Alles wat je wilt weten over een WA-verzekering.

Heb je een auto, motor, scooter, brommer of snorfiets? Dan moet je volgens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) verplicht een WA-verzekering afsluiten. Maar waarom eigenlijk? En wat valt er dan precies onder een WA-verzekering en wat niet? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over een WA-verzekering en de keuzes die je hierin kunt maken.

Wat is een WA-verzekering?

Met een WA-verzekering ben je verzekerd voor schade die je met je voertuig bij iemand anders, of aan het voertuig van iemand anders veroorzaakt. Deze verzekering is wettelijk verplicht voor degene op wiens naam het voertuig staat.

Waarom is een WA-verzekering wettelijk verplicht?

Een ongeluk veroorzaken, dat kan iedereen overkomen. Helaas heeft dit in het verkeer vaak grote gevolgen. Niet alleen de kosten van materiële schade kunnen hoog zijn, maar ook de emotionele schade is groot. Vaak zijn de kosten van de schade die veroorzaakt is in het verkeer hoger dan iemand zelf kan betalen. En daarom is er de WA-verzekering. Die zorgt ervoor dat de schade die jij veroorzaakt hebt bij anderen toch (deels) vergoed wordt.

Wat verzeker je met een WA-verzekering en wat niet?

Een WA-verzekering is de meest beperkte autoverzekering. Met een WA-verzekering ben je verzekerd als je met jouw auto schade veroorzaakt aan bijvoorbeeld een andere auto, persoon, of spullen. Bijvoorbeeld als je tijdens het inparkeren tegen een stilstaande auto bent aangereden, of als je tegen een andere auto bent gebotst op een druk kruispunt. Ook als de schade veroorzaakt is door een caravan of aanhangwagen die je achter je auto trekt, valt dit onder je basis WA-verzekering. Een standaard WA-verzekering dekt géén schade aan je eigen auto, ook niet door bijvoorbeeld diefstal of inbraak. Je kunt hiervoor wel een aanvullende verzekering afsluiten: de WA+ Beperkt Casco of WA+ Volledig Casco, ook wel allriskverzekering genoemd.

Wat verzeker je met WA+ Beperkt Casco?

Met een WA+ Beperkt Casco ben je in een aantal gevallen ook verzekerd als je schade aan je eigen auto maakt. Als er bij schade geen aansprakelijke partij is aan te wijzen, maar de schade ook niet jouw schuld is, dan biedt deze verzekering vaak uitkomst. Lees meer over verschillende dekkingen van de WA+ Beperkt Casco.

Wat verzeker je met WA+ Volledig Casco?

Ga je voor een allriskverzekering, oftewel volledig casco, dan is de belangrijkste bijkomende dekking de schade aan je eigen auto, óók wanneer je zelf schuldig bent aan de schade. Dus als je een aanrijding veroorzaakt, slipt of te water raakt, dan ben je verzekerd voor de kosten van de schade aan je eigen auto. Voorwaarde is wel dat de bestuurder geen drank of drugs gebruikte tijdens het voorval en een geldig rijbewijs heeft. Ook diefstal terwijl je auto niet op slot zat of je sleutels er nog inlagen, valt buiten de allriskverzekering. Lees meer over verschillende dekkingen van de WA+ Volledig Casco.

Wanneer wordt er aanspraak gemaakt op de WA en wanneer op je AVP?

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) dekt de aansprakelijkheid voor schade aan personen (letselschade) en spullen (materiële schade). Als jij met je fiets tegen een auto aan rijdt, dan dekt je AVP in dat geval de veroorzaakte schade. Het grootste verschil tussen de WA en AVP is dat de WA voor voertuigen bedoeld is en de AVP voor personen. Het maakt dus niet uit wie in de auto reed op het moment van het auto-ongeluk. De schade wordt verhaald op de WA-verzekering van het betreffende voertuig. Een AVP is in tegenstelling tot de WA-verzekering niet verplicht, maar wel belangrijk. Zo ben je ook verzekerd voor ongelukken die je overkomen als je ergens anders bent dan in je auto.

Wanneer kies je voor een aanvullende WA-verzekering en wanneer niet?

De keuze voor wel of geen uitbreiding op je WA-verzekering hangt van een aantal dingen af. De belangrijkste reden voor het kiezen van alleen een WA-verzekering, is dat de premie voor een uitgebreidere dekking niet in verhouding is met de dagwaarde van je auto. Maar ook het risico dat je kunt en wilt dragen telt mee in je keuze, evenals het werkelijke aantal schadevrije jaren dat je auto heeft gereden. Over het algemeen kun je zeggen dat je met een auto tot 6 jaar oud het beste voor een Allriskverzekering kunt gaan. Met een auto tussen de 6 en 10 jaar oud voor een WA+ Beperkt Casco-verzekering. En dat met een auto die ouder is dan 10 jaar een standaard WA-verzekering genoeg is. Lees meer over het kiezen van je autoverzekering.

Schade claimen op je WA-verzekering is niet altijd het voordeligst.

Als je schade claimt op je WA-verzekering, kan het zijn dat je maandelijkse premie, het bedrag dat je elke maand betaalt voor de verzekering, omhoog gaat. Dit komt omdat je schadevrije jaren 'inlevert' als je een schade meldt. Daar tegenover staat: hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe lager je maandelijkse premie. Bij schade met lage kosten, kan het daarom voordeliger zijn de schade uit eigen zak te betalen, zodat je jouw lage premie kunt behouden. Check dit dus altijd even bij je verzekeraar.