Zo zorg je ervoor dat jouw kind veilig fietst

Steeds minder kinderen weten hoe ze goed moeten fietsen. In de grote steden zijn er zelfs veel kinderen die helemaal niet op een fiets kunnen rijden. Ook maken veel ouders zich zorgen over de veiligheid. Met een aantal tips zorg je ervoor dat je kind veilig fietst.

Kinderen worden steeds vaker met de auto naar school gebracht

Dit is makkelijker voor de ouders, omdat ze dan direct kunnen doorrijden naar werk. Volgens Veilig Verkeer Nederland zorgt dit er echter voor dat steeds minder kinderen goed en veilig kunnen fietsen.

Tip 1: zorg voor een goede fiets én voor goed onderhoud 

Veilig fietsen begint bij een goede fiets. Zorg ervoor dat deze niet te groot of te hoog is en dat je kind met beide voeten plat op de grond kan staan vanaf het zadel. Een goede fietsverkoper helpt je om alles op de juiste hoogte af te stellen. Daarnaast is het belangrijk dat alle fietsonderdelen regelmatig gecheckt en onderhouden worden. Denk bijvoorbeeld aan de banden oppompen, de remmen controleren, de fietsketting smeren en de bel en de fietsverlichting checken. Lees ook het artikel over 6 tips om fietsongemakken te voorkomen.

Bij jongere kinderen, die nog niet zoveel ervaring hebben met fietsen in het verkeer, is het ook verstandig om een vlag op de fiets te monteren. Zo zijn ze beter zichtbaar voor andere verkeersdeelnemers.

Tip 2: laat je kind langzaam wennen aan het verkeer

Laat je kind niet direct alleen over de drukke wegen naar school fietsen. Het is niet alleen gevaarlijk, maar je kind is nog niet goed voorbereid op deze situatie. Ga eerst een aantal keer in rustige wijken fietsen. Kies daarvoor ook een moment op de dag uit waarop er niet veel ander verkeer is. Dus niet ’s ochtends om half 9, maar bijvoorbeeld aan het eind van de ochtend of in het begin van de middag.

Als je merkt dat je kind steeds zekerder wordt, ga je de wegen langzaam uitbreiden. Neem dan een keer die weg zonder fietspad. Ga een rondje fietsen als het net wat drukker is. Pak die drukkere weg om over te steken. En geef je kind ondertussen veel tips. Waar moet je op letten bij het oversteken van een druk kruispunt? Of als er een bus aankomt? Laat je deze voorgaan of ga je er juist naast fietsen? Probeer ook altijd uit te leggen waarom bepaalde keuzes wel of niet verstandig zijn.

Tip 3: zorg dat jouw kind voldoende tijd heeft

We kennen allemaal het spreekwoord 'haastige spoed is zelden goed'. Dit geldt zeker in het verkeer! Let er daarom goed op dat jouw kind niet gehaast op de fiets stapt. Hierdoor kan het gebeuren dat er minder goed wordt opgelet dan normaal. Tevens is de snelste route niet altijd de veiligste. Omdat de veiligste route de beste optie is, dan is het belangrijk om voldoende tijd te hebben deze te kiezen. Je voorkomt zo ook dat er snel door het rode licht wordt gefietst om wat tijd in te halen.

Tip 4: oefen met WegWijsVR

Als jouw kind in groep 7 of 8 zit, wordt er een theorie- en een praktijkfietsexamen afgelegd op school. Maar ook voor die tijd is het belangrijk dat je kind op de hoogte is van de verkeersregels. Voor kinderen van groep 5 tot en met groep 8 is er de app WegWijsVR. Kinderen kunnen daarmee op virtuele wijze oefenen met verschillende verkeerssituaties die ze kunnen tegenkomen op de weg naar school. Ook als je kind naar een nieuwe school gaat, is het belangrijk om eerst samen de route te oefenen.

Tip 5: voorkom afleiding door de telefoon

Afleiding op de fiets door gebruik van de mobiele telefoon zorgt helaas nog steeds voor veel ongelukken. De PhoNo app helpt kinderen op een leuke manier mobielvrij te fietsen. Voor elke minuut die mobielvrij gefietst wordt, doneert Interpolis een bedrag aan Stichting De Noordzee. Dit gebruiken zij om plastic uit de zee te halen. Hierdoor is het gebruik van de PhoNo app dubbel goed. PhoNo is een app die gratis te downloaden is via de App Store en Google Play.