Alles wat je wilt weten over de rechtsbijstandverzekering

Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd van rechtshulp bij conflicten. Wanneer sluit je een rechtsbijstandverzekering eigenlijk af? Wat is er precies mee verzekerd? En voor welke aanvullende dekking kan je kiezen? We leggen alles over de rechtsbijstandverzekering uit in onderstaande video. Je kunt de belangrijkste informatie ook in dit artikel lezen.

Over de rechtsbijstandverzekering

Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd van rechtshulp bij conflicten. Dat kan een advies zijn, maar ook hulp van een jurist in een rechtszaak. Niet alleen de kosten van de jurist zijn verzekerd, maar bijvoorbeeld ook de proceskosten voor de rechtszaak. Een juridisch conflict kan zomaar voorkomen. Bijvoorbeeld als je ontslagen wordt, bij gebreken aan een gekochte woning, zoals een lekkage of slechte fundering, of als je een auto hebt gekocht waar van alles aan blijkt te mankeren.

Een rechtsbijstandverzekering is niet verplicht.

Je sluit een rechtsbijstandverzekering af omdat je geen risico wil lopen. Juridische problemen en advocaten zijn vaak erg duur en veel mensen kunnen dat niet zelf betalen. Een rechtsbijstandverzekering biedt dan uitkomst.

Wanneer sluit je een rechtsbijstandverzekering af?

Er zijn meerdere redenen om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten:

 • Als je van plan bent om een huis te kopen. Daar komt veel bij kijken. Je krijgt te maken met een makelaar die diensten verleent, voorwaarden in het koopcontract, nieuwe buren en eventuele aanvragen bij de gemeente voor bijvoorbeeld een uitbouw of dakkapel.

 • Bij een verbouwing kun je juridische hulp in sommige gevallen goed gebruiken. Denk aan een conflict met een leverancier of aannemer.

 • Voor je gezin. Bijvoorbeeld als een auto jouw kind aanrijdt of bij een conflict op school. Met de rechtsbijstandverzekering is je hele gezin op 1 polis meeverzekerd, totdat je kind afstudeert of gaat samenwonen. Op dat moment verandert de situatie en is je kind zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering.

 • Voor als je iets koopt of verkoopt. Denk aan problemen over garantie van gekochte producten of een verkeerde levering.

 • Conflicten rondom verkeerszaken. Als je betrokken bent bij een ongeluk of aanrijding. Niet alleen in de auto, maar ook als fietser of voetganger. Hoe actiever je rol in het verkeer is, hoe meer risico je loopt.

 • Zakelijk. Als je voor jezelf wil beginnen. Als ondernemer krijg je vaak te maken met leveranciers, klanten en eventueel medewerkers. Deze factoren vergroten het risico op een conflict. Bijvoorbeeld als een klant niet betaalt of een leverancier de producten niet levert. Met hoe meer partijen je samenwerkt, hoe nuttiger een zakelijke rechtsbijstandverzekering is.

Hier kun je op letten bij het vergelijken van rechtsbijstandverzekeringen:

 1. Geschillen die al begonnen zijn voordat je de verzekering afsluit, zijn niet verzekerd. Kom je in een conflict terecht terwijl je nog geen rechtsbijstandverzekering hebt? Dan kun je bij Interpolis kiezen voor rechtshulp on demand. Dit is een betaalde dienst voor eenmalige rechtshulp zonder wachttijd. Deze optie biedt ook uitkomst voor mensen die niet gebonden willen zijn aan een verzekering, maar wel de mogelijkheid willen hebben om rechtsbijstand in te schakelen.

 2. Het is een groot voordeel als een vaste jurist jouw zaak behandelt. Deze jurist legt de informatie nauwkeurig vast en houdt je op de hoogte. Ook is het fijn als de jurist meegaat naar belangrijke besprekingen. Bij Interpolis is heb je de mogelijkheid om een vaste jurist te kiezen.

 3. Het is belangrijk dat je kunt kiezen voor dekkingen die bij je situatie passen. Onnodig verzekerd zijn is zonde.

De verschillende dekkingen bij een rechtsbijstandverzekering:

Je kunt kiezen uit 4 dekkingen, zodat de verzekering aansluit bij jouw situatie. 
 • Verkeer
  Hiermee ben je verzekerd voor conflicten over verkeersongevallen. Bijvoorbeeld als iemand jou of je kinderen aanrijdt, met letselschade als gevolg. Of als je een ongeluk krijgt en er een conflict ontstaat over wie de schade aan jouw voertuig betaalt. 

 • Consument & Wonen
  Hiermee ben je verzekerd voor conflicten die jou als consument kunnen overkomen. Denk aan een conflict met een webshop over de levering van een bestelling of met je buurman over een boom op de erfgrens. Maar bijvoorbeeld ook in geval van cybercrime. Uiteraard is voorkomen wel beter dan genezen. Wees daarom alert op cybercriminelen die proberen om jouw gegevens te stelen. Lees onze tips om identiteitsfraude te voorkomen.

 • Werk & Inkomen
  Hiermee ben je verzekerd voor conflicten over je werk, arbeidsovereenkomst, pensioen, uitkering of studiefinanciering. Denk hierbij aan een conflict met je werkgever over je contract.

 • Fiscaal & Vermogen
  Hiermee ben je verzekerd van juridische hulp bij conflicten over zaken als belastingen, beleggingen, belastingaanslagen en vermogensbeheer. Bijvoorbeeld bij een onterechte aanslag of een fout van de Belastingdienst of conflicten over een tweede woning of vakantiehuis in Europa.

Mag je zelf een advocaat kiezen bij een geschil?

Dit is afhankelijk van het geschil. Met de rechtsbijstandverzekering van Interpolis krijg je in de meeste gevallen hulp van 1 van de ruim 700 juristen en advocaten van de Stichting Achmea Rechtsbijstand, ook wel SAR genoemd. Alleen als er een gerechtelijke of administratieve procedure gevoerd moet worden, mag je zelf een jurist kiezen. Je overlegt dan altijd eerst met SAR wat de beste keuze is in jouw situatie. Hiervoor geldt altijd een eigen bijdrage.

De kosten van de juristen en advocaten van SAR worden onbeperkt vergoed. Andere bijkomende kosten worden vergoed tot maximaal € 50.000,- per voorval. Als er een gerechtelijke of administratieve procedure gevoerd moet worden waarbij geen advocaat verplicht is, en je toch kiest voor een eigen jurist, dan worden alle kosten vergoed tot maximaal € 8.000,- per voorval.