Zonnepanelen verzekeren: zo zit het

Zonnepanelen, je kunt er niet omheen. Je ziet ze overal. In het straatbeeld, op televisie, folders in je brievenbus en op sociale media. Er zijn heel veel aanbieders van zonnepanelen. Gespecialiseerde bedrijven en energieleveranciers zijn de grootste spelers in de markt. Je kunt zonnepanelen aanschaffen, maar ook huren. Hoe zit het met de verzekering in beide gevallen?

Zonnepanelen verzekeren tegen schade of diefstal

De aanschaf van zonnepanelen is een flinke investering. Maar, je verdient ze vaak binnen 6 à 7 jaar terug. Daarna: gratis stroom! Dat maakt zonnepanelen op langere termijn een slimme keus. In dit artikel wordt verder uitgelegd waarom de aanschaf van zonnepanelen gunstig is voor het milieu en je portemonnee.

Zonnepanelen verzekeren bij een koopwoning

Bij de meeste verzekeraars moeten zonnepanelen aan je woning of op je dak vastzitten. Alleen dan vallen ze onder je opstalverzekering. Controleer goed of ze standaard zijn meeverzekerd of dat je moet aangeven dat je zonnepanelen hebt. Plaats je zonnepanelen in je tuin of op een ander stuk grond? Vraag goed na hoe het dan met de dekking zit.

Bij Interpolis zijn je zonnepanelen op je dak of in de tuin standaard verzekerd op de Woonhuisverzekering (ook wel opstalverzekering).

Zonnepanelen verzekeren bij een huurwoning

Heb je een huurwoning en heb jij of de vorige huurder zonnepanelen op de woning geplaatst? Controleer dan eerst het contract van je verhuurder. Daar kan bijvoorbeeld in staan dat jij verantwoordelijk bent voor schade. Dit komt ook voor als je een koopappartement hebt. Je appartement is dan verzekerd via de Vereniging van Eigenaren. Het kan zijn dat de woonhuis- of opstalverzekering van de Vereniging van Eigenaren niet de schade aan jouw zonnepanelen vergoedt.

Bij Interpolis zijn zonnepanelen die jij of de vorige huurder op de woning heeft geplaatst standaard verzekerd op de Inboedelverzekering. 

Belangrijk blijft: verzeker je zonnepanelen goed en check de verzekeringsvoorwaarden voordat je een verzekering afsluit.

Verzekering zonnepanelen: zo zit het | Interpolis

Veelvoorkomende schades aan zonnepanelen

Om goed voor jouw zonnepanelen te zorgen en de kans op schade te verkleinen, is het belangrijk om ze regelmatig schoon te maken en te controleren. Gelukkig zijn zonnepanelen goed bestand tegen weersinvloeden als hagel en storm. Toch is de kans aanwezig dat je zonnepanelen schade oplopen. Denk bijvoorbeeld aan schade door:
  • blikseminslag
  • brand
  • diefstal
  • glasbreuk
Verzeker je zonnepanelen daarom goed en check de verzekeringsvoorwaarden voordat je een verzekering afsluit.

Tips om schade aan je zonnepanelen te voorkomen

Heb je schade aan je zonnepanelen? Dan helpen we je graag. Maar nog beter is het om schade aan je zonnepanelen te voorkomen. Lees onze tips over aanleg, gebruik en onderhoud.

Zonnepanelen: van installatie tot verzekering!