Waterschade voorkomen: 5 tips voor het najaar

Als het vroeger donker wordt, wil je het binnen graag warm, gezellig en knus maken. Waar je in ieder geval geen zin in hebt, is waterschade. We geven je graag 5 tips voor een droog najaar.

Waterschade zorgt in het najaar voor veel ongemak

Zo half september, begin oktober wordt het steeds vroeger donker. Ook het weer verandert: het wordt meestal ook natter en kouder. Een wandeling door het bos in al die mooie herfstkleuren is heerlijk, maar misschien is het thuiskomen in je warme gezellige huis na die wandeling nog wel fijner. Tenminste, als het goed is. Schade, en dan vooral waterschade, zorgt vooral in de koude en donkere maanden voor veel ongemak. En hoewel het risico op schade niet helemaal valt uit te sluiten, zijn er wel zaken die helpen om dat risico te verkleinen. Want wie wil er nu niet onbezorgd ‘cocoonen’ tijdens de wintermaanden?

Tip 1: controleer je dakgoot en regenpijpen regelmatig op verstopping

Doe dit zeker in de herfst, als de bladeren van de bomen vallen. Die blaadjes kunnen je dakgoot snel verstopt laten raken. Als er meerdere grote bomen bij je huis staan, is het een goed idee je dakgoot vaker te checken. Wil je bladeren in je regenpijp of dakgoot voorkomen, dan kun je een bladvanger plaatsen.

Tip 2: leeg je dakgoot na een aantal droge dagen

Je kunt de bladeren en takken dan makkelijker wegvegen uit de dakgoot. Dit bespaart je een hoop werk en viezigheid. Let er wel op dat je goede handschoenen draagt. Je kunt dit klusje ook uitbesteden aan een vakman.
Regenwater dat op een plat dak blijft liggen

Tip 3: controleer niet alleen je dakgoot, maar ook je platte dak

Als je dan toch op de ladder staat, is dat meteen een mooi moment om je dak te controleren. Bladeren en mos op je platte dak kunnen je hemelwaterafvoer verstoppen. Een verstopping is een veel voorkomende oorzaak van waterschade in je woning. Heb je alle rotzooi van het dak gehaald? Dan kun je de dakbedekking controleren op scheurvorming. Dit is het eerste teken dat je dakbedekking veroudert. En als je dakbedekking aan vernieuwing toe is, denk dan eens aan de optie van een groen dak!

Tip 4: ga na of je dakpannen recht liggen en onbeschadigd zijn

Als je dakpannen niet goed liggen, dan kan er water binnendringen. Controleer je pannen daarnaast ook op mosgroei. Groeit er mos groeit op je dakpannen? Dan betekent dit dat ze poreus zijn. Brokkelen je dakpannen af of zie je schilfers op je dakpan liggen, dan zijn dit tekenen dat ze aan vervanging toe zijn.

Tip 5: check ook andere veroorzakers van waterschade in je woning

Niet alleen neerslag en storm zijn mogelijke veroorzakers van waterschade in je woning. Ook een lek aan een waterleiding, kapot kit- en voegwerk in de badkamer of een falende vaatwasser of wasmachine kunnen waterschade veroorzaken. Download onze SlimThuis app en bekijk welke stappen je nog meer kunt zetten om dit soort waterschade te voorkomen.