Veelgestelde vragen auto- en motorverzekering

Ben ik verzekerd als ik personen buiten mijn gezin vervoer?
Vervoer je af en toe andere mensen en ontvang je alleen een kilometervergoeding? Dan zijn deze mensen verzekerd op je inzittendenverzekering. Bijvoorbeeld als je het sportteam van je kind naar een andere vereniging rijdt.
Ontvang je salaris voor het vervoer, dan ben je niet verzekerd. Zakelijk gebruik van je auto is namelijk niet verzekerd. Zoals rijles geven, koerierswerk, verhuur of persoonsvervoer tegen betaling.
Er is iets met mijn gezondheid. Ben ik verzekerd als ik ga rijden?

Heb je een aandoening of een operatie gehad? Dan ben je verzekerd als je arts zegt dat het veilig is om deel te nemen aan het verkeer. Denk aan epilepsie, een gebroken been, keizersnede of iets anders met je gezondheid. Je hoeft dit niet aan ons door te geven.

Gebruik je medicijnen die van invloed kunnen zijn op je rijvaardigheid? Dan is schade niet verzekerd als deze medicijnen aantoonbaar invloed hadden op het moment van schade.

Handig om te weten:

 • Moet je na de operatie een rijtest doen? Bijvoorbeeld na een hersenbloeding of een hartinfarct. Dan volgen wij het advies van het CBR.
 • Heb je schade? Dan kan Interpolis controleren of je het advies van de arts, specialist of het CBR hebt gevolgd.
Heb ik een eigen risico bij schade aan mijn autoruit?
Koos je voor een eigen risico van € 150,-, € 300,- of € 500,- op je autoverzekering? Bij ruitvervanging is het eigen risico maximaal € 150,-. Bij ruitreparatie geldt je eigen risico niet.
Hoe heb ik zelf invloed op de premie van mijn autoverzekering?

Controleer of de dekking nog bij jou en je auto past. De meeste mensen kiezen:

 • WA + Volledig Casco voor auto’s jonger dan 6 jaar.
 • WA + Beperkt Casco voor auto’s tussen de 6 en 10 jaar.
 • WA voor auto's ouder dan 10 jaar.
Eigen risico
Je kunt kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Dat kan alleen als je auto WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco verzekerd is. Zo betaal je ook een lagere premie.
Hoe werkt de partnerregeling bij een tweede autoverzekering?

Verzeker je een 2e auto of motor op de Alles in één Polis waarvan jij regelmatige bestuurder bent? Of je partner met wie je samenwoont? Dan heb je recht op de partnerregeling (tweede gezinsautoregeling). Dit betekent dat je op de 2e auto of motor dezelfde no-claimkorting krijgt als op de 1e auto. Deze regeling gaat maximaal tot bonus-malustrede 14. En geldt niet als je een negatief aantal schadevrije jaren hebt.

 

Heb je een AutoBewust autoverzekering? Dan heb je geen no-claimkorting en dus ook geen recht op de partnerregeling.

Hoe wordt mijn bonus-malus korting bepaald?

Op basis van onderstaande punten wordt je bonus-malus korting op de Alles in één Polis autoverzekering bepaald: 

 • basistrede van 6 (dit geldt voor alle klanten) 
 • jouw aantal schadevrije jaren 
 • eventuele treden binnen de partnerregeling 

Heb je een AutoBewust autoverzekering? Dan heb je geen bonus-malus korting.

Ik ben 17 en heb mijn rijbewijs. Mag ik mijn auto bij Interpolis verzekeren?
Nee, je kunt helaas geen autoverzekering afsluiten totdat je 18 jaar bent. Woon je nog thuis? Dan kun je jouw auto op de polis van je ouders verzekeren. Je moet dan wel als regelmatige bestuurder op de polis worden aangegeven. Neem hiervoor contact op met Rabobank.
Ik heb de laatste jaren geen schade gehad. Waarom is dan toch mijn premie gestegen?
We voorspellen de kans op schade. Dit doen we door de gegevens van alle autoschades te bekijken. Het gaat dus vooral om de kans op schade of diefstal. Zo bepalen wij onder andere de premie van een autoverzekering. We kijken niet of jij schade had. 
Ik heb geen geldig rijbewijs. Mag ik mijn auto of motor bij Interpolis verzekeren?
Ja, je kunt je auto of motor zonder rijbewijs verzekeren. Maar je mag er dan zelf niet in of op rijden. 
Is diefstal van spullen uit mijn auto verzekerd?

Is de auto WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco verzekerd? Dan zijn je persoonlijke bezittingen tot € 250,- per gebeurtenis verzekerd op je autoverzekering. Zorg er wel voor dat de auto op slot is en je bezittingen uit het zicht liggen. Anders zijn ze niet verzekerd.

Diefstal van diefstalgevoelige bezittingen zijn niet verzekerd. Zoals geld, telefoon, laptop, fototoestel, dvd-speler, tablet, paspoort, horloge en sieraden.

Binnen Nederland kun je je spullen ook verzekeren op de BuitenDeDeur verzekering, zolang je niet op vakantie bent. Of op je reisverzekering met de aanvullende dekking Bagage als je wel op vakantie bent.

Is mijn auto of motor verzekerd als ik deelneem aan een evenement of cursus?
Ja, deze is dan verzekerd. Je auto of motor is niet verzekerd als het evenement of de cursus een wedstrijdelement heeft.
Is mijn auto of motor verzekerd als ik deze uitleen aan vrienden of familie?
Ja, je auto of motor blijft hetzelfde verzekerd. Ook als je deze uitleent. Rijdt er bijna altijd iemand anders in je auto of op je motor? Neem dan contact op met Rabobank voor de mogelijkheden. Verhuur je je auto of motor? Dan is schade door of aan je auto of motor niet verzekerd.
Is mijn auto of motor verzekerd als mijn kind in de auto of op de motor rijdt?
Ja, je auto of motor is dan verzekerd. Is je kind de regelmatige bestuurder van je auto of motor? Dan moet je dit op de polis aangeven. Dit heeft verder geen gevolgen voor de dekking. Je kind heeft alleen geen recht op je schadevrije jaren en kortingen.
Is schade aan of door een huurauto verzekerd?
Schade met of aan een huurauto is niet verzekerd op je autoverzekering, reisverzekering of aansprakelijkheidsverzekering. Ook het eventuele eigen risico bij een schade is niet verzekerd. Heb je bij de verhuurder van de auto een aparte verzekering afgesloten? Dan kun je de schade bij die verzekeraar melden.
Is stormschade aan mijn auto verzekerd?
Op de dekking WA + Beperkt Casco en WA + Volledig Casco is stormschade aan je auto verzekerd. Je auto is verzekerd als deze omwaait door de storm en als er iets tegen je auto aanwaait door de storm. Met alleen een WA-dekking ben je niet verzekerd voor stormschade.
Kan ik de schadevrije jaren die ik opbouwde bij een leasemaatschappij gebruiken?
Ja, dit is mogelijk. Neem hiervoor contact op met Rabobank.
Kan ik een autoverzekering afsluiten als mijn rijbewijs is ingenomen?

Als jouw rijbewijs is ingenomen dan heeft dat bijna altijd gevolgen voor je autoverzekering. Dit wordt geregistreerd in een centraal systeem. Je verzekeraar kan er vervolgens voor kiezen je autoverzekering te beëindigen. Wil je daarna een autoverzekering afsluiten? Dan is dat lastig. De meeste verzekeraars wijzen je af. Kun je wél bij een verzekeraar terecht? Dan betaal je vaak een hoge premie.

Kan ik mijn schadevrije jaren meenemen naar een nieuwe autoverzekering?

Heb je een Alles in één Polis autoverzekering? En koop je een nieuwe auto en verkoop je de oude auto, of ruil je deze in? Pas dan eenvoudig je bestaande autoverzekering aan via Rabo Online Bankieren of de Rabo App. De schadevrije jaren gaan automatisch over naar de nieuwe auto. Heb je een AutoBewust autoverzekering? Neem dan contact op met Rabobank om de verzekering te wijzigen.

 

Verkoop je de oude auto niet en heb je nu 2 auto’s of meer? Dan blijven de schadevrije jaren op de oude auto staan. Heb je een Alles in één Polis autoverzekering en ben jij regelmatige bestuurder van de nieuwe auto? Of je partner met wie je samenwoont? Dan heb je recht op de partnerregeling. Dit betekent dat je op de nieuwe auto dezelfde no-claimkorting krijgt als op de oude auto. Heb je een AutoBewust autoverzekering? Dan heb je geen no-claimkorting en dus ook geen recht op de partnerregeling.

 
Kan ik mijn schadevrije jaren ook gebruiken voor een tweede auto?

Nee, je bouwt schadevrije jaren op per auto. Koop je voor het eerst een tweede auto? Dan begin je op 0 schadevrije jaren. Ben jij regelmatige bestuurder van de tweede auto? Of je partner met wie je samenwoont? En heb je een Alles in één Polis autoverzekering? Dan heb je recht op de partnerregeling. Dit betekent dat je op de tweede auto dezelfde no-claimkorting krijgt als op de eerste auto. Heb je een AutoBewust autoverzekering? Dan heb je geen no-claimkorting en dus ook geen recht op de partnerregeling.

Kan ik mijn trike, buggy of quad verzekeren bij Interpolis?
Ja, je kunt hiervoor een motorverzekering afsluiten.
Kan ik voor mijn motor dezelfde no-claim korting krijgen als op mijn autoverzekering?

Verzeker je een 2e voertuig op de Alles in één Polis, in dit geval een motor, waarvan jij regelmatige bestuurder bent? Of je partner waarmee je samenwoont? Dan heb je recht op de partnerregeling (2e gezinsautoregeling). Dit betekent dat je op het 2e voertuig dezelfde no-claimkorting krijgt als op de 1e auto. Deze regeling gaat maximaal tot bonus-malustrede 14. En geldt niet als je een negatief aantal schadevrije jaren hebt .

 

Heb je al een AutoBewust autoverzekering? Dan moet je voor de motor een Alles in één Polis afsluiten. Je kunt dan geen gebruik maken van de partnerregeling. Wel kun je er voor kiezen om de AutoBewust polis om te zetten naar een Alles in één Polis en daarop beide voertuigen te verzekeren.

Mijn auto is niet APK gekeurd. Wat nu?
Als je auto APK plichtig is en je auto is niet APK gekeurd of goedgekeurd, dan is het wettelijk verboden om de weg op te gaan. Je bent dan ook niet verzekerd voor pechhulp. Schade aan je auto is wel verzekerd. Bijvoorbeeld door hagel of vandalisme. Wordt de schade veroorzaakt door gebrekkig onderhoud? Dan is de schade niet verzekerd.
Moet ik altijd een helm dragen op de motor?
Ja, dat is verplicht. Dat geldt ook voor je passagier. Je kunt een flinke boete krijgen bij het niet dragen van een helm. Bovendien ben je niet goed beschermd als je een ongeluk krijgt. Krijg je een ongeluk en draag je geen helm? Dan krijg je maximaal 75% van het schadebedrag vergoed.
Moet mijn motor een bepaald slot hebben?
Ja. Jouw motor is alleen verzekerd tegen diefstal als de motor is afgesloten met minimaal een goedgekeurd ART 4 slot. Heb je dit slot niet? Dan is diefstal van je motor niet verzekerd. Dit staat ook op je polisblad.
Past Interpolis ieder jaar de premie van mijn autoverzekering aan?
Ja. Elk jaar verlengen wij je polis. Op dat moment berekenen we de premie opnieuw. Omdat jij en je auto een jaar ouder zijn, kan dit leiden tot een andere premie. Het zijn vaak kleine verschillen.
Waar vind ik mijn groene kaart?

Sluit je een nieuwe auto-, motor-, oldtimer-, camper- of bromfietsverzekering af, of worden deze verzekeringen verlengd? Dan ontvang je automatisch je groene kaart. Heb je Rabo Online Bankieren, dan ontvang je de groene kaart digitaal. Heb je dat niet, dan ontvang je hem per post.

 

Je vindt je groene kaart ook in de Interpolis App, in Mijn Interpolis of in de Rabo App. Vanuit hier kun je deze eenvoudig bekijken, printen of downloaden. Zo kun je hem ook gemakkelijk delen met je partner en/of kind(eren).

Waar vind ik mijn schadevrije jaren?
Op je polisblad staat het aantal schadevrije jaren. Deze vind je in de Interpolis App of in Mijn Interpolis.
Waarom stijgt de premie van mijn ene auto en daalt de premie van mijn andere auto?
Naast je gegevens, zoals waar je woont, hoeveel korting je hebt en je leeftijd, zijn ook de gegevens van de auto bepalend voor de premie. Bijvoorbeeld de dekking, de cataloguswaarde, het bouwjaar, het gewicht en het merk en type van je auto. De premie van de ene auto is dus vaak lastig te vergelijken met de premie van een andere auto.
Wanneer is een autoalarm verplicht?

Is de cataloguswaarde van je auto hoger dan € 75.000,- én is de auto jonger dan 5 jaar? Dan moet de auto voorzien zijn van 1 van de volgende systemen om verzekerd te zijn bij diefstal:

 • een voertuigvolgsysteem met het keurmerk CCV Voertuigbeveiliging, of
 • een terugvindsysteem (TV) met het keurmerk CCV Voertuigbeveiliging, of
 • een LoJack Peilzender.
Daarnaast moet het voertuigvolgsysteem of terugvindsysteem aangemeld zijn bij een particuliere alarmcentrale met een certificaat van het Nationaal Centrum voor Preventie. Heb je een LoJack Peilzender? Dan moet die zijn aangemeld bij de LoJack meldkamer.

Verzeker je vanaf 8 mei 2024 een Toyota RAV4 met een bouwjaar tussen 2019 t/m 2022 óf een Toyota C-HR met een bouwjaar tussen 2019 t/m 2023 op de Alles in één Polis autoverzekering? Dan moet deze ook voorzien zijn van 1 van bovenstaande systemen om verzekerd te zijn bij diefstal.

 

Wat betaalt Interpolis als mijn auto total loss of gestolen is en deze schade is verzekerd op mijn verzekering?
Wij betalen dan volgens onze aanschafwaarde- of nieuwwaarderegeling. Graag leggen wij je uit wat dit betekent.
Wat betaalt Interpolis als mijn motor total loss of gestolen is en deze schade is verzekerd op mijn verzekering?
Heb je een motor met een aanschafwaarde van € 35.000,- of lager? Dan ontvang je tot en met 3 jaar na aanschaf van de motor het complete aankoopbedrag terug. Dit geldt voor zowel nieuwe als tweedehands motoren.

Heb je een motor met een aanschafwaarde hoger dan € 35.000,-? Dan ontvang je tot en met 3 jaar na aanschaf van de motor de dagwaarde + 10% tot maximaal de aanschafwaarde. Dit geldt voor zowel nieuwe als tweedehands motoren.

Kun je de aanschafwaarde niet aantonen of is de periode van 36 maanden verstreken? Dan betaalt Interpolis de dagwaarde. De aanschafwaarde toon je aan met een originele aankoopnota of een bankafschrift. De nota is van een merkdealer of een BOVAG-bedrijf.
Wat gebeurt er met mijn autoverzekering als mijn rijbewijs gestolen, kwijt of verlopen is?
Je autoverzekering loopt door als jouw rijbewijs gestolen, kwijt of verlopen is. Wij bieden dekking tot 1 jaar na de datum waarop je rijbewijs gestolen of verlopen is. Tenzij je rijbewijs verliep vanwege gezondheidsredenen.
Wat gebeurt er met mijn schadevrije jaren als ik ga scheiden?
In geval van een echtscheiding gaan de opgebouwde schadevrije jaren automatisch naar de verzekeringnemer (polishouder). De verzekeringnemer mag de schadevrije jaren of een deel van de schadevrije jaren aan zijn of haar ex-partner geven. De verzekeringnemer moet hiervoor een afstandsverklaring tekenen. Neem voor een afstandsverklaring contact op met Rabobank.
Wat is AutoModus en hoe leidt dit tot veiliger rijgedrag?
AutoModus is een app die je helpt om jouw telefoon te negeren als je onderweg bent. De app moedigt je op verschillende manieren aan om mobielvrij te rijden. De kans op een ongeluk is namelijk 10 keer groter als je een mobiel gebruikt tijdens het rijden. Toch rijden veel Nederlanders nog niet mobielvrij. Bestuurders in AutoModus rijden 25% minder schade dan verwacht. Ga ook in AutoModus en maak het verkeer in Nederland veiliger.
Wat is het verschil tussen pechhulp op de autoverzekering en op de reisverzekering?

Pechhulp op de autoverzekering
De aanvullende dekking pechhulp op de autoverzekering heet: Pechhulp Nederland of buitenland. Dit is een aanvullende dekking op de auto-, motor-, scooter-, camper- of oldtimerverzekering. Pechhulp Nederland of buitenland is verbonden aan het kenteken van je voertuig dat je bij Interpolis verzekerd hebt. 
Lees meer >

Pechhulp op de reisverzekering
De aanvullende dekking pechhulp op de reisverzekering heet: Pechhulp en vervangend vervoer. Met pechhulp en vervangend vervoer ben je alleen verzekerd als je op reis bent. Pechhulp en vervangend vervoer is niet verbonden aan een vast kenteken. Het voertuig moet wel een Nederlands kenteken hebben. 
Lees meer >
Wat zijn schadevrije jaren en hoe werkt de bonus-malusladder?

Het aantal schadevrije jaren geeft aan hoeveel jaar je een autoverzekering hebt zonder een terugvalschade te melden. Een terugvalschade is schade aan anderen door jouw auto en schade aan je eigen auto door botsingen, slippartijen of vandalisme. Elk verzekeringsjaar komt er 1 schadevrij jaar bij als er in het afgelopen jaar geen terugvalschade is gemeld. Schadevrije jaren hebben invloed op je premie.

 

Heb je een Alles in één Polis autoverzekering? Dan bouw je no-claimkorting op. Ook wel BM-korting of bonus-maluskorting genoemd. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger de no-claimkorting. Om te bepalen hoeveel korting je krijgt, gebruiken wij de bonus-malusladder. Heb je een AutoBewust autoverzekering? Dan heeft het aantal schadevrije jaren ook invloed op je premie. Maar je hebt geen BM-trede met bijbehorende no-claimkorting. 

 
Welk eigen risico heb ik op de autoverzekering?

Op de Alles in één Polis autoverzekering kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico van € 150,- of € 300,-. Je hebt geen verplicht eigen risico. Heb je een AutoBewust autoverzekering? Dan kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico van € 300,- of € 500,-. Je hebt een verplicht eigen risico van € 150,-.

 

Het eigen risico is het bedrag dat je bij een schade zelf betaalt. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie.

Zijn alle ruiten van mijn auto verzekerd?
Is de auto WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco verzekerd? Dan zijn de voor-, zij- en achterruiten van je auto verzekerd. Ruitschade heeft geen gevolgen voor je schadevrije jaren.
Andere ruiten zoals een glazen dak, panorama- of zonnedak zijn ook verzekerd, maar vallen niet onder 'ruitschade' in de verzekeringsvoorwaarden. Schade aan deze ruiten heeft mogelijk wel gevolgen voor je schadevrije jaren.
Zijn de accessoires van mijn auto of motor verzekerd?
Is de auto of motor WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco verzekerd? Dan zijn accessoires meeverzekerd. Accessoires zijn zaken die aan het motorvoertuig zijn gemonteerd, maar niet standaard tot deze uitvoering horen. Accessoires die volgens de wet niet mogen zijn niet verzekerd, zoals een radardetector.

Voorbeelden van accessoires: radio, schuifdak, spoiler, speciale velgen, trekhaak, gastank, skibox, daktent, fietsenrek/twinnyload, dakkoffer, seizoensmatige accessoires.
Zijn mijn helm en motorkleding verzekerd op de motorverzekering?

Is jouw motor WA + Volledig Casco verzekerd? Dan zijn jouw helm en motorkleding standaard meeverzekerd tot € 1.000,- per gebeurtenis. Dit bedrag geldt per persoon. 

 

Wil je een hogere waarde dan € 1.000,- verzekeren? Kies dan voor een Schadeverzekering Opzittenden (SVO) als aanvulling op je motorverzekering. Deze verzekering biedt ook dekking voor schade aan kleding/helm tot € 5.000,-. Daarnaast zijn de opzittenden óók nog gedekt voor letselschade tot € 75.000.-.

Ik heb autoruitschade. Is dit verzekerd en wat moet ik doen?
Wil je weten of autoruitschade is verzekerd? Of heb je ruitschade en wil je schade melden en weten hoe wij deze schade herstellen? Wij leggen het graag aan je uit.
Ik heb schade aan of door mijn auto. Is dit verzekerd en wat moet ik doen?
Wil je weten of de schade aan je auto is verzekerd? Heb je schade met je auto aan een ander veroorzaakt? Of heb je schade en wil je schade melden en weten hoe wij deze schade herstellen? Wij leggen het graag aan je uit.