Zo kies je de aanvullende zorgverzekering die past bij jouw situatie

Een basisverzekering is verplicht voor iedereen die woont en werkt in Nederland. Maar de basiszorgverzekering vergoedt niet alle zorgkosten. Heb je specifieke zorg nodig die niet onder de basisverzekering valt? Of wil je meer zekerheid? Dan kun je ervoor kiezen om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Wij geven tips die je kunnen helpen met kiezen.

Welke zorg gebruik je nu?

De zorg die je nu gebruikt en die je vorig jaar gebruikte, kun je nakijken via het online account bij jouw zorgverzekeraar of via de zorg-app van die verzekeraar. Hier kun je exact zien welke kosten jij hebt gemaakt bij de huisarts, de fysiotherapeut, in het ziekenhuis, bij een medisch specialist of voor jouw medicatie. Ook kun je zien welke kosten de verzekeraar voor je vergoed heeft, wat er onder je eigen risico valt, maar ook wat je zelf moest betalen. Zo krijg je een goed beeld van jouw huidige zorgbehoefte.
 
Het basispakket dekt de kosten voor de zorg van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis, psychiater of apotheek. Heb je gebruik gemaakt van specialistische zorg zoals de fysiotherapeut (niet chronisch) of de tandarts, dan wordt dit vaak vergoed vanuit een aanvullende verzekering als je ouder bent dan 18 jaar. 

Op basis van jouw zorggebruik van eerdere jaren, kun je een voorspelling doen van je zorgbehoefte voor het aankomende jaar. Deze voorspelling helpt je in je keuze voor een aanvullende zorgverzekering. Let hierbij op de volgende zaken:

Fysiotherapie
Ben je een fanatiek sporter? Dan loop je meer risico op blessures en is een aanvullend zorgpakket met behandelingen bij de fysiotherapeut handig. Let er bij het kiezen van een fysiotherapeut op dat deze een contract heeft met jouw zorgverzekeraar. Anders worden misschien niet alle kosten vergoed.

Bril of contactlenzen
Ben je een brildrager of heb je lenzen? Dan lijkt het vanzelfsprekend om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten met brillenvergoeding. Maar wist je dat dit niet altijd voordelig is? Vaak krijg je maar eens per 2 jaar een beperkte vergoeding. 

Tandarts 
Heb je een gezond gebit? Ga je alleen voor controle naar de tandarts? En is er bijna nooit een extra behandeling nodig? Dan is het goed om eens na te denken of een tandartsverzekering voordelig is. Een tandartsverzekering verzekert onder andere controles, gebitsreiniging, vullingen, kronen, wortelkanaalbehandelingen, foto’s en implantaten. Hoeveel er wordt vergoed, hangt af van de hoogte van de vergoeding die je hebt gekozen. 

Voor alle bovenstaande vergoedingen raden we aan om vooraf een berekening te maken wat je per jaar hiervoor betaalt. Dit kun je eventueel ook opvragen bij jouw zorgverlener. Maak de balans op tussen wat een aanvullend pakket kost en wat de vergoeding is die je ervoor terugkrijgt. 

Kijk vooruit

Het blijft moeilijk om te voorspellen welke zorg je aankomend jaar verwacht, maar er zijn wel een paar gebeurtenissen waar je rekening mee kunt houden en die grote impact kunnen hebben op jouw keuze voor een aanvullende zorgverzekering. 

Zwangerschap en geboorte

Heb je een kinderwens? Of verwacht je een kindje? Houd hier dan alvast rekening mee bij het kiezen van een zorgverzekering. De basisverzekering vergoedt veel kosten rondom zwangerschap en geboorte. Maar als je bijvoorbeeld kraamzorg krijgt in het ziekenhuis of in het geboorte- of kraamcentrum en het is niet medisch noodzakelijk, dan betaal je een wettelijke eigen bijdrage. Dit kan aanvullend meeverzekerd worden. Lees meer weten over de vergoedingen rondom zwangerschap

Is jouw tiener bijna toe aan een beugel?

Dan kan het slim zijn om alvast een aanvullende zorgverzekering af te sluiten met dekking voor orthodontie. Bij de meeste verzekeraars geldt namelijk een wachttijd van 1 jaar. Dit betekent dat je pas na 1 jaar gebruik kunt maken van deze aanvullende dekking. De kosten voor een beugel kunnen aardig oplopen. Je kunt jezelf voor deze kosten aanvullend verzekeren. Lees meer over orthodontie in de aanvullende zorgverzekering.

Bij Interpolis hebben we 2 basisverzekeringen met verschillende aanvullende zorgpakketten

ZorgCompact is een online basisverzekering met 1 aanvullende verzekering. ZorgActief is een basisverzekering met een uitgebreide pakketkeuze. Zo kies je de zorgverzekering die bij je past.