Wanneer kies je voor een kortlopende of doorlopende reisverzekering?

Eindelijk: je vakantie is geboekt! De voorpret kan nu écht beginnen. Denk je ook aan je kortlopende of doorlopende reisverzekering? Welke je nodig hebt, is afhankelijk van verschillende factoren. Wij vertellen het verschil tussen de kortlopende en doorlopende reisverzekering.

Wat is een reisverzekering?

Met een reisverzekering verzeker je onverwachte kosten op vakantie als je schade hebt of hulp nodig hebt. Denk aan het onverwacht eerder afbreken van je reis, of juist als je een extra overnachting moet boeken door een ongeval en daardoor niet naar huis kunt vliegen. Het afsluiten van een reisverzekering is niet verplicht, maar wel verstandig. Je kunt immers altijd te maken krijgen met een onvoorziene noodsituatie of schade.

Wanneer kies je voor een kortlopende of doorlopende reisverzekering?

Als je reisverzekeringen gaat vergelijken heb je de keuze tussen een kortlopende of doorlopende reisverzekering. Welke je nodig hebt is vooral afhankelijk van de duur van je reis en hoe vaak je per jaar op vakantie gaat. Je bent met een doorlopende reisverzekering vaak voordeliger uit dan dat je voor iedere reis los een verzekering afsluit. En je gaat meer 'op reis' dan je denkt, want bij 1 geboekte overnachting in Nederland is je reisverzekering ook al geldig!

Wat is het verschil tussen een kortlopende en doorlopende reisverzekering?

De kortlopende reisverzekering
Als je 1 vakantie wil verzekeren, dan is een kortlopende reisverzekering een slimme keuze. Je betaalt dan alleen voor de dagen dat je op vakantie bent. Als je bijvoorbeeld 1 keer per jaar een weekendje weg gaat of op een korte vakantie gaat, dan kun je voor die trip een kortlopende reisverzekering afsluiten.

De doorlopende reisverzekering
Als je vaker in het jaar een weekend weg gaat, of als je langer dan 20 dagen op vakantie gaat, dan is een doorlopende reisverzekering de beste keuze. Hiermee verzeker je onder andere schade tijdens dagtrips en weekendjes weg in het buitenland en geboekte overnachtingen in eigen land. Ook verzeker je kosten voor de terugreis als een dierbare ernstig ziek wordt, noodzakelijke internet- en telefoonkosten bij schade en kosten voor opsporing en redding van degene die verzekerd is.

Als je tijdens je reis binnen Europa blijft, kies je voor Europadekking. Reis je buiten Europa, dan kies je voor de Werelddekking.

Een dagje uit naar bijvoorbeeld een pretpark of dierentuin is niet verzekerd op de kortlopende of doorlopende reisverzekering. Wil je je spullen buitenshuis in Nederland verzekeren? Dat kan met een BuitenDeDeur verzekering.

Dit zijn de aanvullende dekkingen van de reisverzekering.

Zowel op de kortlopende als doorlopende reisverzekering kun je kiezen voor verschillende aanvullende dekkingen: Bagage, Geneeskundige kosten, Pechhulp en vervangend vervoer, Winter- en onderwatersport en Zakenreizen.

Wanneer kies je voor een kortlopende of doorlopende annuleringsverzekering?

Naast de aanvullende dekkingen op de reisverzekering, kun je ook kiezen voor een aanvullende kortlopende annuleringsverzekering of doorlopende annuleringsverzekering. Deze verzekering komt van pas als je de reis wilt annuleren door bijvoorbeeld zwangerschap, of wanneer je net een nieuwe baan hebt. Ook bij ontslag, scheiding of een ernstige ziekte kun je de reis annuleren. Het is hierbij wel belangrijk dat de situaties nog niet bekend waren op het moment dat je de reis boekte. Lees hier wat wel en niet verzekerd is met een kortlopende annuleringsverzekering of doorlopende annuleringsverzekering

De keuze voor een kortlopende of doorlopende annuleringsverzekering is ook hier weer afhankelijk van de duur van je reis en hoe vaak je per jaar op vakantie gaat. Je bent vaak goedkoper uit met een doorlopende reisverzekering met annulering als je meer dan 2 weken per jaar op vakantie gaat.

Je krijgt de reis- of huursom vergoed bij annulering of afbreking van je reis.

Onder de reis- of huursom valt alles wat je vooraf in Nederland hebt geboekt. Denk aan de kosten die je bijvoorbeeld maakt voor de vlucht, accommodatie, je visum en een huurauto. Ook de annuleringskosten van tickets van een evenement, concert of theatervoorstelling zijn verzekerd. Natuurlijk moet de reden dat je annuleert wel verzekerd zijn.