Alles wat je wilt weten over de rechtsbijstand­verzekering.

Met een rechtsbijstand­verzekering ben je verzekerd van rechtshulp bij conflicten. Wanneer sluit je een rechtsbijstand­verzekering eigenlijk af? Wat is er precies mee verzekerd? En voor welke aanvullende dekking kan je kiezen? We leggen alles over de rechtsbijstand­verzekering uit in onderstaande video. Je kunt de belangrijkste informatie ook in dit artikel lezen.

Over de rechtsbijstand­verzekering:

Met een rechtsbijstand­verzekering ben je verzekerd van rechtshulp bij conflicten. Dat kan een advies zijn, maar ook hulp van een jurist in een rechtszaak. Niet alleen de kosten van de jurist zijn verzekerd, maar bijvoorbeeld ook de proceskosten voor de rechtszaak. Een juridisch conflict kan zomaar voorkomen. Bijvoorbeeld als je ontslagen wordt, bij gebreken aan een gekochte woning, zoals een lekkage of slechte fundering, of als je een auto hebt gekocht waar van alles aan blijkt te mankeren.

Een rechtsbijstand­verzekering is niet verplicht.

Je sluit een rechtsbijstand­verzekering af omdat je geen risico wil lopen. Juridische problemen en advocaten zijn vaak erg duur en veel mensen kunnen dat niet zelf betalen. Een rechtsbijstand­verzekering biedt dan uitkomst.

Wanneer sluit je een rechtsbijstand­verzekering af?

Er zijn meerdere redenen om een rechtsbijstand­verzekering af te sluiten:

  • Als je van plan bent om een huis te kopen. Daar komt veel bij kijken. Je krijgt te maken met een makelaar die diensten verleent, voorwaarden in het koopcontract, nieuwe buren en eventuele aanvragen bij de gemeente voor bijvoorbeeld een uitbouw of dakkapel.

  • Bij een verbouwing kun je juridische hulp in sommige gevallen goed gebruiken. Denk aan een conflict met een leverancier of aannemer.

  • Voor je gezin. Bijvoorbeeld als een auto jouw kind aanrijdt of bij een conflict op school. Met de rechtsbijstand­verzekering is je hele gezin op 1 polis meeverzekerd, totdat je kind afstudeert of gaat samenwonen. Op dat moment verandert de situatie en is je kind zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een rechtsbijstand­verzekering.

  • Voor als je iets koopt of verkoopt. Denk aan problemen over garantie van gekochte producten of een verkeerde levering.

  • Conflicten rondom verkeerszaken. Als je betrokken bent bij een ongeluk of aanrijding. Niet alleen in de auto, maar ook als fietser of voetganger. Hoe actiever je rol in het verkeer is, hoe meer risico je loopt.

  • Zakelijk. Als je voor jezelf wil beginnen. Als ondernemer krijg je vaak te maken met leveranciers, klanten en eventueel medewerkers. Deze factoren vergroten het risico op een conflict. Bijvoorbeeld als een klant niet betaalt of een leverancier de producten niet levert. Met hoe meer partijen je samenwerkt, hoe nuttiger een zakelijke rechtsbijstand­verzekering is.

Hier kun je op letten bij het vergelijken van rechtsbijstand­verzekeringen:

  1. Geschillen die al begonnen zijn voordat je de verzekering afsluit, zijn niet verzekerd. Kom je in een conflict terecht terwijl je nog geen rechtsbijstand­verzekering hebt? Dan kun je bij Interpolis kiezen voor rechtshulp on demand. Deze optie biedt ook uitkomst voor mensen die niet gebonden willen zijn aan een verzekering, maar wel de mogelijkheid willen hebben om rechtsbijstand in te schakelen.

  2. Het is een groot voordeel als een vaste jurist jouw zaak behandelt. Deze jurist legt de informatie nauwkeurig vast en houdt je op de hoogte. Ook is het fijn als de jurist meegaat naar belangrijke besprekingen. Bij Interpolis is heb je de mogelijkheid om een vaste jurist te kiezen.

  3. Het is belangrijk dat je kunt kiezen voor dekkingen die bij je situatie passen. Onnodig verzekerd zijn is zonde.

De verschillende dekkingen bij een rechtsbijstand­verzekering:

Goed verzekerd zijn is belangrijk, maar onnodig verzekerd zijn is zonde. Kies dus alleen voor de dekkingen die bij jouw situatie passen. De rechtsbijstand­verzekering is de basisdekking. Bij de Interpolis Rechtsbijstand­verzekering kun je bijvoorbeeld kiezen uit de aanvullende dekkingen Verkeer, Consument & Wonen, Werk, Inkomen & Pensioen en Familie, Belasting & Vermogen. Hiervan kies je er minimaal 1.

Mag je zelf een advocaat kiezen bij een geschil?

Dit is afhankelijk van het geschil. Met de rechtsbijstand­verzekering van Interpolis krijg je in de meeste gevallen hulp van 1 van de ruim 700 juristen en advocaten van de Stichting Achmea Rechtsbijstand, ook wel SAR genoemd. Alleen als er een gerechtelijke of administratieve procedure gevoerd moet worden, mag je zelf een jurist kiezen. Je overlegt dan altijd eerst met SAR wat de beste keuze is in jouw situatie. Hiervoor geldt altijd een eigen bijdrage.