Waarom piekeren niet erg is, maar soms wel?

Bijna iedereen piekert weleens. Dat is niet erg, maar te veel piekeren kan gevolgen hebben voor je slaap, concentratie en stemming. Een goede aanpak van je piekergedachten helpt deze stressklachten te verminderen. Zodat jij je kunt focussen op wat echt belangrijk is.

Wat is piekeren eigenlijk? En waarover piekeren we zoal?

Met piekeren proberen je hersenen een oplossing te vinden voor problemen die op dat moment spelen. We zoeken naar antwoorden op de vraag ‘wat als…?’. Maar soms blijven we in cirkels redeneren en komen we niet tot een antwoord. Op dit soort momenten slaat ‘nadenken over’ om in ‘piekeren’. Piekergedachten gaan vaak over zaken die waarschijnlijk nooit gaan gebeuren. Eigenlijk zonde van je tijd dus!

 

Doordat we altijd ‘aan’ staan, geven we onszelf nauwelijks de tijd om gedachten een plekje te geven. Na een drukke dag kunnen gedachten nog een tijd door je hoofd spoken. Dan ben je ’s avonds nog bezig om alles te verwerken. In tijden van rust, bijvoorbeeld als je wilt gaan slapen, komen deze gedachten weer in ons op en gaan we na verloop van tijd piekeren.

Vaak piekeren is een van de meest voorkomende burn-outklachten

Uit onderzoek dat Ipsos in opdracht van Interpolis uitvoerde, blijkt dat bijna 1 op de 3 millennials in de week vóór het onderzoek piekerden. Studenten en ondernemers piekerden het vaakst. De neerwaartse spiraal waarin je zit als je piekert, kan je beperken in je dagelijks functioneren. Je raakt vermoeid, prikkelbaar en je hebt moeite met het daadwerkelijk bedenken van een oplossing voor je probleem.

Zo kun je omgaan met piekeren

Heb jij ook regelmatig last van piekergedachten? Hiermee stoppen is lastig. We helpen je graag met 6 praktische en eenvoudige tips. Verwacht niet dat je al jouw piekergedachten direct onder controle hebt, maar hier bewust mee bezig zijn is al een belangrijke eerste stap.
  1. Schrijf het van je af. Door een lijstje op papier te zetten met alles waar je ’s nachts wakker van ligt, zorg je ervoor dat je je hoofd leegmaakt en je gedachten ordent.
  2. Praat over je gedachten. Met iemand praten heeft als voordeel dat de ander je erbij kan helpen tot een oplossing te komen. Iemand anders kan je soms een heel ander inzicht geven.
  3. Zoek afleiding. Doorbreek je piekergedachtes door iets te gaan doen wat je écht leuk vindt.
  4. Maak een wandeling. Een half uurtje wandelen in de buitenlucht, kan al helpen je gedachtes te verlichten.
  5. Accepteer dat je niet alles onder controle kunt hebben. Het helpt niet om te blijven piekeren over onverwachte zaken waar je vooraf geen invloed op hebt.
  6. Plan een kwartier per dag waarin je ‘mag’ piekeren. Door bewuster om te gaan met je gedachtes, helpt dit je om op den duur minder te piekeren.

Blijven jouw piekergedachten de overhand nemen?

Bespreek met één van de deskundige psychologen van HeyCoach waar je tegenaan loopt. En kijk samen waar voor jou winst te behalen valt. Of het nu gaat over privé of werk, met HeyCoach kom je verder.