Zonnepanelen verzekeren: zo zit het

Zonnepanelen, je kunt er niet omheen. Je ziet ze overal. In het straatbeeld, op televisie, folders in je brievenbus, sociale media.. Er zijn heel veel aanbieders van zonnepanelen. Gespecialiseerde bedrijven en energieleveranciers zijn de grootste spelers in de markt. Je kunt zonnepanelen aanschaffen, maar ook huren. Hoe zit het met de verzekering in beide gevallen?

Zonnepanelen verzekeren tegen schade of diefstal

De aanschaf van zonnepanelen is een flinke investering. Maar, je verdient ze vaak binnen 6 à 7 jaar terug. Daarna: gratis stroom! Dat maakt zonnepanelen op langere termijn een slimme keus. Lees meer over waarom de aanschaf van zonnepanelen gunstig is voor het milieu en je portemonnee.

Om goed voor jouw zonnepanelen te zorgen, is het belangrijk om ze regelmatig schoon te maken en te controleren. Ook een goede verzekering is verstandig. Bij Interpolis zijn je zonnepanelen standaard verzekerd op je Woonhuisverzekering.

Ga na of je zonnepanelen verzekerd zijn op je woonhuis- of opstalverzekering

Bij de meeste verzekeraars moeten zonnepanelen aan je woning vastzitten. Alleen dan vallen ze onder je opstalverzekering. Controleer goed of ze standaard zijn meeverzekerd of dat je moet aangeven dat je zonnepanelen hebt.
Plaats je zonnepanelen in je tuin of op een ander stuk grond? Vraag goed na hoe het dan met de dekking zit. Bij Interpolis zijn zonnepanelen in je tuin standaard meeverzekerd.

Huur je de zonnepanelen, controleer het contract van je verhuurder dan goed
Daar kan bijvoorbeeld in staan dat jij verantwoordelijk bent voor schade. Het is dan misschien verstandig om je zonnepanelen te verzekeren. Bij Interpolis is dit geen probleem. Wil je ze bij een andere verzekeraar verzekeren? Vraag dan goed na hoe het daar zit.


Verzekering zonnepanelen: zo zit het | Interpolis

Veelvoorkomende schades aan zonnepanelen

Gelukkig zijn zonnepanelen sterk genoeg om overgeleverd te worden aan de elementen. Ze zijn goed bestand tegen bijvoorbeeld hagel en storm. Toch is de kans aanwezig dat je zonnepanelen schade oplopen. Denk bijvoorbeeld aan schade door:
  • blikseminslag
  • brand
  • diefstal
  • glasbreuk
Verzeker je zonnepanelen daarom goed en check de verzekeringsvoorwaarden voordat je een verzekering afsluit.

Koop je zonnepanelen en ben je huurder van je woning?

Je hebt dan natuurlijk geen woonhuis- of opstalverzekering. Hoe kun je toch je zonnepanelen verzekeren? Vaak zijn zonnepanelen dan verzekerd op de Inboedelverzekering.

Dit komt ook voor als je een koopappartement hebt. Je appartement is dan verzekerd via de Vereniging van Eigenaren. Het kan zijn dat de woonhuis- of opstalverzekering van de Vereniging van Eigenaren niet de schade aan jouw zonnepanelen vergoedt.

Vraag goed na of je van de verhuurder of het bestuur van de Vereniging van Eigenaren zonnepanelen mag plaatsen.

Tips om schade aan je zonnepanelen te voorkomen

Heb je schade aan je zonnepanelen? Dan helpen we je graag. Maar nog beter is het om schade aan je zonnepanelen te voorkomen. Lees onze tips over aanleg, gebruik en onderhoud.