5 eenvoudige tips om beter te slapen 

Goed slapen is belangrijk voor zowel lichaam als geest. Het zorgt voor een goed herstel van je fysieke en mentale activiteiten, zodat je steeds weer fris aan een nieuwe dag kunt beginnen. Met deze tips maak je werk van een betere slaap.

Het is voor ons belangrijk om goed te slapen

Door te slapen komen we tot rust en krijgen we weer energie. Het zorgt er ook voor dat we informatie kunnen verwerken en opslaan in ons geheugen. Daarnaast zorgt slaap voor een goede stofwisseling. Met andere woorden: we kunnen niet zonder. Toch zijn we de afgelopen jaren steeds minder uren gaan slapen.

We werken langer, onregelmatiger en besteden ’s avonds meer tijd aan hobby’s, sport én onze smartphone. Door al deze activiteiten slapen we korter. Het is dan ook niet gek dat uit onderzoek van Ipsos (uitgevoerd in opdracht van Interpolis) blijkt dat 63% van de millennials de week voorafgaand aan het onderzoek vermoeidheidsklachten ervoer. Ook gaf 41% aan die week slecht of onrustig te hebben geslapen. Gelukkig maak je met 5 simpele tips werk van een beter slaapritme.

Tip 1: vermijd lichamelijk zware activiteiten in de uren voordat je gaat slapen

Door veel te bewegen, wordt je lijf extra alert door de hormonen die vrijkomen. Dat is ’s ochtends of overdag fijn, maar in de (late) avond wil je jouw lichaam juist voorbereiden op de nacht. Toch gaan sporten en slapen prima samen. Het is alleen belangrijk om op het juiste moment en met de juiste intensiteit te sporten. Als je in het begin van de avond een stevige sporttraining hebt, leidt dat ’s nachts waarschijnlijk tot een diepere slaap. Ga je toch laat in de avond sporten, maak het dan niet te intensief. En zorg ervoor dat je de training dan ‘rustig’ afsluit, bijvoorbeeld met stretchoefeningen.

Tip 2: pak geen zware maaltijd voor het slapengaan

Goed slapen en goed eten hebben meer met elkaar te maken dan je misschien denkt. Het is natuurlijk niet fijn om met honger naar bed te gaan. Maar een stevige maaltijd nemen in de laatste uren voor je gaat slapen, is ook geen goed idee. Later op de dag verteert je lichaam een maaltijd namelijk minder snel. En dat kan leiden tot een onrustigere slaap. Wil je laat op de avond toch nog iets eten? Kies dan voor iets dat licht verteerbaar is, zoals een cracker of een handje noten. Ook een banaan kun je voor het slapen prima eten.
Drankje dat op tafel staat

Tip 3: neem 2 uur voor het slapen geen drankjes met alcohol, suiker of cafeïne

Rondwoelen, naar het plafond staren en uitrekenen over hoeveel uur de wekker gaat: we hebben er allemaal weleens last van. Suiker, cafeïne en alcohol zijn hier mogelijke veroorzakers van. Probeer zeker in de laatste 2 uur voordat je naar bed gaat, drankjes met deze ingrediënten dus te vermijden. Vind je water drinken saai? Geef het extra smaak met een schijfje limoen of verrijk je water met aardbeien, basilicum en citroen. Misschien drink je liever iets warms. Schenk jezelf dan een kruidenthee in, zoals kamille-, valeriaan- of citroenmelissethee. Of maak een lekkere kop verse muntthee. Naast dat dit goed is voor je slaap, ben je ook eens nog gezond bezig. Let op: in groene thee of zwarte thee zit wel cafeïne. Deze theesoorten kun je ’s avonds dus beter laten staan.

Dat je beter slaapt na het drinken van alcohol is een fabel. Het zorgt er misschien wel voor dat je sneller in slaapt valt, maar je slaapt er minder diep (en dus onrustiger) door. Daardoor is de kans groter dat je in de loop van de nacht wakker ligt. Als je minder alcohol gebruikt, slaap je beter. Hetzelfde geldt voor suiker en cafeïne. Deze stoffen zorgen ervoor dat je lichaam extra energie krijgt, in plaats van dat je er vermoeid door raakt.

Tip 4: slaap overdag niet bij als je moe bent

Als je overdag moe bent, bijvoorbeeld omdat je een nacht minder goed hebt geslapen, is het belangrijk om toch je vaste ritme aan te houden. Als je overdag gaat bijslapen, is de kans groot dat je ’s avonds toch weer naar het plafond ligt te staren. Het is dan een beter idee om een uurtje eerder naar bed te gaan dan dat je normaal gesproken zou doen, en om de volgende dag weer op je ‘normale’ tijdstip uit bed te gaan.

Tip 5: zorg voor een vast slaapritme

Probeer iedere dag op hetzelfde tijdstip te gaan slapen en sta op hetzelfde tijdstip op. Pak hiervoor het aantal uren slaap dat jij nodig hebt. Gemiddeld is dat 8 uur. Maar misschien kan jij met minder uren slaap vooruit, of heb je meer uren slaap nodig. Hoeveel slaap een mens nodig hebt, verschilt namelijk van persoon tot persoon. Het heeft ook met je leeftijd te maken. Over het algemeen geldt dat je minder slaap nodig hebt naarmate je ouder wordt. Jouw ideale slaaptijd bepaal je via trial and error. Probeer een week lang een vast aantal uren slaap en varieer in de volgende week met een half uur minder of juist extra slaap. Zo ontdek je wat voor jou het beste werkt.

Wil je werk maken van een beter slaapritme? Daarvoor ontwikkelden we de Slaapchallenge. We leren je om beter te slapen dan ooit, zodat je voldoende energie hebt voor overdag.