Tips om stress te voorkomen

We hebben het altijd druk, druk, druk. We moeten én willen van alles. En het liefst doen we alles ook nog perfect. Om de batterij weer op te laten, is voldoende ontspanning nodig. Neem jij hier voldoende tijd voor? Nee? Tijd om hier verandering in te brengen en goed voor jezelf te zorgen. Hoe je dat doet? We geven je praktische tips.

Zorg goed voor jezelf en ontspan voldoende

Zou je ook graag wat vaker even helemaal niets doen? Niet worden afgeleid door je mobiele telefoon of je hoofd dat constant overuren draait? Veel mensen hebben hier moeite mee. In deze hectische tijd is er altijd wel afleiding om je heen te vinden. Langdurig continu ‘aan’ staan, leidt op termijn tot stressklachten, zoals vermoeidheid, prikkelbaarheid en concentratieproblemen. Wil je stress voorkomen? Dan is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en voldoende tijd te nemen voor ontspanning.

Leg je smartphone eens wat vaker weg

Onderzoek toont aan dat de mate waarin je stress ervaart, samenhangt met het aantal keer dat je je smartphone checkt. Speelt jouw smartphone ook zo'n grote rol in je dagelijkse leven? We helpen je graag om deze rol te verkleinen. Meld je aan voor onze Digital Detox Challenge en ervaar wat het jou oplevert als je minder vaak wordt afgeleid door je smartphone.
Twee benen die in een hangmat liggen

Zorg voor voldoende slaap

Slaap is belangrijk voor het herstel van lichaam en geest. Het zorgt ervoor dat je de volgende ochtend weer vol energie aan je dag begint. Een vast slaapritme biedt rust en regelmaat. Het zorgt voor voldoende uren aan slaap, verhoogt je slaapkwaliteit én het zorgt voor meer energie. Om de kwaliteit van je slaap te verbeteren, ontwikkelden we de Slaapchallenge. Jij doet toch ook mee?

Kies er bewust eens voor om ergens níet bij te zijn

Ben je bang om iets te missen? Prop jij je dag het liefst vol met activiteiten en afspraken? Alles is leuk en je kunt niet kiezen. Of je wíl misschien niet kiezen. Zeker in deze tijd van social media en het delen van foto’s via WhatsApp en Instagram is de verleiding om overal aan deel te nemen continu aanwezig. Ergens niet bij zijn zorgt voor een gevoel van onrust en ontevredenheid. Toch geven we je het advies om wat vaker ‘nee’ te zeggen. Schitter gerust een keer in afwezigheid. Het levert je zoveel rust op. Probeer het eens!

Pieker je veel? Maak een to-do-lijstje

Herken je het: gedachten die continu door je hoofd blijven malen? En zelfs ’s nachts lukt het je niet om deze gedachten van je af te zetten. Maar hoe effectief is dit gepieker nu eigenlijk? Stop de stroom aan gedachten en zet ze eens op papier. Zo hoef je niet bang meer te zijn dat je iets vergeet. Bovendien kun je dan stap voor stap je to-do lijstje afvinken. Wil je voorkomen dat je ’s nachts ligt te malen? Om piekeren in bed te voorkomen, adviseren we je om ‘s ochtends een to-do-lijst op te stellen. Aan het einde van de dag vink je alle uitgevoerde werkzaamheden af. Zo houd je rust in je hoofd.

Ervaar je stressklachten?

Heb je het gevoel altijd aan te staan? Is je batterij vaak leeg, maar zie je niet wat je anders kan doen? Bespreek met 1 van de deskundige psychologen van HeyCoach waar je tegenaan loopt. En kijk samen waar voor jou winst te behalen valt.