en deuren tegen inbraak.
  • Zorg voor automatische buitenverlichting. Zowel bij je voor- als achterdeur. Zodra er iets beweegt springen de lampen aan. Dat schrikt inbrekers af én zet ze in het zicht.
  • Installeer een videodeurbel. Zo staan ook onaangekondigde gasten op beeld.
  • Plaats anti-inbraakstrips. Hiermee maak je de sluitnaad onzichtbaar, waardoor inbrekers de deur of het kozijn niet meer kunnen forceren. Ook het plaatsen van plastic (zoals een bankpasje) tussen de deur en het kozijn, ook wel flipperen genoemd, is hierdoor niet meer mogelijk.
  • Heb je vakantieplannen? Zet jezelf dan niet te veel in de schijnwerpers. Wanneer je je auto of caravan inlaadt met koffers bijvoorbeeld. Dit laat zien dat je van huis gaat.
  • Ben je een langere periode weg? Vraag dan je buren om hulp. Laat ze bijvoorbeeld hun auto voor jouw deur of op de oprit parkeren. Met regelmaat de brievenbus legen of de gordijnen open en dicht doen." Lees hier wat te doen met de gordijnen en rolluiken

Verzekeren tegen inbraakschade

Een woninginbraak: je hoopt er nooit mee te maken te krijgen. Maar soms is het simpelweg niet te voorkomen, of heb je gewoon een keer pech. Met onze Woonhuisverzekering verzeker je jouw woning tegen inbraakschade. En met de Inboedelverzekering is schade aan, of diefstal van je spullen gedekt. 
Waarom houdt Interpolis zich hiermee bezig?
Je huis is een plek voor ontspanning en waar je je fijn en veilig wilt voelen. Wij willen samen met jou zorgen voor een thuis met minder brand-, inbraak- en waterschade. Daarom geven wij je handige tips waarmee je de kans op die schades bij jou thuis verkleint. Als het gaat om woninginbraken, check je met de Interpolis InbraakBarometer het aantal inbraken en pogingen tot inbraak bij jou in de buurt van de laatste 3 maanden. Zo weet je altijd welk risico je loopt en wat je kunt doen om de kans op inbraak te verkleinen.