Checklist brandveilig wonen

Een woningbrand. Je wil er waarschijnlijk niet over nadenken. Begrijpelijk. Toch schreven wij er een artikel over. Of liever gezegd: over het voorkomen ervan. Want met de tips van Wim Mensink, schade-expert bij Interpolis, kun je een hoop narigheid voorkomen. Materiële schade, maar ook emotionele ellende. Wij zijn benieuwd; hoe staat het er bij jou thuis qua brandveiligheid voor?

Tips om brand in huis te voorkomen.

Hebben we het over brandveilig wonen, dan zijn er een hoop zaken te benoemen die je maar beter snel en goed kunt regelen. Om een beetje orde te scheppen in de chaos hebben we de tips op vertrek in huis ingedeeld. Zo hoef je alleen de tips te lezen die op jouw woning van toepassing zijn.

Overloop of hal

  • Sinds 1 juli 2022 is het verplicht; een rookmelder op iedere verdieping van je woning. Dat is niet voor niets het geval. Want alleen al daardoor kan het aantal dodelijke slachtoffers teruggedrongen worden. Mensink: 'Kies bij voorkeur voor rookmelders met het Q-certificaat. Deze hebben extra kwaliteitstests ondergaan. Ook is de levensduur van het apparaat minimaal 10 jaar.' Ga daarnaast voor exemplaren die je op het elektriciteitsnet kunt aansluiten, zo voegt de expert toe. 'Zo hoef je geen batterijen meer te vervangen.' De beste plek voor een rookmelder is tegen het plafond. Mensink specificeert: 'In een centrale ruimte van een woonlaag, zoals de hal of de overloop. Plaats de melder daar minimaal 50 centimeter van muren en hoeken. En heb je een schuin plafond? Hang hem dan op maximaal 90 centimeter van het hoogst gemeten punt op.'
  • Voldoende rookmelders in huis hebben, is één ding. Weten dat ze werken is een tweede. Test al je melders dan ook met regelmaat, bij voorkeur 1 keer per maand. Dit kan via de testknop in het midden of op de zijkant. Kies een testmoment dat gemakkelijk te onthouden is, zoals de 1e maandag van de maand als het luchtalarm afgaat.

 

Woonkamer

  • Wil je de open haard gebruiken? Stook dan altijd met droog hout. En volgens de Zwitserse methode. Met de luchttoevoer helemaal open en hout kruislings op elkaar geplaatst, krijg je betere én gelijkmatigere hitte in het rookkanaal.
  • In veel gevallen begint een woningbrand in de schoorsteen. De oorzaak? Deeltjes die na het stoken aan de binnenkant van de haard blijven zitten en opnieuw vlam vatten. Een jaarlijks bezoek van een schoorsteenveger is dan ook absoluut geen overbodige luxe. Zéker niet bij regelmatig gebruik. 'Kies wel voor een erkende schoorsteenveger die aangesloten is bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroon Bond (ASPB)', zo stelt de schade-expert. 'Dan weet je dat het goed gebeurt en wordt goedkoop geen duurkoop. Een brand in een schoorsteen is namelijk lastig te blussen. En kan dus overslaan naar andere delen van de woning.'

 

Keuken

  • Branden in de keuken; ze ontstaan vaak doordat iemand met andere dingen bezig is dan het koken, of de ruimte verlaat. Gebruik daarom een kookwekker. Het brengt de aandacht tijdig terug bij het fornuis. Laat vuur daarnaast nooit onbewaakt achter.
  • Zorg tijdens het koken altijd voor een passende deksel binnen handbereik. Je kunt de pan dan snel afdekken, mocht de vlam erin slaan.
  • Zorg ervoor dat de afzuigkap vetvrij is. Vet brandt namelijk heel snel. En het laatste dat je wil, is dat de vlam overslaat van de pan naar de afzuigkap. Maak deze dus regelmatig schoon, ook aan de binnenkant.
  • Plaats een hittemelder in de keuken. Deze reageert alleen op temperatuur, niet op rook. Zo voorkom je dat de melder onterecht afgaat, maar word je wel gewaarschuwd als het misgaat.

 

Meterkast

  • Maak van je meterkast geen opslag. De trillingen door het verplaatsen van objecten zorgen dat jouw gas- en wateraansluiting los kunnen raken. In een volle meterkast kan de installatie zijn warmte ook minder goed kwijt, terwijl ventilatie juist van groot belang is. Al die extra materialen zorgen daarbij dat een brand sneller om zich heen kan grijpen. En mocht er een onverwachte storing of kortsluiting optreden? Dan is het wel zo veilig als je geen stofzuigers of stapels oud papier hoeft te trotseren.
  • 'Controleer jaarlijks de aardlekschakelaar van je elektriciteitsinstallatie. Je kunt dit ook door een installateur laten doen. Het voorkomt dat je apparaten ongemerkt onder stroom komen te staan. Want die elektrische lading zoekt dan via jóú een weg naar de aarde toe.' Je bent zelf verantwoordelijk voor een goed werkende schakelaar. Doe dus het volgende:
    • In een groepenkast bevinden zich 1 of meerdere aardlekschakelaars. Druk de testknop (T of Test) van jouw schakelaar(s) in.
    • De aardlekschakelaar moet zichzelf nu uitschakelen (hij klapt om). Bij een juiste werking valt ook de elektriciteit in je woning uit. Is dat niet het geval? Raadpleeg een erkend installateur.
    • Verloopt alles volgens plan? Schakel de schakelaar weer in door de zwarte of blauwe knop omhoog te duwen. Controleer of alles weer als vanouds werkt. Weigert de schakelaar weer in te schakelen, ook dan moet je de hulp van een professional inroepen.
  • Verdeel aangesloten apparaten over de verschillende groepen in de meterkast. Grote apparaten zoals een wasmachine of droogtrommel verbruiken veel stroom. Om overbelasting op het netwerk te voorkomen sluit je de wasmachine bijvoorbeeld aan op de ene groep en de droogtrommel op een andere. Schakel hiervoor eventueel een erkend installateur in.

 

Wasruimte

  • Mensink: 'De wasdroger; het is 1 van de grootste schadeveroorzakers in huis. Het apparaat trekt stof aan en wordt vaak niet goed schoongehouden. Een combinatie van een gloeiend verwarmingselement, een afgesloten ventilator en stof kan tijdens het draaien tot brand leiden. Het is daarom erg belangrijk je droger, en het stoffilter ervan, regelmatig goed schoon te maken.'
  • Laat jouw wasmachine of droger niet draaien wanneer je van huis bent, zo luidt het advies van Brandweer Nederland. Mensink vult aan: 'En zorg voor een werkende rookmelder. Je neemt het gevaar niet weg door thuis te blijven. Brand kan immers ook in jouw bijzijn ontstaan. Maar op zo'n moment in de buurt zijn maakt wel uit voor het uiteindelijke leed. Op tijd alarm slaan kan écht het verschil maken.'

 

Buitenomgeving

  • Scootmobielen, elektrische fietsen en hoverboards. Ze worden stuk voor stuk aangedreven door een lithium-ionbatterij. Die zijn van zichzelf niet gevaarlijk, maar wanneer je met het apparaat van een hoge stoep rijdt of ermee valt, krijgt de batterij een schok. Dat brengt tijdens het opladen extra brandgevaar met zich mee. Mensink: 'Brandschade als gevolg van ontplofte accu's of inwendige kortsluiting. We zien het helaas steeds vaker. Laad deze apparatuur daarom het liefst buitenshuis, op een overdekte plek, op. Of zorg dat je thuis bent als je dat binnen doet. En doe dit in dit geval bij voorkeur in een brandwerende kast.'
  • Stook veilig, of het nu gaat om gezellig samen barbecueën of urenlang rond de vuurkorf op je terras zitten. Hoe je dat precies doet? En wat de regels zijn op dit gebied? Dat lees je in het artikel met tips voor veilig gebruik van de barbecue en de vuurkorf.

 

Overig

  • Laat hete voorwerpen afkoelen voordat je ze opbergt of weggooit. Denk hierbij aan gereedschap en brandhout, een sigaret of kolen die nog lange tijd kunnen smeulen.
  • 'Gebruik originele accu's en opladers voor je apparaten. Deze stoppen automatisch de stroomtoevoer wanneer de batterij vol is. Een namaakvariant blijft stroom geven. De kabel én jouw apparaat kunnen daardoor hartstikke warm worden, met alle gevolgen van dien', aldus de expert.
  • Maak geen gebruik van automatische schroefzekeringen in je meterkast. Deze zijn namelijk brandgevaarlijk. Dit komt door een bekend probleem met het mechanisme, waarbij de zekering niet meer automatisch uitschakelt. Zo wordt eventuele overbelasting niet op tijd ontdekt.
  • Ga voor led in plaats van gloeilampen of halogeenlampen. Ledlampen zijn zuinig en worden in tegenstelling tot gloeilampen en halogeenlampen niet heet.
  • Ontkoppel elektrische apparaten bij nood- of onweer. Bliksem kan inslaan en leiden tot kortsluiting waardoor elektrische apparaten kapotgaan en er brand kan ontstaan.
  • Geef je cv-ketel iedere 1,5 tot 2 jaar een onderhoudsbeurt. Hiermee verklein je niet alleen de kans op storingen en kostbare reparaties. Het zorgt ook voor een betere, veiligere én zuinigere werking. Dit met een hogere brandveiligheid en langere levensduur tot gevolg. 'Het vlammetje moet mooi blauw zijn. Stuit je op een gele vlam? Dan is er sprake van onvoldoende verbranding en komt er CO2 vrij. Je moet je cv dan laten nakijken.'
  • Ontkoppel apparaten of zet ze uit in plaats van op 'stand-by'. Ook in sluimerstand verbruiken apparaten namelijk stroom. Apparaten die langdurig onder spanning staan, kunnen oververhit of beschadigd raken.
  • Naast de voorzorgsmaatregelen die je kunt treffen is een vooraf besproken vluchtplan ook belangrijk. Mocht er ooit brand uitbreken, dan is dit een bruikbaar hulpmiddel om de woning veilig en snel te verlaten. Mensink raadt aan om het plan en de uitgestippelde route jaarlijks door te nemen. 'Zo kunnen er geen twijfels ontstaan en weet iedereen wat te doen om veilig te vluchten.'
  • Mensink vervolgt: 'Leg op een vaste plek een zaklamp klaar. Mocht de stroom en dus ook het licht uitvallen, dan heb je noodverlichting bij de hand. Rust daarnaast je woning en een eventueel bijgebouw uit met goede blusmiddelen zoals een sproeischuimblusser. 'En zorg dat je weet hoe ze werken. Mocht er onverhoopt brand uitbreken, dan kun je direct in actie komen.'
  • Heeft je woning een rieten dak? Dan zijn er op het gebied van brandpreventie nog wat aanvullende maatregelen te nemen. Je leest in dit artikel meer over de brandveiligheid van je rieten dak

Tips voor brandveiligheid: brandveilig wonen doe je zo!

Verzeker je woning en spullen tegen brandschade.

Je denkt er liever niet over na. Maar het zal je maar gebeuren; brand in je woning. Een goede verzekering voor je woning en spullen is dan van belang. Je hoopt hem natuurlijk nooit nodig te hebben. Maar mocht het wel zover komen, dan kun je erop terugvallen. Met onze Woonhuisverzekering verzeker je jouw woning tegen brandschade. En met onze Inboedelverzekering is brandschade aan je spullen gedekt.