Goed voorbereid op reis met het vakantie-abc.

‘Ik ga op reis en ik neem mee…’. Het is een kwestie waar velen zich over buigen in aanloop naar een vakantie. Toch is dat wat je níét meeneemt misschien nog wel belangrijker. En dan vooral: hoe je het achterlaat. Want met de juiste voorbereidingen kun jij met een gerust hart de deur uit. Wij spraken Mireille van den Boom, domeinlead Veilig Wonen binnen Interpolis. Via dit abc vertelt ze van a tot z wat je preventief kunt doen. En bereidt zij jou – maar vooral je woning – voor op jouw afwezigheid.

Alarmsysteem aanzetten.

Je alarmsysteem inschakelen; het is misschien een open deur. Toch zou je niet de eerste zijn die het vergeet. Terwijl een werkend alarm de kans op een inbraak flink verkleint. ‘Test ook in de aanloop naar jouw vakantie of het systeem nog goed werkt. En controleer of de sensoren schoon zijn. Zo ben je goed beveiligd én voorkom je een vals alarm op jouw adres’, aldus Van den Boom.

Buren inschakelen.

In tijden van vakantie kun je eigenlijk niet zonder je buurtgenoten. Want los van het welbekende oogje in het zeil, willen ze misschien ook zo nu en dan je post opruimen. ‘Vraag ze overigens wel om dit uit het zicht te leggen’, zo geeft de expert aan. ‘Want als een inbreker een hele stapel op tafel ziet liggen, weet hij genoeg. En misschien willen de buren hun auto ook een dag op je oprit zetten, zodat het lijkt alsof je gewoon thuis bent.’ Heb je écht een goede band met ze? Dan zijn ze mogelijk ook bereid je gordijnen, jaloezieën of rolluiken dagelijks open en dicht te doen', stelt Van den Boom. 'Maar eerlijk is eerlijk: zelfs mijn geweldige buren durf ik dat maar met moeite te vragen. Het moet immers wel leuk en werkbaar voor ze blijven. Maak wat dat betreft dus zelf een inschatting. Zet bijvoorbeeld in op ‘af en toe’. Iedere keer is winst.

Caravan of camper zo min mogelijk voor de deur parkeren.

Ga je met de caravan of camper op pad? Dan ontkom je tijdens de voorbereidingen niet aan een hoop heen-en-weergeloop. Wel zo handig als het voertuig dan voor je deur staat. ‘Toch adviseer ik ‘m daar niet te lang neer te zetten. Want het is zo wel héél zichtbaar dat je weggaat.’ Er is overigens nog een bijkomende reden. ‘In de meeste gemeenten mag hij maar 3 dagen achter elkaar op de openbare weg staan. En zelfs met een eigen oprit of parkeerplaats heb je te maken met voorschriften’, aldus de expert. Je vindt de voor jou geldende regels in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van jouw gemeente.

Doen alsof je thuis bent.

Inbrekers vrezen alles wat tot een confrontatie met bewoners leidt. Het is dan ook verstandig om je woning er bewoond uit te laten zien terwijl jij op vakantie bent. Van den Boom: 'Leg dus wat rommel op de tafel en laat halfvolle koffiekopjes in het zicht staan. Heb je kinderen? Ook her en der wat ‘slingerend’ speelgoed kan wonderen doen. Net als het gebruik van slimme verlichting binnen en buiten, zodat je lampen ’s avonds automatisch aanspringen.’ Lees meer slimme trucs

Elektrische apparaten uit het stopcontact halen.

Trek alle stekkers uit je stopcontacten. En zet de aan-uitschakelaars van de stekkerdozen bij jou thuis om. 'Ook geen televisies op stand-by dus', zo waarschuwt de expert. ‘Zo voorkom je schade aan deze apparatuur door overspanning , wat kan ontstaan tijdens een onweersbui.’

Folie plakken.

Veiligheidsfolie maakt je ruiten net zo sterk als veiligheidsglas. Wil een insluiper er doorheen breken, dan komt daar een hoop geweld aan te pas. Maar ook lawaai en geduld. Hij zal dus wel 2 keer nadenken voordat hij zijn plan doorzet.

Geen kostbaarheden achterlaten in voertuig.

We snappen het: pas op het laatste moment spullen in je auto, camper of caravan leggen werkt niet fijn. Toch breng je kostbaarheden beter pas vlak voor vertrek naar je voertuig. ‘Ziet een inbreker jou steeds met spullen heen en weer lopen, dan kan hij wel raden dat je op vakantie gaat. Omdat veel mensen hun waardevolle spullen de avond voor vertrek alvast in hun voertuig leggen, is dat voor een inbreker een interessante plek. Niet doen dus!’

Hang- en sluitwerk met SKG-keurmerk installeren.

Het SKG-keurmerk op hang- en sluitwerk zorgt voor extra veiligheid. In het geval van een inbraakpoging vertraagt het namelijk ontzettend. ‘En het verkleint zo de slagingskans’, stelt de expert. Heb je nog geen SKG-sloten? Dan is het goed om daar zo snel mogelijk werk van te maken. ‘Een handige tip daarbij is de Slotentool van Interpolis. Je ontdekt in 2 minuten hoe je de voordeur bij jou thuis (nog) veiliger maakt.’ 

InbraakBarometer raadplegen.

Hij mag niet ontbreken in dit abc: de InbraakBarometer. Deze tool geeft een actueel overzicht van de inbraakveiligheid in jouw buurt. En dat door de 4 cijfers van je postcode in te vullen. Een verhoogd risico voordat jij naar jouw vakantiebestemming vertrekt? Neem dan extra maatregelen. Dat voorkomt een hoop leed.

Juwelen en andere kostbaarheden in kluis opbergen.

Maak het inbrekers niet te makkelijk. Heb je een kluis in je woning? Vergeet dan niet om kostbaarheden en belangrijke papieren hierin op te bergen. Heb je er nog geen? Overweeg dan eens de aanschaf ervan

Kranen controleren.

Het is een van de laatste dingen om voor vertrek te doen: controleren of al je kranen goed dicht zitten. Want wat met een paar druppels begint, kan in een vervelende waterschade uitmonden. En voor je waterrekening is een slecht gesloten kraan niet best. ‘De hoofdkraan sluiten is ook een mogelijkheid. Maar komen je buren, vrienden of familie je planten verzorgen, dan is water natuurlijk wel vereist’, zo merkt de expert op.

Lijst van waardevolle spullen opstellen.

Eigenlijk zou iedereen er een moeten hebben. Maar diegenen die op vakantie gaan al helemáál. We hebben het over een actuele lijst met waardevolle spullen. ‘Mocht er toch een inbreker binnen weten te komen? Dan kun je eenvoudig zien wat je mist. Handig om zaken met je verzekeraar af te handelen. Een goede omschrijving van je spullen maakt ook de kans dat je ze terugkrijgt bovendien groter.’ Een lijst opstellen kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld via de StopHeling-app van de politie. Daar verzamel je gemakkelijk serienummers en foto’s. Een fijne bijkomstigheid: de lijst is eenvoudig te exporteren als PDF-document. Wat dan weer handig is voor in je kluis. 

Maak een buurtpreventie-appgroep aan.

Niemand die zo goed weet wat een verdachte situatie is als de bewoners uit jouw eigen buurt. Een buurtpreventie-appgroep biedt dan ook uitkomst wanneer jij op vakantie bent. ‘Is er nog geen appgroep in de lucht? Neem dan het heft in eigen hand en start er een’, aldus de veilig wonen-expert. Meer over WhatsApp-buurtpreventie lees je hier.

NEE-NEE-sticker plakken.

Een enorme stapel post achter het glas van een voordeur. Jij, maar ook een inbreker weet: grote kans dat de bewoner op vakantie is. Misschien heb je je buren al gevraagd de post zo nu en dan van je deurmat of uit de brievenbus te halen. Maar ook een NEE-NEE-sticker plakken biedt uitkomst. De post stapelt zich minder snel op én het scheelt je buren werk. 

Opruimen in je tuin.

Wat voor jou een container is, is voor een inbreker een opstapje. Hetzelfde geldt voor andere items die nietsvermoedend rond je huis staan. ‘Plaats containers dus zo ver mogelijk bij je huis vandaan, berg ladders op en zet je tuinmeubilair waar mogelijk binnen. Of werk met een ketting. Het voorkomt opklimming en maakt jouw woning minder aantrekkelijk voor inbraak.’ Je leest er hier  alles over. 

Papieren krant tijdelijk stopzetten.

De papieren krant is voor velen een heerlijk begin van de dag, maar tijdens je vakantie niet per se handig om te krijgen. Deze laat de stapel post in jouw brievenbus of op je deurmat snel groeien en stelt inbrekers zo van jouw afwezigheid op de hoogte. ‘Bij veel kranten kun je een vakantiestop inlassen. Maar leuker nog: activeer zo mogelijk een doorstuurservice. Dan genieten jouw vrienden, familie of buren er tijdelijk van.’

Quiz je kennis.

Vakantie betekent niet per definitie afwezigheid op het internet. De kans is groot dat je ook in het buitenland zo nu en dan online actief bent. Maar weet jij hoe je dat verantwoord doet op reis? Met  deze quiz test je je kennis. En leer je hoe je jouw veiligheid op het internet vergroot.

Ramen en deuren sluiten.

Deze tip zal je misschien niet verbazen, belangrijk is hij wel. Je ramen en deuren sluiten is namelijk de basis van veilig op reis gaan. ‘Draai alles goed op slot. Heb je speciale luchtroosters, dan kun je die open laten staan voor wat ventilatie. Maar zet nooit een raam op een kier. Dan maak je het insluipers veel te makkelijk’, aldus Van den Boom. 

Socialmediastilte inlassen

‘Het is verleidelijk om mooie foto’s van jouw bestemming op social media te plaatsen. Maar zelfs als je profiel afgeschermd is, weet je niet waar die informatie allemaal terechtkomt. Je kent vast niet al jouw volgers door en door’, waarschuwt Van den Boom. Praat er voorafgaand aan je vakantie ook met je kind(eren) over en geef ze uitleg.

Thermostaat terugdraaien.

Nóg een belangrijke tip ter voorbereiding: draai je thermostaat terug. Het liefst naar 12 graden, en schakel de verwarming in de verschillende vertrekken van je huis nooit helemaal uit. ‘Zo stook je niet onnodig terwijl je weg bent, maar voorkom je wel bevriezing van de leidingen bij onverwachte vrieskou’, zo stelt Van den Boom. Het blijft immers toch Nederland waar je huis staat.

Uitpluizen verzekering.

Je reisverzekering aanvragen kan in principe nog 5 minuten voor vertrek. Toch is het aan te raden om hier een beetje op tijd mee te beginnen. Een foutje is namelijk snel gemaakt. ‘Wat wij in de praktijk veel zien is dat mensen hun doorlopende reisverzekering tijdens de coronaperiode pauzeerden. Inmiddels worden ze weer aangezet. Maar reizigers die buiten ons continent op vakantie gaan, vergeten de standaard Europa-dekking naar werelddekking te wijzigen. Controleer dus altijd goed of jouw verzekering op jouw bestemming aansluit.’ De veilig thuis-expert heeft nog een aanvullende tip. ‘Zoek ook meteen uit of je reisverzekering al je activiteiten op vakantie dekt. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan.’

Niet alleen een passende reisverzekering is van belang. Ook je woning kun je maar beter goed verzekeren. En vergeet je zorgverzekering niet te bekijken. Goed om ruim voor vertrek even in het onderwerp te duiken dus.​

Verstop geen reserversleutels.

Een extra set sleutels rond je huis verstoppen voor het geval je de jouwe kwijtraakt klínkt misschien handig. Verstandig is het allerminst. Want ook inbrekers kennen al jouw ‘goede’ verstopplekken. Toch graag een bosje achter de hand om na een lange reis hoe dan ook binnen te kunnen komen? Vraag je buren of je daar een set mag achterlaten.

Weersextremen voor zijn.

Terwijl jij lekker van jouw vakantie geniet, kan het zomaar zijn dat er in Nederland sprake is van extreem weer. Het is dan ook verstandig om je huis daarop voor te bereiden. ‘Vooral de kans op storm is hier aanzienlijk. Dus het opbergen van tuinmeubilair en het vastzetten van je trampoline in de achtertuin is helemaal geen slecht idee’, aldus Van den Boom. Tips over hoe je huis tegen allerlei weersextremen te wapenen? Je leest ze hier.

X-aantal belangrijke telefoonnummers opslaan.

Stel: er gebeurt iets onderweg. Dan wil je meteen actie kunnen ondernemen, toch? Je verzekeraar bellen bijvoorbeeld. Of diegene die op je huis past. ‘Zorg dus dat alle relevante nummers in je telefoon staan. Ben je bij ons verzekerd? Onze alarmcentrale is 24 uur per dag bereikbaar via +31 13 462 04 62, voor noodsituaties, hulp en advies bij ziekte, ongevallen en schade.’ Opslaan dus! Net als al die andere nummers die voor jou belangrijk kunnen zijn.

IJskast uitruimen en vriezer ontdooien.

Vroeger ontzettend gebruikelijk, maar tegenwoordig vaak overgeslagen in de vakantievoorbereidingen. Dat terwijl ‘leegeten, uitzetten en ijs verwijderen’ goed is voor milieu én portemonnee. Bij terugkomst heb je ook geen last van geschimmelde producten of nare geurtjes die je bruut uit je vakantiesfeer halen.

Krijg jij je vriezer niet op tijd leeggegeten? Ontdoe ‘m dan in ieder geval zo veel mogelijk van ijs. In het geval van een stroomstoring wordt het dan geen groot waterballet op je vloer. En laat een bekertje met water bevriezen, waarna je een muntje op het ijs legt. Mocht tijdens jouw afwezigheid de stroom lange tijd uitvallen, dan ontdooit het water en komt de munt onder in de beker terecht. Zo weet je dat de inhoud van je vriezer mogelijk niet meer veilig voor consumptie is. 

Zekerheidscheck: het laatste rondje.

Heb je alle voorbereidingen getroffen en sta je klaar voor vertrek? ‘Dan is het tijd voor de hekkensluiter van dit abc; het laatste rondje’, stelt Van den Boom. Check of echt ál je ramen en deuren op slot zijn, of de kraan waar je net nog een glas water uit dronk goed dicht is en de thermostaat is teruggedraaid. Om vervolgens met een gerust hart te vertrekken en pas weer helemaal opgeladen terug te komen. In een schadevrij huis.'