Altijd ‘aan staan: herken jij dat gevoel?

Snel reageren op een e-mail, na werktijd nog telefoontjes plegen en urenlang scrollen op Facebook of Instagram: steeds vaker staan we altijd ‘aan.’ Uit onderzoek van Ipsos blijkt dat jongvolwassenen die te maken kregen met een burn-out dit het vaakst aanwijzen als oorzaak daarvan. We geven tips die je helpen niet altijd 'aan' te staan.

Onze smartphone zorgt ervoor dat we altijd en overal bereikbaar zijn

Dagelijks worden we blootgesteld aan situaties die ons stress bezorgen. Maar hoe komt het eigenlijk dat we altijd 'aan' staan? De mobiele telefoon is hier een belangrijke veroorzaker van. Deze nieuwe beste vriend brengt ons veel mooie dingen, maar zorgt er ook voor dat we altijd en overal bereikbaar zijn. En dus dat we constant geprikkeld worden. Door telefoontjes, WhatsApp-berichten, e-mails, pushnotificaties, mentions en nog veel meer. Door een sociale druk die we onszelf opleggen, ervaren we de drang om overal direct op te reageren. Dit wordt ook wel telepressure genoemd. Deze nieuwe norm om altijd snel te reageren, zorgt ervoor dat we dus altijd ‘aan’ staan.

Altijd ‘aan’ staan is een van de belangrijkste oorzaken van een burn-out

Dit blijkt uit de resultaten van het onderzoek dat Ipsos in opdracht van Interpolis uitvoerde. Voor bijna de helft van de millennials die aangaf een burn-out te hebben, was altijd ‘aan’ staan de oorzaak. Het merendeel (59%) van deze millennials gaf ook aan dat zij bewust actie ondernemen om hiervan af te komen. Zij proberen op tijd te ontspannen en juist regelmatig even ‘uit’ te staan.
Smartphone die in de hand gehouden wordt

5 tips om niet het gevoel te hebben altijd ‘aan’ te moeten staan

Gelukkig kun je zelf veel doen om niet het gevoel te hebben dat je altijd 'aan' moet staan. Met een aantal handigheidjes en 'regels' zorg je voor een goede balans:
  1. Geef grenzen aan. Maak bijvoorbeeld duidelijke afspraken met je werkgever over het beantwoorden van e-mails en appjes buiten werktijd. Vraag jezelf af of een reactie écht niet kan wachten tot de volgende ochtend.
  2. Plan voor jezelf bewust offline momenten in. Ontspan met een warm bad of een warme douche, of duik eens in een goed boek.
  3. Beweeg! Het is bewezen dat in beweging zijn een positieve invloed heeft op je gemoedstoestand als je een opgejaagd gevoel hebt. Door te bewegen maakt je lichaam endorfine aan. Dit hormoon onderdrukt de stress die je kan voelen door het altijd ‘aan’ staan.
  4. Plan vaste momenten in om mails en berichten te beantwoorden. Door deze momenten aan te houden, voorkom je dat je nog tot laat in de avond bezig bent om op alles te reageren. Sluit daarna je apps en mailbox af.
  5. Verban je telefoon uit de slaapkamer. Het is steeds vaker een gewoonte om ’s avonds in bed nog urenlang door alle social media te scrollen, maar het kan negatieve effecten hebben op je slaapritme en je welzijn. Door je telefoon niet mee naar bed te nemen, voorkom je dat je lichaam nog allerlei prikkels moet verwerken voordat je kunt slapen.

Heb je het gevoel altijd aan te staan?

Is je batterij vaak leeg, maar zie je niet wat je anders kan doen? Bespreek met één van de deskundige psychologen van HeyCoach waar je tegenaan loopt. En kijk samen waar voor jou winst te behalen valt.

Speelt jouw mobiele telefoon een (té) grote rol in jouw dagelijkse leven?

Wij helpen je graag om deze rol te verkleinen. Meld je aan voor onze Digital Detox Challenge en ervaar wat het jou oplevert als je minder vaak wordt afgeleid door je smartphone.