Ook dekking in landen met kleurcode oranje

Vanaf 4 februari 2022 ben je ook voor schade door corona verzekerd op je reisverzekering, als je reist naar een gebied met kleurcode oranje. Eerder was je alleen verzekerd in landen met kleurcode geel of groen. Alleen in landen met kleurcode rood bieden wij geen dekking.

Reisverzekering: wat is verzekerd?

Deze onverwachte kosten door corona zijn verzekerd:

  • extra reis- en verblijfskosten als je op reis corona krijgt;
  • extra reis- en verblijfskosten als je in quarantaine moet omdat 1 van je reisgenoten corona heeft;
  • extra kosten om naar huis te komen als thuis een dierbare ernstig ziek wordt.

Met dekking Geneeskundige kosten:

  • (extra) zorgkosten die je noodzakelijk maakt.

Voor vergoeding van de extra reis- en verblijfskosten moet je een positieve PCR-test of een doktersverklaring hebben. Voor extra verblijfskosten betalen we maximaal € 75,- per persoon per dag. Extra reiskosten zijn volledig verzekerd.

Annuleringsverzekering: wat is verzekerd?

Annuleren of afbreken van je reis door corona is verzekerd als:

  • jij, of iemand anders die meeverzekerd is, vlak voor vertrek corona krijgt;
  • een dierbare ernstig ziek wordt, waardoor je niet op vakantie kunt.

Dit is een samenvatting. In de polisvoorwaarden staat uitgebreid waarvoor je wel en niet verzekerd bent.

Veelgestelde vragen reisverzekering (doorlopend en kortlopend)

Ben ik verzekerd als ik in Nederland op reis ga?

Ja, als je in Nederland op reis gaat met (minimaal 1) geboekte overnachting, ben je verzekerd.

Ben ik verzekerd als ik naar een gebied ga dat kleurcode oranje of rood heeft?

Reis je naar een gebied met kleurcode oranje?
Vanaf 4 februari 2022 ben je dan volledig verzekerd. Ook voor corona-gerelateerde schade. 

Zoals extra reis- en verblijfskosten omdat je in quarantaine moet omdat jij, of iemand in je reisgezelschap, corona hebt. En hierdoor niet op de oorspronkelijke datum kan terugreizen. Jij of jouw reisgenoot moet wel een positieve PCR-test kunnen laten zien.
Voor extra verblijfskosten betalen we maximaal € 75,- per persoon per dag. Als je de aanvullende dekking 'Geneeskundige kosten' hebt, zijn ook de medische kosten die samenhangen met corona verzekerd.

 

Reis je naar een gebied met kleurcode rood?

Dan ben je voor geen enkele schade verzekerd.

We bedoelen hier de kleurcode die afgegeven wordt door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Maakt het voor de verzekering uit of ik wel of niet ben gevaccineerd?
Nee, dit maakt geen enkel verschil.
Zijn de (extra) reiskosten verzekerd als ik naar huis wil omdat het gebied waar ik ben de kleurcode oranje of rood krijgt?
Nee, de extra reiskosten die je maakt om het gebied te verlaten zijn niet verzekerd op de reisverzekering.
Zijn de extra reis- en verblijfskosten verzekerd als ik op reis in quarantaine moet omdat ik of een reisgenoot corona heeft?

Ja, de extra reis- en verblijfskosten die jij en meeverzekerde reisgenoten hierdoor moeten maken, zijn verzekerd op de reisverzekering. Bijvoorbeeld als je jouw hotelkamer niet mag verlaten door de besmetting. Ook de kosten voor het omboeken van je vlucht betalen wij.

  • Voor extra verblijfskosten betalen we maximaal € 75,- per persoon per dag.
Als ik op reis corona krijg en medische kosten maak of langer moet blijven, zijn deze kosten dan verzekerd?

Ja, de extra reis- en verblijfskosten die je hierdoor moet maken zijn verzekerd op de reisverzekering. Je moet een doktersverklaring of positieve PCR-test kunnen laten zien. Een positieve antigeentest is gelijk aan een positieve PCR-test. Dit geldt alleen voor een antigeentest die is afgenomen door de GGD of door een commerciële instelling erkend door de GGD en/of RIVM (overheid).

Medische kosten zijn verzekerd op je zorgverzekering. Heb je medische kosten die je zorgverzekering niet vergoedt? Deze kosten zijn dan verzekerd op je reisverzekering als je de aanvullende dekking 'Geneeskundige kosten' hebt. Let op: als je medische kosten tijdens de reis moet maken, dan moet je altijd contact opnemen met je zorgverzekering óf onze alarmcentrale. Zo ontstaan er achteraf nooit onzekerheden over de vergoeding van de kosten.

Als ik op reis corona krijg, kan ik dan naar Nederland om behandeld te worden?
Dit hangt van je (medische) situatie af. Een eventueel vervoer terug naar Nederland gaat altijd in overleg met onze alarmcentrale. Voorwaarde is altijd dat je in een gebied bent dat kleurcode groen, geel of oranje heeft.
Zijn de kosten voor een verplichte coronatest (vóór of tijdens mijn reis) verzekerd?

Nee, kosten voor een verplichte coronatest om te kunnen reizen of een gebied/land binnen te mogen, zijn niet verzekerd. 

In enkele gevallen worden de kosten voor een coronatest wel vergoed. Bijvoorbeeld als deze vereist is bij een noodzakelijke medische behandeling. Dit gaat altijd in overleg met onze alarmcentrale. Voorwaarde is altijd dat je in een gebied bent dat kleurcode groen, geel of oranje heeft.

Veelgestelde vragen annuleringsverzekering (doorlopend en kortlopend)

Zijn mijn annuleringskosten verzekerd als een land, vervoersmaatschappij of accommodatie mij niet toelaat omdat ik niet gevaccineerd ben, mijn vaccinatie te lang geleden is of het merk vaccin niet wordt geaccepteerd?
Nee, dit is niet verzekerd op onze annuleringsverzekering.
Ik mag niet op reis omdat ik niet gevaccineerd ben. Is annulering van de reis verzekerd?
Dit is alleen verzekerd als je op advies van je arts geen vaccinatie krijgt en deze vaccinatie voor het gebied waar je naartoe reist verplicht is. En je dit niet kon weten.
Is het annuleren of afbreken van mijn reis vanwege het ontstaan van kleurcode oranje of rood op mijn reisbestemming vanwege corona verzekerd?

Nee, dit is niet verzekerd.

Ik wil nu een reis boeken naar een gebied dat op dit moment de kleurcode oranje of rood heeft. Is annulering daarvan verzekerd?
Bij schade moet er altijd sprake zijn van een onverwachte gebeurtenis. Sinds 26 maart 2020 zien wij het ontstaan van de kleurcode oranje of rood door corona niet meer als onverwacht. Het annuleren van je reis door de kleurcode oranje of rood veroorzaakt door corona is dus niet verzekerd. Annuleer je jouw reis vanwege een andere geldige reden? Dan ben je wel verzekerd.
Ikzelf, mijn reisgenoot, een familielid of goede vriend(in) krijgt corona. Is annulering van mijn reis verzekerd?

Een van de verzekerden krijgt corona
Als een verzekerde corona krijgt, is annulering van je reis verzekerd. Voorwaarde is dat je op korte termijn zou reizen en dat je een doktersverklaring of positieve PCR-test hebt. Een positieve antigeentest is gelijk aan een positieve PCR-test. Dit geldt alleen voor een antigeentest die is afgenomen door de GGD of door een commerciële instelling erkend door de GGD en/of RIVM (overheid).

Een reisgenoot die niet bij jou is meeverzekerd krijgt corona
Gaat je reisgenoot hierdoor op korte termijn niet op reis of breekt hij of zij hierdoor de reis af? En reis je samen met die persoon heen en terug en word je nu alleenreizend? Dan is annulering of afbreking verzekerd op je annuleringsverzekering. Je reisgenoot moet dan wel een eigen annuleringsverzekering hebben waarop de gebeurtenis verzekerd is. Heeft je reisgenoot deze verzekering niet? Dan ben je ook niet verzekerd.

Een familielid of goede vriend(in) krijgt corona
Reis je op korte termijn of ben je al op reis en is je familielid of vriend(in) zo ziek dat de kans van overlijden op korte termijn groot is? Dan is het annuleren of afbreken van je reis verzekerd op je annuleringsverzekering.

Ik heb een reis geboekt maar ik vertrek niet binnen 14 dagen. Kan ik nu mijn annulering al melden?

Wij kunnen je niet helpen met vragen of annuleringen als je niet binnen 14 dagen vertrekt
Neem contact op met je reisorganisatie, verhuurder of vervoersmaatschappij. Zij bespreken met jou de mogelijkheden. Reis je niet binnen 14 dagen? Dan is nu nog niet duidelijk of je reis door kan gaan. Bijvoorbeeld omdat de kleurcode nog kan veranderen. Houd de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten.


Ik wil toch mijn reis nu annuleren
Neem contact op met je reisorganisatie, verhuurder of vervoersmaatschappij. Zij bespreken met jou de mogelijkheden. Wij kunnen je helaas (nog) niet helpen.


Ik heb alleen nog een aanbetaling voor mijn reis gedaan en twijfel of ik de rest moet betalen

Wij kunnen je niet adviseren of je de rest van de reiskosten moet betalen. Neem hierover contact op met de organisatie waarbij je jouw reis geboekt hebt.

Is annulering van mijn reis naar het buitenland verzekerd als ik vanwege verplichte quarantaine en/of inreisbeperkingen niet kan of wil gaan?
Nee, dat is geen verzekerde gebeurtenis. Wij adviseren je contact op te nemen met je reisorganisatie. Mogelijk kunnen zij je hierin tegemoetkomen.
Op mijn reisbestemming gelden allerlei coronamaatregelen (bijvoorbeeld winkels, zwembaden dicht) waardoor ik niet wil gaan. Is annulering van mijn reis verzekerd?
Nee, dat is geen verzekerde gebeurtenis.

Algemene veelgestelde vragen

Ik zoek de laatste informatie over de kleurcodes van verschillende landen
Alle informatie en kleurcodes per land vind je op www.nederlandwereldwijd.nl.
Moet ik meewerken aan een medisch onderzoek op het vliegveld?
Door de verspreiding van het coronavirus worden in veel landen mensen getest op het virus. Op vliegvelden kunnen reizigers in bepaalde gevallen een medisch onderzoek ondergaan. Lees wat je rechten en plichten zijn als iemand je een medisch onderzoek oplegt.
Meld je schade of annulering online of via de app
Meld je schade of annulering online of via de app. In geval van annulering: voeg de verklaring van de reisorganisatie, verhuurder of vervoersmaatschappij toe tijdens het melden van je schade. Meld je telefonisch je schade? Mail dan de verklaring naar schadeafhandeling@interpolis.nl en zet in het onderwerp je schadenummer. Het schadenummer vind je in je schadeoverzicht op Mijn Interpolis of in de app.
Mijn vraag staat hier niet tussen
Heb je een Interpolis reisverzekering? En heb je schade of een vraag over je verzekering met betrekking tot corona? Bel ons op +31 13 580 12 34. Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Welke gevolgen heeft het voor mijn reis- en annuleringsverzekering als Nederland code rood heeft vanuit het ECDC (Europese RIVM)?

Let op: de kleurcode die het ECDC afgeeft, is niet dezelfde kleurcode als die het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor landen buiten Nederland afgeeft. De kleurcodes die het Ministerie van Buitenlandse Zaken afgeeft, hebben gevolgen voor onze reis- en annuleringsverzekering. De kleurcode die het ECDC afgeeft voor Nederland heeft dat niet.

Het annuleren van je reis door de kleurcode vanuit het ECDC is geen verzekerde gebeurtenis op onze Doorlopende en Kortlopende Annuleringsverzekering. Ook als je hierdoor in het buitenland in quarantaine moet, is annulering van je reis niet verzekerd. Maak je door een verplichte quarantaine vanwege de kleurcode vanuit het ECDC extra reis- en verblijfkosten? Ook die zijn niet verzekerd op onze Doorlopende en Kortlopende Reisverzekering.

Wij adviseren je contact op te nemen met je reisorganisatie als je vragen hebt over de gevolgen voor je reis vanwege de kleurcode vanuit het ECDC.

Nog niet verzekerd bij Interpolis?

Dit zijn de voordelen van onze Doorlopende Reis- en Annuleringsverzekering:
  • 24/7 hulp door Interpolis Alarmcentrale
  • eenvoudig aan- en uitzetten van dekkingen via de Rabo app
  • dagelijks opzegbaar

Controleer vóór vertrek de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Gaat je corona vraag over een andere verzekering?

Rechtsbijstand

Wat moet je doen als je door corona geen werk meer hebt? Of welke rechten heb je als je reis door corona wordt geannuleerd?

Vrouw achter laptop

Alle verzekeringen

Heb je vragen over het coronavirus en je autoverzekering, hypotheekbescherming of overlijdensrisicoverzekering?

Ik ben ziek maar moet toch werken | Interpolis Juridisch Advies