Wanneer kies je voor een kortlopende of doorlopende reisverzekering?

Eindelijk: je vakantie is geboekt! De voorpret kan nu écht beginnen. Denk je ook aan je kortlopende of doorlopende reisverzekering? Welke je nodig hebt, is afhankelijk van verschillende factoren. Wij vertellen het verschil tussen de kortlopende en doorlopende reisverzekering.

Wat is een reisverzekering?

Met een reisverzekering verzeker je onverwachte kosten op vakantie als je schade hebt of hulp nodig hebt. Denk aan het onverwacht eerder afbreken van je reis, of juist als je een extra overnachting moet boeken door een ongeval en daardoor niet naar huis kunt vliegen. Het afsluiten van een reisverzekering is niet verplicht, maar wel verstandig. Je kunt immers altijd te maken krijgen met een onvoorziene noodsituatie of schade.

Wanneer kies je voor een kortlopende of doorlopende reisverzekering?

Als je reisverzekeringen gaat vergelijken heb je de keuze tussen een kortlopende of doorlopende reisverzekering. Welke je nodig hebt is vooral afhankelijk van de duur van je reis en hoe vaak je per jaar op vakantie gaat. Je bent met een doorlopende reisverzekering vaak voordeliger uit dan dat je voor iedere reis los een verzekering afsluit. En je gaat meer 'op reis' dan je denkt, want bij 1 geboekte overnachting in Nederland is je reisverzekering ook al geldig!

Wat is het verschil tussen een kortlopende en doorlopende reisverzekering?

De kortlopende reisverzekering
Als je 1 vakantie wil verzekeren, dan is een kortlopende reisverzekering een slimme keuze. Je betaalt dan alleen voor de dagen dat je op vakantie bent. Als je bijvoorbeeld 1 keer per jaar een weekendje weg gaat of op een korte vakantie gaat, dan kun je voor die trip een kortlopende reisverzekering afsluiten.

De doorlopende reisverzekering
Als je vaker in het jaar een weekend weg gaat, of als je langer dan 20 dagen op vakantie gaat, dan is een doorlopende reisverzekering de beste keuze. Hiermee verzeker je onder andere schade tijdens dagtrips en weekendjes weg in het buitenland en geboekte overnachtingen in eigen land. Ook verzeker je kosten voor de terugreis als een dierbare ernstig ziek wordt, noodzakelijke internet- en telefoonkosten bij schade en kosten voor opsporing en redding van degene die verzekerd is.

Als je tijdens je reis binnen Europa blijft, kies je voor Europadekking. Reis je buiten Europa, dan kies je voor de Werelddekking.

Een dagje uit naar bijvoorbeeld een pretpark of dierentuin is niet verzekerd op de kortlopende of doorlopende reisverzekering. Wil je je spullen buitenshuis in Nederland verzekeren? Dat kan met een BuitenDeDeur verzekering.

Dit zijn de aanvullende dekkingen van de reisverzekering

Zowel op de kortlopende als doorlopende reisverzekering kun je kiezen voor aanvullende dekkingen:

  • Bagagedekking: hiermee verzeker je persoonlijke bezittingen die je meeneemt op reis tegen diefstal, verlies en schade. Bijvoorbeeld als je smartphone uit je jaszak wordt gerold, als je koffers kwijtraken op de luchthaven, als je fotocamera stukvalt, of als er een steentje op je brilglas komt tijdens het mountainbiken. Als je bagage beschadigd of vermist raakt op een luchthaven, dan kan het personeel een 'PIR', oftewel een Property Irregularity Report, voor je opmaken.
  • Geneeskundige kosten: als je op vakantie spoedeisende hulp nodig hebt, dan worden die kosten niet altijd vergoed door je zorgverzekering. Met de aanvullende dekking Geneeskundige kosten ben je in dit soort gevallen verzekerd. Ook wanneer de kosten in het buitenland hoger uitvallen dan die in Nederland. Maar: natuurlijk alléén als ze echt noodzakelijk zijn op dat moment en je niet kunt wachten tot je terug bent in Nederland.
  • Winter- en Onderwatersportdekking: hiermee verzeker je de kosten van hulpverlening na een ongeval, bijvoorbeeld op de skipiste. Ook de kosten die je al eerder maakte, omdat je door een ongeluk of ziekte niet meer kunt sporten, zijn verzekerd. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van skipassen, materialen en lessen.
  • Zakelijke reizen: deze verzekering sluit je af als je voor je werk naar het buitenland gaat. Met deze dekking ben je verzekerd voor bijvoorbeeld de kosten om terug te reizen en noodzakelijke telefoonkosten als je ziek wordt tijdens de reis.
  • Pechhulp: als je op vakantie gaat met je auto of motor en je hebt pech, dan kun je met de aanvullende dekking Pechhulp snel weer op weg. Je voertuig wordt direct gerepareerd óf je krijgt vervoer naar je bestemming. Let op: neem je groene kaart mee. Hiermee toon je in bijna alle landen van Europa aan dat je voertuig verzekerd is voor Wettelijke Aansprakelijkheid (WA). Bekijk in welke landen de groene kaart geldig is.

Wanneer kies je voor een kortlopende of doorlopende annuleringsverzekering?

Naast de aanvullende dekkingen op de reisverzekering, kun je ook kiezen voor een aanvullende kortlopende annuleringsverzekering of doorlopende annuleringsverzekering. Deze verzekering komt van pas als je de reis wilt annuleren door bijvoorbeeld zwangerschap, of wanneer je net een nieuwe baan hebt. Ook bij ontslag, scheiding of een ernstige ziekte kun je de reis annuleren. Het is hierbij wel belangrijk dat de situaties nog niet bekend waren op het moment dat je de reis boekte.

De keuze voor een kortlopende of doorlopende annuleringsverzekering is ook hier weer afhankelijk van de duur van je reis en hoe vaak je per jaar op vakantie gaat. Je bent vaak goedkoper uit met een doorlopende reisverzekering met annulering als je meer dan 2 weken per jaar op vakantie gaat.

Je krijgt de reis- of huursom bij annulering of afbreking van je reis vergoed

Onder de reis- of huursom valt alles wat je vooraf in Nederland hebt geboekt. Denk aan de kosten die je bijvoorbeeld maakt voor de vlucht, accommodatie, je visum en een huurauto. Ook de annuleringskosten van tickets van een evenement, concert of theatervoorstelling zijn verzekerd. Natuurlijk moet de reden dat je annuleert wel verzekerd zijn.