Ook dekking in landen met kleurcode oranje

Vanaf 4 februari 2022 bent u ook voor schade door corona verzekerd op uw reisverzekering, als u reist naar een gebied met kleurcode oranje. Eerder was u alleen verzekerd in landen met kleurcode geel of groen. Alleen in landen met kleurcode rood bieden wij geen dekking.

Reisverzekering: wat is verzekerd?

Deze onverwachte kosten door corona zijn verzekerd:

 • extra reis- en verblijfskosten als u op reis corona krijgt;
 • extra reis- en verblijfskosten als u in quarantaine moet omdat 1 van uw reisgenoten corona heeft;
 • extra kosten om naar huis te komen als thuis een dierbare ernstig ziek wordt.

Met dekking Geneeskundige kosten:

 • (extra) zorgkosten die u noodzakelijk maakt.

Voor vergoeding van de extra reis- en verblijfskosten moet u een positieve PCR-test of een doktersverklaring hebben. Voor extra verblijfskosten betalen we maximaal € 75,- per persoon per dag. Extra reiskosten zijn volledig verzekerd.

Annuleringsverzekering: wat is verzekerd?

Annuleren of afbreken van uw reis door corona is verzekerd als:

 • u, of iemand anders die meeverzekerd is, vlak voor vertrek corona krijgt;
 • een dierbare ernstig ziek wordt, waardoor u niet op vakantie kunt.

Dit is een samenvatting. In de polisvoorwaarden staat uitgebreid waarvoor u wel en niet verzekerd bent.

Veelgestelde vragen reisverzekering (doorlopend en kortlopend)

Ben ik verzekerd als ik in Nederland op reis ga?

Ja, als u in Nederland op reis gaat met (minimaal 1) geboekte overnachting, bent u verzekerd.

Ben ik verzekerd als ik naar een gebied ga dat kleurcode oranje of rood heeft?

Reist u naar een gebied met kleurcode oranje?
Vanaf 4 februari 2022 bent u dan volledig verzekerd. Ook voor corona-gerelateerde schade. 

Zoals extra reis- en verblijfskosten omdat u in quarantaine moet omdat u, of iemand in uw reisgezelschap, corona heeft. En hierdoor niet op de oorspronkelijke datum kan terugreizen. U of uw reisgenoot moet wel een positieve PCR-test kunnen laten zien.
Voor extra verblijfskosten betalen we maximaal € 75,- per persoon per dag. Als u de aanvullende dekking 'Geneeskundige kosten' heeft, zijn ook de medische kosten die samenhangen met corona verzekerd.

 

Reist u naar een gebied met kleurcode rood?

Dan bent u voor geen enkele schade verzekerd.

We bedoelen hier de kleurcode die afgegeven wordt door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Maakt het voor de verzekering uit of ik wel of niet ben gevaccineerd?
Nee, dit maakt geen enkel verschil.
Zijn de (extra) reiskosten verzekerd als ik naar huis wil omdat het gebied waar ik ben de kleurcode oranje of rood krijgt?
Nee, de extra reiskosten die u maakt om het gebied te verlaten zijn niet verzekerd op de reisverzekering.
Zijn de extra reis- en verblijfskosten verzekerd als ik op reis in quarantaine moet omdat ik of een reisgenoot corona heeft?

Ja, de extra reis- en verblijfskosten die u en meeverzekerde reisgenoten hierdoor moeten maken, zijn verzekerd op de reisverzekering. Bijvoorbeeld als u uw hotelkamer niet mag verlaten door de besmetting. Ook de kosten voor het omboeken van uw vlucht betalen wij.

 • Voor extra verblijfskosten betalen we maximaal € 75,- per persoon per dag.
Als ik op reis corona krijg en medische kosten maak of langer moet blijven, zijn deze kosten dan verzekerd?

Ja, de extra reis- en verblijfskosten die u hierdoor moet maken zijn verzekerd op de reisverzekering. U moet een doktersverklaring of positieve PCR-test kunnen laten zien. Een positieve antigeentest is gelijk aan een positieve PCR-test. Dit geldt alleen voor een antigeentest die is afgenomen door de GGD of door een commerciële instelling erkend door de GGD en/of RIVM (overheid).

Medische kosten zijn verzekerd op uw zorgverzekering. Heeft u medische kosten die uw zorgverzekering niet vergoedt? Deze kosten zijn dan verzekerd op uw reisverzekering als u de aanvullende dekking 'Geneeskundige kosten' heeft. Let op: als u medische kosten tijdens de reis moet maken, dan moet u altijd contact opnemen met uw zorgverzekering óf onze alarmcentrale. Zo ontstaan er achteraf nooit onzekerheden over de vergoeding van de kosten.

Als ik op reis corona krijg, kan ik dan naar Nederland om behandeld te worden?
Dit hangt van uw (medische) situatie af. Een eventueel vervoer terug naar Nederland gaat altijd in overleg met onze alarmcentrale. Voorwaarde is altijd dat u in een gebied bent dat kleurcode groen, geel of oranje heeft.
Zijn de kosten voor een verplichte coronatest (vóór of tijdens mijn reis) verzekerd?

Nee, kosten voor een verplichte coronatest om te kunnen reizen of een gebied/land binnen te mogen, zijn niet verzekerd. 

In enkele gevallen worden de kosten voor een coronatest wel vergoed. Bijvoorbeeld als deze vereist is bij een noodzakelijke medische behandeling. Dit gaat altijd in overleg met onze alarmcentrale. Voorwaarde is altijd dat u in een gebied bent dat kleurcode groen, geel of oranje heeft.

Veelgestelde vragen annuleringsverzekering (doorlopend en kortlopend)

Zijn mijn annuleringskosten verzekerd als een land, vervoersmaatschappij of accommodatie mij niet toelaat omdat ik niet gevaccineerd ben, mijn vaccinatie te lang geleden is of het merk vaccin niet wordt geaccepteerd?
Nee, dit is niet verzekerd op onze annuleringsverzekering.
Ik mag niet op reis omdat ik niet gevaccineerd ben. Is annulering van de reis verzekerd?
Dit is alleen verzekerd als u op advies van uw arts geen vaccinatie krijgt en deze vaccinatie voor het gebied waar u naartoe reist verplicht is. En u dit niet kon weten.
Is het annuleren of afbreken van mijn reis vanwege het ontstaan van kleurcode oranje of rood op mijn reisbestemming vanwege corona verzekerd?

Nee, dit is niet verzekerd.

Ik wil nu een reis boeken naar een gebied dat op dit moment de kleurcode oranje of rood heeft. Is annulering daarvan verzekerd?
Bij schade moet er altijd sprake zijn van een onverwachte gebeurtenis. Sinds 26 maart 2020 zien wij het ontstaan van de kleurcode oranje of rood door corona niet meer als onverwacht. Het annuleren van uw reis door de kleurcode oranje of rood veroorzaakt door corona is dus niet verzekerd. Annuleert u uw reis vanwege een andere geldige reden? Dan bent u wel verzekerd.
Ikzelf, mijn reisgenoot, een familielid of goede vriend(in) krijgt corona. Is annulering van mijn reis verzekerd?

Een van de verzekerden krijgt corona
Als een verzekerde corona krijgt, is annulering van uw reis verzekerd. Voorwaarde is dat u op korte termijn zou reizen en dat u een doktersverklaring of positieve PCR-test heeft. Een positieve antigeentest is gelijk aan een positieve PCR-test. Dit geldt alleen voor een antigeentest die is afgenomen door de GGD of door een commerciële instelling erkend door de GGD en/of RIVM (overheid).

Een reisgenoot die niet bij u is meeverzekerd krijgt corona
Gaat uw reisgenoot hierdoor op korte termijn niet op reis of breekt hij of zij hierdoor de reis af? En reist u samen met die persoon heen en terug en wordt u nu alleenreizend? Dan is annulering of afbreking verzekerd op uw annuleringsverzekering. Uw reisgenoot moet dan wel een eigen annuleringsverzekering hebben waarop de gebeurtenis verzekerd is. Heeft uw reisgenoot deze verzekering niet? Dan bent u ook niet verzekerd.

Een familielid of goede vriend(in) krijgt corona
Reist u op korte termijn of bent u al op reis en is uw familielid of vriend(in) zo ziek dat de kans van overlijden op korte termijn groot is? Dan is het annuleren of afbreken van uw reis verzekerd op uw annuleringsverzekering.

Ik heb een reis geboekt maar ik vertrek niet binnen 14 dagen. Kan ik nu mijn annulering al melden?

Wij kunnen u niet helpen met vragen of annuleringen als u niet binnen 14 dagen vertrekt
Neem contact op met uw reisorganisatie, verhuurder of vervoersmaatschappij. Zij bespreken met u de mogelijkheden. Reist u niet binnen 14 dagen? Dan is nu nog niet duidelijk of uw reis door kan gaan. Bijvoorbeeld omdat de kleurcode nog kan veranderen. Houd de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten.


Ik wil toch mijn reis nu annuleren
Neem contact op met uw reisorganisatie, verhuurder of vervoersmaatschappij. Zij bespreken met u de mogelijkheden. Wij kunnen u helaas (nog) niet helpen.


Ik heb alleen nog een aanbetaling voor mijn reis gedaan en twijfel of ik de rest moet betalen

Wij kunnen u niet adviseren of u de rest van de reiskosten moet betalen. Neem hierover contact op met de organisatie waarbij u uw reis geboekt heeft.

Is annulering van mijn reis naar het buitenland verzekerd als ik vanwege verplichte quarantaine en/of inreisbeperkingen niet kan of wil gaan?
Nee, dat is geen verzekerde gebeurtenis. Wij adviseren u contact op te nemen met uw reisorganisatie. Mogelijk kunnen zij u hierin tegemoetkomen.
Op mijn reisbestemming gelden allerlei coronamaatregelen (bijvoorbeeld winkels, zwembaden dicht) waardoor ik niet wil gaan. Is annulering van mijn reis verzekerd?
Nee, dat is geen verzekerde gebeurtenis.

Algemene veelgestelde vragen

Ik zoek de laatste informatie over de kleurcodes van verschillende landen
Alle informatie en kleurcodes per land vindt u op www.nederlandwereldwijd.nl.
Moet ik meewerken aan een medisch onderzoek op het vliegveld?
Door de verspreiding van het coronavirus worden in veel landen mensen getest op het virus. Op vliegvelden kunnen reizigers in bepaalde gevallen een medisch onderzoek ondergaan. Lees wat uw rechten en plichten zijn als iemand u een medisch onderzoek oplegt.
Meld uw schade of annulering online of via de app
Meld uw schade of annulering online of via de app. In geval van annulering: voeg de verklaring van de reisorganisatie, verhuurder of vervoersmaatschappij toe tijdens het melden van uw schade. Meldt u telefonisch uw schade? Mail dan de verklaring naar schadeafhandeling@interpolis.nl en zet in het onderwerp uw schadenummer. Het schadenummer vindt u in uw schadeoverzicht op Mijn Interpolis of in de app.
Mijn vraag staat hier niet tussen
Heeft u een Interpolis reisverzekering? En heeft u schade of een vraag over uw verzekering met betrekking tot corona? Bel ons op +31 13 580 12 34. Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Welke gevolgen heeft het voor mijn reis- en annuleringsverzekering als Nederland code rood heeft vanuit het ECDC (Europese RIVM)?

Let op: de kleurcode die het ECDC afgeeft, is niet dezelfde kleurcode als die het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor landen buiten Nederland afgeeft. De kleurcodes die het Ministerie van Buitenlandse Zaken afgeeft, hebben gevolgen voor onze reis- en annuleringsverzekering. De kleurcode die het ECDC afgeeft voor Nederland heeft dat niet.

Het annuleren van uw reis door de kleurcode vanuit het ECDC is geen verzekerde gebeurtenis op onze Doorlopende en Kortlopende Annuleringsverzekering. Ook als u hierdoor in het buitenland in quarantaine moet, is annulering van uw reis niet verzekerd. Maakt u door een verplichte quarantaine vanwege de kleurcode vanuit het ECDC extra reis- en verblijfkosten? Ook die zijn niet verzekerd op onze Doorlopende en Kortlopende Reisverzekering.

Wij adviseren u contact op te nemen met uw reisorganisatie als u vragen heeft over de gevolgen voor uw reis vanwege de kleurcode vanuit het ECDC.

Nog niet verzekerd bij Interpolis?

Dit zijn de voordelen van onze Doorlopende Reis- en Annuleringsverzekering:
 • 24/7 hulp door Interpolis Alarmcentrale
 • eenvoudig aan- en uitzetten van dekkingen via de Rabo app
 • dagelijks opzegbaar

Controleer vóór vertrek de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

 • Controleer vóór vertrek de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Op de reisadviezen per land staat een overzicht met de reisadviezen per land.
 • Bereid uw reis goed voor. De checklist van het Ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u op weg.
 • Reist u naar het buitenland? Meld u dan aan bij de 24/7 informatieservice van Buitenlandse Zaken. U wordt dan voortdurend op de hoogte gehouden van wijzigingen in de situatie ter plaatse.

Gaat uw corona vraag over een andere verzekering?

Rechtsbijstand

Wat moet u doen als u door corona geen werk meer heeft? Of welke rechten heeft u als uw reis door corona wordt geannuleerd?

Vrouw achter laptop

Zorgverzekering

Heeft u vragen over uw gezondheid of over uw zorg afspraken? En hoe maakt u gebruik van onze ZorgConsulent? 

Jongetje plakt pleister op het gezicht van vader. Met de interpolis zorgactief zorgverzekering krijgt u een basisverzekering met uitgebreide pakketkeuze.

Alle verzekeringen

Heeft u vragen over het coronavirus en uw autoverzekering, hypotheekbescherming of overlijdensrisicoverzekering?

Ik ben ziek maar moet toch werken | Interpolis Juridisch Advies