Jaarkalender voor onderhoud aan je woning

Je woning onderhouden: misschien niet altijd het allerleukste werk, maar wel belangrijk. Want achterstallig onderhoud kan leiden tot vervelende schades. In deze kalender vertellen we hoe je jouw woning van januari tot en met december in topconditie houdt.

Van het reinigen van de gevel en dakgoten, het controleren van het metsel- en voegwerk tot het vegen van de schoorsteen. Je huis onderhouden, er komt het nodige bij kijken. Maar waar begin je? Wanneer voer je welke klus uit? En hoe vaak? In deze onderhoudskalender hebben we de belangrijkste binnen- en buitenwerkzaamheden voor je op een rij gezet. Onderverdeeld in de maanden van het jaar. Zo weet je precies wat je wanneer te doen staat. En voorkom je dat er een onderhoudsklus tussendoor glipt.

Januari 

Rookmelders onderhouden en testen
Rookmelders zijn van levensbelang. Onderhoud ze dus goed. Test ze maandelijks en maak ze dan ook meteen stofvrij. Spreek met jezelf af dat je dit bijvoorbeeld standaard op de eerste maandag van de maand doet, wanneer ook de landelijke sirenes afgaan. En in het kader van brandveiligheid adviseren we ook om jaarlijks de houdbaarheidsdatum en de druk van je brandblusser te controleren. Je bekijkt via de ingebouwde meter of er nog voldoende druk op zit.

Tip: per 1 juli 2022 is een rookmelder verplicht op elke verdieping van je woning. Is dit bij jou thuis nog niet het geval? Schaf deze dan op tijd aan in verband met de toenemende vraag.

Lees meer over de nieuwe regelgeving. En lees waar je rekening mee moet houden bij het ophangen van de melders.

Februari

Metsel- en voegwerk controleren
De gevel van je woning krijgt door de wisselende weersinvloeden flink wat te verduren. Het advies is daarom om jaarlijks je bakstenen en voegwerk te controleren. Dit doe je door ze na te lopen op scheuren, gaten en poreuze stukken. Eerst met het oog. En vervolgens met bijvoorbeeld een schroevendraaier, door over de voegen te krassen en zo te controleren of ze niet loszitten.

Komt er zand los of brokkelen er stukken af? Lees hoe je dit zelf herstelt en wanneer je beter hulp in kunt schakelen van een vakman.

Maart

Kozijnen schoonmaken
Of je nu houten kozijnen hebt of van kunststof, staal of aluminium: je buitenkozijnen worden dag en nacht aan verschillende weersomstandigheden blootgesteld. Een schoonmaakbeurt op z’n tijd is dan ook geen overbodige luxe. Het voorkomt schades, houdt de werking van je kozijnen optimaal en zorgt voor inbraakveiligheid. Daarnaast verfraaien goed onderhouden kozijnen je woning. En dat is ook wat waard!

Omdat niet ieder materiaal om hetzelfde onderhoud vraagt, zochten we de onderhoudswerkzaamheden per type kozijn uit. Lees wat jouw kozijnen nodig hebben. En waarom die vorm van onderhoud zo belangrijk is.

Tip: ben je eenmaal aan het poetsen geslagen? Neem dan ook meteen de ramen mee. Voor een frisse blik naar buiten én binnen.

Tuin met nieuwe aarde bemesten
De komst van de lente is het begin van een hoop groei en bloei in je tuin. Maar daar kunnen je planten na een lange winter wel voedingsstoffen voor nodig hebben. Via het natuurlijke proces zouden ze dit – door de vertering van gevallen blad en dode planten – zelf uit de bodem halen. Maar omdat wij die bouwstoffen naar de groencontainer verplaatsen, is dat ecosysteem niet voldoende aanwezig. Voorzie je planten daarom zélf van bemesting. 

Binnen de kortste keren geniet je van alles dat groeit en bloeit in jouw tuin. En dat heeft zo zijn voordelen, want een vergroende tuin helpt onder meer wateroverlast te voorkomen. In ons land neemt het aantal hoosbuien en de intensiteit ervan namelijk toe. Dit als gevolg van klimaatverandering. Onze afwateringssystemen zijn die extremen soms niet de baas, met overstroomde straten en ondergelopen huizen en kelders tot gevolg. Door te vergroenen en dichte verharding te beperken, wordt regenwater in de grond vastgehouden en minder snel naar het rioleringsstelsel afgevoerd. Dat voorkomt overbelasting en waterschades in en om je huis.

Tip: heb je een groen dak? Voed je sedumplanten met speciale sedummest. Verwijder daarnaast handmatig aanwezig onkruid. En maak als je toch bezig bent ook direct de afvoeren en grindranden vrij. Zo blijft de waterafvoer van je dak optimaal werken. Lees meer over het onderhoud van een groen dak.

April

Hang- en sluitwerk nalopen en verbeteren
De maanden april, mei en juni zijn de populairste maanden om buitenshuis vrijetijdsactiviteiten te ondernemen. Zo blijkt uit het Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2021 van het Centraal Bureau voor Statistiek. Een goed moment dus om je hang- en sluitwerk eens na te lopen. Want wist je dat 3 op de 5 huizen een onveilig deurslot heeft? Een beetje inbreker heeft zo’n slot binnen 3 minuten opengemaakt.

Hoe veilig is jouw voordeurslot? Wij ontwikkelden de Interpolis Slotentool waarmee je dat binnen 2 minuten ontdekt. En we geven je specifieke tips waarmee jij de situatie bij jou thuis veiliger maakt. Zodat je met een gerust hart van huis kunt.

Tip: maak je gebruik van een alarmsysteem? Dan raden we aan om dit jaarlijks te laten controleren. Zo ben je er zeker van dat het systeem naar wens blijft werken.

Buitenschilderwerk nalopen
Door verschillen in temperatuur zetten de materialen van je huis uit. Om vervolgens weer te krimpen. Hierdoor kunnen er scheuren, barsten, blazen of kale plekken in je schilderwerk ontstaan. Controleer het dus op eventuele slijtage. En herstel het waar nodig, nu de strengste wintermaanden waarin je schilderwerk veel te verduren heeft gekregen achter de rug zijn.

Mei

Binnen- en buitenzonwering schoonmaken
Van de gordijnen in huis tot rolluiken aan de straat. Er is het nodige aan binnen- en buitenzonwering in en rondom je woning aanwezig. Loop het jaarlijks na op eventuele beschadigingen en test de werking van de bediening. Is alles in orde? Voorzie je zonwering dan ook meteen van een poetsbeurt. Zo hangt alles er niet alleen fris bij, het verlengt ook de levensduur van de materialen.

Zoveel soorten zonwering, zoveel soorten schoonmaakmiddelen. Omdat niet iedere zonwering vraagt om hetzelfde sop, schreven we onlangs dit artikel. Zo weet je zeker dat je op de juiste manier te werk gaat.

Juni

Dakpannen, nokvorsten en loodslabben controleren
Kapotte dakbedekking en scheefliggende dakpannen kunnen leiden tot vervelende lekkages en waterschade. Bijvoorbeeld bij neerslag of door smeltwater als gevolg van sneeuw of hagel. Controleer daarom of alle pannen op je dak nog heel zijn, er netjes uitzien en goed op elkaar aansluiten. En bekijk of het lood bij de aansluitingen tussen de dakpannen en het metselwerk er nog strak bij ligt en geen scheurtjes vertoont. Met een verrekijker vanaf de straatkant, vanuit de tuin of je dakraam bijvoorbeeld. Of bij ervaring en een niet al te hoog dak, met een ladder.

Kijk dan ook meteen of je nokvorsten (de speciale, halfronde dakpannen bovenop jouw schuine dak) nog in een rechte lijn liggen. En of je loodslabben (de stroken lood die een waterdichte aansluiting maken tussen een schoorsteen of dakkapel en het dak) nog goed aansluiten.

Stuit je bij de controle op afwijkingen? Schakel dan een vakspecialist in voor de reparatie ervan.

Juli

Sifons schoonmaken
Maak jaarlijks alle sifons - ook wel zwanenhalzen genoemd - in je badkamer en keuken vrij van opgehoopte haren, verdwaalde wattenstaafjes, achtergebleven voedings- en zeepresten en ander vuil. Dit om verstopping van je afvoer tegen te gaan.

Zo doe je dat:

  1. Gebruik een emmer en plaats deze onder de afvoer. Verwijder vervolgens de dop onderaan de sifon.
  2. Draai de kraan een klein beetje open en laat het water doorspoelen tot het na verloop van tijd helder is. Wees gewaarschuwd: er kan vies water of een klodder haren meekomen.
  3. Plaats de dop van de sifon terug en spoel goed door met water. Loopt het water weer goed weg, dan zit deze onderhoudsbeurt erop.

Tip: poets de sifons met een oude tandenborstel. Zo ben je er zeker van dat al het vuil verwijderd is.

Kitwerk nalopen
Maak een ronde door je huis en loop hierbij al het kitwerk na. Kapotte kitvoegen zijn namelijk een ideale broedplek voor schimmels en kunnen tot schade leiden. Zijn ze verdroogd of zie je openstaande naden, dan is het dus tijd voor actie. Ga bij twijfel niet zelf aan de slag, maar schakel een erkend bedrijf in. Het is een lastig karwei. 

Augustus

Ventilatieroosters schoonmaken
Ventileren is van groot belang. Je ventilatieroosters jaarlijks van een schoonmaakbeurt voorzien ook. Een vies rooster doet namelijk weinig goeds voor de luchtkwaliteit in je huis. Ventilatieschuiven in het raam reinig je met een borstel of stofzuiger. Roosters aan de muur schroef of klik je los. Een vochtige doek doet dan vervolgens het werk. Is er een filter aanwezig? Laat dit dan even weken in sop.

Ventileren is het hele jaar door belangrijk en kan op verschillende manieren. Lees er meer over, want ventileren kun je leren.

September

Schoorsteen laten vegen
Jaarlijks vinden gemiddeld bijna 5 schoorsteenbranden per dag plaats. Vaak als gevolg van een vervuild of verstopt rookkanaal. Voor de brandveiligheid is het dan ook van belang dat je schoorsteen 1 keer per jaar een vakkundige veegbeurt krijgt. Schakel hier een specialist voor in die aangesloten is bij de ASPB. Zij hebben de materialen en kennis in huis om veilig en kundig te werk te gaan.

Werking en waterdruk cv-installatie controleren
Voor de start van het stookseizoen is het verstandig om de werking van je cv-installatie te testen. En de waterdruk ervan te controleren. Je test je installatie door de thermostaat een paar graden hoger te zetten dan de binnentemperatuur. Zodra de radiatoren warm worden en je verder geen bijzonderheden opmerkt, mag je er vanuit gaan dat het systeem naar behoren werkt.

Wat de waterdruk betreft volstaat een druk tussen de 1,5 en 2 bar. Is deze te laag? Vul het apparaat dan aan met water, zo voorkom je lekkages. Lees het stappenplan voor de cv-ketel en voor de warmtepomp. Is de waterdruk te hoog? Dan moet het apparaat ontlucht of gereinigd worden. Lees hoe je dat doe bij een cv-ketel en bij een warmtepomp.

Tip: heeft jouw cv-installatie vorig jaar geen onderhoudsbeurt gehad? Dan staat dat voor dit jaar weer op de agenda. Zo voldoe je aan het advies van een tweejaarlijkse beurt. Plan er een in bij een erkende cv-monteur. Hiermee verklein je de kans op storingen. En werkt je installatie beter, veiliger én zuiniger.

Oktober

Dakgoten leegmaken
Elk huis heeft meerdere dakgoten die het regenwater afvoeren via de regenpijp. Tijdens het jaar komt er veel viezigheid in terecht. Kijk je hier niet naar om, dan raakt de afvoer op den duur mogelijk verstopt. Dat kan tot overstromingen en vuil langs de muren leiden. Verwijder daarom 1 keer per jaar de gevallen bladeren en takjes, het mos en het overige vuil uit je goten. Gebruik hiervoor een paar handschoenen en een stoffer en blik. Of een speciale gootschep.

Tip: eenmaal toch in de hoogte bezig? Geef dan ook eventuele zonnepanelen een onderhoudsbeurt. Maak ze vrij van gevallen bladeren en takken. En haal achtergebleven vuil of vogelpoep weg. Gebruik hiervoor ontkalkt (osmose) water, zonder schoonmaakmiddel en een zachte doek, borstel of spons. Pas goed op met de hoogte en voer deze klus alleen zelf uit als dit veilig kan. Zo niet, schakel dan de hulp van een vakman in.

Boldraadroosters schoonmaken
Heb je boldraadroosters bij de overgang van je dakgoot naar je regenpijp? Dan verzamelen zich daar gaandeweg een hoop bladeren en ander vuil. Het rooster voorkomt dat alles in het riool terechtkomt of op weg daarnaartoe tot verstoppingen leidt. Maak je het rooster vuilvrij, dan ben je er zeker van dat het regenwater netjes afgevoerd wordt. En voorkom je waterschade.

Boldraadroosters worden ook gebruikt in de afvoeren van platte daken. Leeg ze ook dan met regelmaat. In het beste geval volstaat een jaarlijkse onderhoudsbeurt. Maar dit is wel afhankelijk van omgevingsfactoren. Staan er bijvoorbeeld veel bomen in de buurt, dan raden we aan om je boldraadroosters vaker te legen.

November

Buitenkraan afsluiten
Het wordt langzaamaan steeds kouder. Sluit nu, nog voordat de vorstperiode begint, de buitenkraan af. Zo voorkom je een bevroren waterleiding met vervelende beschadigingen en lekkages tot gevolg. Bevroren water zet namelijk uit waardoor je leiding kan knappen.

Lees wat je nog meer kunt doen om bevroren leidingen te voorkomen.

Tip: draai af en toe de radiatoren die normaal gesproken uitstaan open, bij koude temperaturen bijvoorbeeld. Zo stroomt het centrale verwarmingssysteem goed door en koelt je woning niet te veel af.

December

Meterkast opruimen
De meterkast, hier stapelt zich tijdens het jaar van alles op. Gebruik jij jouw meterkast nu vooral als opslagplek, schoenenkast of voor het verzamelen van oud papier? Dan is er werk aan de winkel. Want ook je meterkast - waar aardgas, elektriciteit en soms ook de wateraansluiting samenkomen - moet je goed opruimen. Dit om explosie, lekkage en kortsluiting (als gevolg van trillingen waardoor aansluitingen los kunnen raken) te voorkomen.

Wij stelden dit 5-stappenplan op waarmee je de boel goed organiseert. Zo begin je het nieuwe jaar met een veilige én opgeruimde meterkast. 

Het hele jaar door

Verzeker je woning
Met bovenstaande onderhoudswerkzaamheden houd je jouw woning gedurende het jaar in topconditie. Maar soms is schade simpelweg niet te voorkomen, of heb je gewoon een keer pech. In dat geval ben je goed voorbereid met de Interpolis Woonhuisverzekering en Inboedelverzekering.