Dit zijn de belangrijkste verkeersregels in het buitenland.

Of je nu een roadtrip met je eigen auto maakt of een auto huurt op je vakantiebestemming: het kan best even wennen zijn om in een ander land te rijden. Op veel plekken in Europa gelden namelijk andere verkeersregels dan je gewend bent, of je wordt strenger beboet voor het overtreden van die regels. De belangrijkste verkeersregels in de populairste vakantielanden hebben wij voor je op een rij gezet.

In dit artikel zijn de belangrijkste verkeersregels meegenomen voor 9 populaire Europese vakantiebestemmingen. Dit zijn Frankrijk, Duitsland, België, Italië, Spanje, Oostenrijk, Portugal, Kroatië en Zwitserland.

Telefoongebruik in het verkeer:

In Nederland ontvang je een boete van € 420,- als je betrapt wordt op het vasthouden van je telefoon tijdens het rijden. Je mag wél je telefoon vasthouden als je met de auto stilstaat. Dat laatste is echter in veel landen in Europa verboden. Zo mag je in Italië, Oostenrijk, Spanje, België, Duitsland en Frankrijk ook geen smartphone in je hand houden als je stilstaat voor een rood verkeerslicht, een stopbord, of in een file waar het verkeer stilstaat. In de 9 populaire vakantiebestemmingen mag je wel handsfree bellen. Maar let op: je mag in Spanje, Portugal, Italië en Frankrijk geen headset, hoofdtelefoon of oortjes gebruiken voor bellen en muziek luisteren. In Zwitserland mag je handsfree bellen, maar dit wordt afgeraden omdat je hierdoor kunt worden afgeleid. In Frankrijk riskeer je een boete als je merkbaar afgeleid bent door het handsfree bellen.

Ga je met de auto op vakantie? Laat je dan tijdens het rijden niet afleiden door je mobiele telefoon. Berg je telefoon dus goed op en zet het geluid op stil. Of gebruik de AutoModus app om tijdelijk helemaal geen oproepen of inkomende berichten toe te laten. Zo zorg je dat je veilig van A naar B reist.

Maximumsnelheid:

Reis je met de auto (< 3.500 kg zonder caravan of aanhanger), houd dan rekening met de volgende maximumsnelheden: 

  Binnen de bebouwde kom Buiten de bebouwde kom Autowegen of wegen met gescheiden rijbanen en 4 rijstroken Autosnelwegen
 Italië1 50 km/uur 90 km/uur 110 km/uur2 130 km/uur2 
 Duitsland 50 km/uur 100 km/uur 130 km/uur4 130 km/uur4 
 Frankrijk 50 km/uur 80/90 km/uur 110/100 km/uur2 130/110 km/uur2 
 Oostenrijk 50 km/uur 100 km/uur   130 km/uur
 België 50 km/uur 70 km/uur   120 km/uur
 Kroatië3 50 km/uur 90 km/uur 110 km/uur 130 km/uur 
 Spanje 20/30/50 km/uur 90 km/uur   120 km/uur
 Zwitserland 50 km/uur 80 km/uur 100 km/uur 120 km/uur
 Portugal 50 km/uur 90 km/uur 100 km/uur 120 km/uur


1
Ben je korter dan 3 jaar in het bezit van je rijbewijs? Dan gelden er lagere maximumsnelheden:

  • In Italië geldt een maximumsnelheid van 90 km/uur op autowegen en 100 km/uur op autosnelwegen;
  • In Frankrijk geldt een maximumsnelheid van 80 km/uur buiten de bebouwde kom, 100 km/uur op wegen met gescheiden rijbanen en 4 rijstroken en 110 km/uur op autosnelwegen.

2 Bij hevige regen, mist of sneeuw gelden lagere maximum snelheden:

  • In Italië geldt een maximumsnelheid van 90 km/uur op autowegen en 110 km/uur op autosnelwegen;
  • In Frankrijk geldt een maximumsnelheid van 100 km/uur op autowegen en 110 km/uur op autosnelwegen. 
  • In Frankrijk en Duitsland geldt een maximumsnelheid van 50 km/uur op alle wegen bij zicht minder dan 50 meter. In Italië is dit 50 km/uur bij een zicht minder dan 100 meter.
3 Ben je jonger dan 25 jaar? Dan geldt er in Kroatië een maximumsnelheid 10 km/uur lager buiten de bebouwde kom, op autowegen en op autosnelwegen.

4 Dit is geen maximumsnelheid maar een richtsnelheid.

Let op: soms staan er langs buitenlandse wegen of vlakbij grote steden andere snelheden aangegeven. Houd dan rekening met een maximumsnelheid zoals op de borden staat.

Gebruik van verlichting:

  • In België ben je als autobestuurder alleen verplicht licht te voeren wanneer het zicht slecht is. Je mag mistachterlicht voeren bij zicht minder dan 100 meter.
  • In Duitsland moet je licht voeren wanneer het zicht minder dan 50 meter is door mist, sneeuw of regen. Er wordt ook geadviseerd om overdag te rijden met dimlicht of dagrijlicht. Gebruik je dimlicht in tunnels. Gebruik je mistachterlicht alleen bij zicht minder dan 50 meter.
  • In Frankrijk ben je als autobestuurder alleen verplicht licht te voeren wanneer het zicht slecht is. Wel is het advies om overdag te rijden met dimlicht of dagrijlicht. In tunnels moet je dimlicht voeren.
  • In Italië is het buiten de bebouwde kom verplicht om overdag je dimlicht aan te hebben. Binnen de bebouwde kom hoeft dit alleen als het zicht ernstig slecht is. Gebruik je dimlicht in tunnels, bij weinig licht en bij slecht zicht. Gebruik je mistachterlicht alleen bij zicht minder dan 50 meter.
  • In Kroatië ben je als autobestuurder verplicht overdag dimlicht of dagrijlicht te gebruiken van 1 november t/m 31 maart. Gebruik je dimlicht in tunnels, bij weinig licht en bij slecht zicht.
  • In Oostenrijk ben je als autobestuurder alleen verplicht licht te voeren wanneer het zicht slecht is.
  • In Portugal ben je verplicht overdag dimlicht te gebruiken. 
  • In Spanje ben je als autobestuurder alleen verplicht licht te voeren wanneer het zicht slecht is. Wel moet je dimlicht overdag verplicht gebruiken in tunnels, op wisselstroken en andere rijkstroken waar tweerichtingsverkeer mogelijk is. In slecht verlichte wegen en tunnels moet groot licht worden gebruikt, tenzij je als automobilist achter iemand rijdt of als er een tegenligger tegemoet komt.
  • In Zwitserland ben je als autobestuurder verplicht overdag dimlicht of dagrijlicht te gebruiken. Gebruik je dimlicht in tunnels, bij weinig licht en bij slecht zicht.

Flitspaalsignalering:

Waar veel mensen in Nederland apps gebruiken die aangeven waar flitspalen langs de weg staan, is dit in veel landen absoluut verboden. Zo mag je deze apps in Frankrijk, Duitsland en Zwitserland niet gebruiken en moet je deze ook verwijderen van je telefoon. De boetes hiervoor kunnen flink oplopen. Je mag in deze landen wel reguliere navigatieapparatuur en -apps gebruiken. Check dus voor je 1 van deze landen inrijdt goed, welke navigatie- of flitspaalapps je op je telefoon hebt geïnstalleerd.

Alcoholverbod:

In Nederland mag je in de eerste 5 jaar dat je je rijbewijs in bezit hebt, maximaal 0,2 promille alcohol in je bloed hebben. Als ervaren bestuurder - dus als je langer dan 5 jaar in het bezit bent van je rijbewijs - geldt maximaal 0,5 promille.

In sommige landen is het als beginnend bestuurder helemaal verboden om alcohol te nuttigen:

  • Heb je in Italië minder dan 3 jaar je rijbewijs, dan geldt er een alcoholverbod. Heb je langer je rijbewijs, dan geldt een maximaal toegestane hoeveelheid van 0,5 promille. Bij een promille van 0,8 of meer riskeer je een hoge boete of zelfs gevangenisstraf.
  • In Kroatië geldt een alcoholverbod voor bestuurders jonger dan 24 jaar. Voor bestuurders die ouder dan 24 zijn is het maximaal toegestane alcoholgehalte van 0,5 promille.
  • In Oostenrijk geldt een absoluut alcoholverbod voor bestuurders die minder dan 2 jaar hun rijbewijs hebben. Voor bestuurders die langer hun rijbewijs hebben, geldt een maximaal toegestane alcoholgehalte van 0,5 promille.
  • In Portugal geldt een maximaal toegestaan alcoholgehalte van 0,2 promille voor bestuurders die korter dan 3 jaar hun rijbewijs hebben. Heb je langer je rijbewijs, dan is dit 0,5 promille.

Andere afwijkende regels met Nederland:

  • In Spanje riskeer je een boete als je tijdens het autorijden eet of drinkt, een sigaret rookt, make-up aanbrengt, blote voeten hebt, teenslippers of bergschoenen draagt, een te dikke jas aan hebt, zwemkleding draagt of als je iets uit het dashboardkastje pakt. 
  • In België heb je ook kans op een boete als je tijdens het rijden betrapt wordt op eten of drinken, een sigaret roken, make-up aanbrengen of iets pakken uit het dashboardkastje. Je moet hier namelijk altijd in staat zijn om alle rijbewegingen goed uit te voeren en je voertuig goed in de hand hebben.
  • In Frankrijk was het voorheen verplicht om een alcoholtest in je auto te hebben voor iedereen die in de auto zit en een rijbewijs heeft. Tegenwoordig is het een dringend advies. 
  • In een aantal landen in de EU heb je milieustickers nodig om op de weg te mogen rijden. Je kunt door sommige delen van Frankrijk, Italië, Duitsland, België, Portugal, Spanje en Zwitserland alleen met de auto heen rijden als je vergunninghouder bent of een milieusticker hebt. Er zijn hier ook gebieden waar het zelfs helemaal verboden is om met je voertuig doorheen te rijden. Dit inrijverbod staat vaak aangegeven op borden. Welke milieusticker je nodig hebt is vaak afhankelijk van het type en de ouderdom van de auto.
  • In Oostenrijk en Zwitserland ben je verplicht een tolvignet aan te schaffen. Wanneer je zonder vignet in deze landen rijdt, riskeer je een boete van minimaal € 120,-. Koop een vignet bij een benzinestation in aangrenzende landen en plak deze op de binnenkant van de voorruit.

Checklist mee in de auto:

De volgende attributen zijn in het buitenland verplicht om mee te nemen als je met je eigen auto naar deze landen reist.

  • Verbanddoos: Kroatië, Oostenrijk.
  • Gevarendriehoek: België, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Spanje, Zwitserland.
  • Veiligheidshesjes: België, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Portugal, Spanje.
  • Reservelampjes: Kroatië (geldt niet voor auto’s met xenon, neon of LED-verlichting).
  • Alcoholtest: Frankrijk (geen verplichting, maar een dringend advies voor iedereen in de auto die in het bezit is van een rijbewijs).

Ga altijd uitgerust op reis.

Heb je een autovakantie op de planning? Zorg er dan voor dat je goed uitgerust aan je reis begint. Meer tips om je voor te bereiden lees je hier.

Zorg ook voor een passende reisverzekering en sluit de aanvullende dekking pechhulp en vervangend vervoer af om verzekerd te zijn van hulp als je op vakantie pech krijgt met je auto.