Het afsluiten van een verzekering voor je elektrische auto: Hoe zit dat?

Wist jij al dat je voor een elektrische auto een andere autoverzekering kunt afsluiten dan voor een brandstofauto? Er zijn een aantal punten waar je specifiek op moet letten bij het afsluiten van een elektrische autoverzekering. Wij zetten deze op een rij.

In Nederland ben je als autobezitter verplicht om je auto te verzekeren met minstens een WA-verzekering. Als je op zoek gaat naar een autoverzekering, heb je de keuze uit allerlei dekkingen, prijzen en extra's. Maar hoe zit dat bij een elektrische auto? Kan je daar dezelfde verzekering voor afsluiten als bij een brandstofauto? Of heb je hier een aparte verzekering voor nodig? Wij vertellen je in dit artikel alles wat je wilt weten over het verzekeren van je elektrische auto. 

Het verschil tussen een verzekering voor elektrische auto’s en een reguliere autoverzekering

Bij een elektrische auto is het duurste onderdeel van de auto de accu. En daarbij geldt vaak: hoe groter de auto, hoe groter de accu. Kosten voor een reparatie van die accu zijn dan ook vaak hoog. Daarnaast zijn er nog andere onderdelen die je verzekerd wilt hebben bij een elektrische auto, waar een brandstof auto niet mee te maken heeft. De laadkabel bijvoorbeeld, maar ook een eventuele gehuurde accu. Deze zijn vaak niet gedekt bij een standaard autoverzekering. Bij een verzekering specifiek voor elektrische auto's weet je zeker dat al deze zaken gedekt zijn.

Meer lezen over de kosten van elektrisch rijden.

Dit zijn de voordelen van een elektrische autoverzekering

Het is niet verplicht om een speciale verzekering voor elektrische auto's af te sluiten als je elektrisch gaat rijden. Toch is het verstandig dit wel te doen. Zoals hierboven genoemd hebben elektrische auto's andere onderdelen, die met een standaard WA-verzekering niet gedekt worden. Ook kan je, wanneer je accu onverwacht leeg raakt, met een elektrische autoverzekering speciale pechhulp krijgen om je naar je eindbestemming of dichtstbijzijnde oplaadpunt te brengen. 

Controleer als je jouw elektrische auto verzekert wel altijd of je auto SCM/CCV goedgekeurd is. Dit geeft weer of je auto en sloten voldoende beveiligd zijn tegen diefstal. Niet bij alle elektrische voertuigen is dit het geval, maar wel een voorwaarde voor verzekeraars.

Deze verzekering heb jij nodig voor je elektrische auto

Als je een autoverzekering afsluit is de belangrijkste vraag welke dekking je kiest. Je hebt bij het afsluiten van een autoverzekering de keuze uit een autoverzekering WA, WA+ Beperkt Casco en een WA+ Volledig Casco. Lees wat precies wel en niet gedekt is met deze verschillende verzekeringen.

Verzeker onderdelen en accessoires van je elektrische auto

Een elektrische auto heeft andere onderdelen en accessoires dan auto's op fossiele brandstof. Zo zijn de volgende accessoires verzekerd:

  • Laadkabels zijn standaard verzekerd op de autoverzekering.
  • Hoe de laadpaal verzekerd is, is afhankelijk van hoe deze bevestigd is. Zit de laadpaal vast aan je woning? Dan is deze verzekerd met de woonhuisverzekering. Een losstaande laadpaal is verzekerd met de inboedelverzekering.
  • Controleer of de accu is opgenomen in de cataloguswaarde van je elektrische auto. Zo ja, dan is deze automatisch meeverzekerd op de autoverzekering. Is dit niet het geval en huur je de accu, zorg er dan voor dat je deze aanvullend verzekert.

Dit kost een verzekering voor een elektrische auto

Omdat verzekeraars nog niet genoeg informatie over het schadegedrag van bestuurders van elektrische auto's hebben, is een verzekering voor een elektrische auto op dit moment niet duurder dan voor auto's met een verbrandingsmotor. Dit zal in de toekomst wellicht nog veranderen. Wil jij berekenen wat een verzekering voor jouw elektrische auto kost? Check dan de premie voor de verzekering van je elektrische auto gemakkelijk online.