Het vaccineren is niet verplicht. Bent u aan de beurt? Dan krijgt u automatisch een oproep. Het vaccineren gebeurt onder andere door huisartsen, instellingsartsen en de GGD. Het RIVM houdt vervolgens in een register bij wie een vaccinatie heeft gekregen.
De eerste vaccins worden gegeven aan zorgmedewerkers die werken in de directe COVID-zorg, verpleeghuizen, gehandicaptenzorg en wijkverpleging. De overheid vindt het belangrijk dat er voor iedereen in Nederland een coronavaccin beschikbaar is. Iedereen komt dus aan de beurt om een prik te halen, maar niet iedereen krijgt hetzelfde vaccin. Er zijn namelijk verschillende soorten. Op dit moment zijn er twee goedgekeurd voor gebruik in Nederland: van BioNTech/Pfizer en Moderna.
Nee. De vaccinatie tegen het coronavirus is in Nederland (via het vaccinatieprogramma) gratis.
Door een vaccinatie bouwt u afweer op tegen het coronavirus, waardoor u beschermd bent tegen de ziekte. Maar we weten nog niet of iemand die gevaccineerd is het virus toch kan verspreiden. Daarom gelden voor de zekerheid voorlopig voor iedereen dezelfde maatregelen. Ook is het nog onduidelijk hoe lang het coronavaccin werkt. Er zijn namelijk nog weinig gegevens bekend. Dat komt omdat het een nieuw vaccin is.
Meer informatie over vaccineren tegen het coronavirus leest u bij Rijksoverheid.
Wij begrijpen dat u vragen heeft over uw gezondheid of afspraken rondom uw zorg. Onze ZorgConsulent biedt een luisterend oor en denkt graag met u mee over de mogelijkheden. Ook mag u kosteloos gebruik maken van onze online module 'Grip op coronastress'.
Coronavirus en vakantie in het buitenland
Heeft u in het buitenland medische zorg nodig die direct noodzakelijk is? Bel dan de Interpolis Alarmcentrale door Eurocross. Het telefoonnummer van de Interpolis alarmcentrale is +31 13 462 04 62. Onze alarmcentrale is 24/7 bereikbaar. Gaat u op vakantie en heeft u een vraag over vergoeding van medische zorg in het buitenland? Hieronder leest u antwoord op veel gestelde vragen.
Ik moet thuis in quarantaine
U krijgt geen vergoeding vanuit de zorgverzekering. Als u thuis in quarantaine moet, maakt u meestal geen zorgkosten. Quarantaine is een voorzorgsmaatregel om verspreiding tegen te gaan.
Ik moet in het buitenland in quarantaine
Als u langer op uw vakantieadres moet blijven, maakt u extra kosten voor uw verblijf. Dit valt niet onder de zorgverzekering of reisverzekering van Interpolis. Ook het omboeken van uw vlucht betalen wij niet. Wij adviseren u om contact op te nemen met uw reisorganisatie, verhuurder of vervoersmaatschappij.
Vrij verkoopbare tests krijgt u niet vergoed
Het RIVM doet onderzoek naar testen die vrij te koop zijn en bedoeld zijn voor thuisgebruik. Tot nu toe is de kwaliteit van deze tests onvoldoende om zelf te gebruiken en zijn de uitslagen niet betrouwbaar.
Ik wil mij preventief laten testen op het coronavirus. Krijg ik dat vergoed?
Nee. Preventieve testen worden niet vergoed vanuit de basisverzekering of de aanvullende verzekering. Testen op het coronavirus heeft alleen zin bij gezondheidsklachten die passen bij het coronavirus.
De coronacrisis, we kunnen er niet om heen. Op dit moment heeft deze crisis een grote invloed op ons leven. Misschien werkt of studeert u nu thuis of heeft u te maken met kinderen die thuis zitten. Dat brengt veel onzekerheden met zich mee en kan effect hebben op uw mentale fitheid. Misschien voelt u zich in deze tijd somber of angstig.
Daarom biedt Interpolis de online module 'Grip op coronastress' van Stichting mirro tot en met 31 juli 2020 kosteloos aan voor iedereen die een zorgverzekering bij Interpolis heeft. U kunt deze module volledig anoniem vanuit uw eigen huis volgen en op het moment dat het u uitkomt.
Wat kunt u verwachten van 'Grip op coronastress'?
In deze module leert u vaardigheden aan waardoor u op een effectieve manier uw werk of studie kunt uitvoeren. Ook gaat u aan de slag met positieve gedachten. Dit doet u door informatie te lezen, oefeningen uit te voeren, filmpjes van een expert te bekijken en u krijgt praktische tips.
De inhoud van de module is ontwikkeld door experts
De inhoud van deze module is ontwikkeld door Stichting mirro in samenwerking met experts op dit gebied. Bij het ontwikkelen van deze module maakte zij gebruik van inzichten uit de positieve psychologie, Acceptance and Commitment Therapy (ACT), Cognitieve Gedragstherapie (CGT) en mindfulness.
Start direct met de module 'Grip op coronastress'
Stichting mirro biedt ook 18 online zelfhulp modules aan
Met deze modules krijgt u beter inzicht in uw mentale gezondheid. De modules bestaan uit tips, oefeningen en ervaringsverhalen. Deze online zelfhulp modules kunt u zelfstandig en anoniem doorlopen op het moment dat u uitkomt. Interpolis vergoedt deze modules als u de volgende pakketten heeft:
Interpolis geeft financiële steun aan zorgaanbieders. Tandartsen, fysiotherapeuten, wijkverplegers en andere zorgaanbieders die niet direct betrokken zijn bij de zorg aan coronapatiënten, krijgen financiële steun van Interpolis en andere zorgverzekeraars. Met deze steun beloven we dat er voldoende zorg blijft voor mensen die dat nodig hebben. Zowel nu als na de coronacrisis. Door deze financiële steun kunnen zij hun vaste lasten betalen, zoals personeels- en huisvestingskosten.
De regeling gaat in per 1 mei 2020 met terugwerkende kracht vanaf 1 maart 2020. Zorgaanbieders die op dit moment in directe financiële problemen terechtkomen, kunnen een voorschot aanvragen.
Wat kunt u doen als u al een reis geboekt heeft? En wat als u een kaartje heeft voor een evenement dat niet doorgaat?
Wat moet u doen als u door corona geen werk meer heeft? Of welke rechten heeft u als uw reis door corona wordt geannuleerd?
Heeft u vragen over het coronavirus en uw autoverzekering, hypotheekbescherming of overlijdensrisicoverzekering?