Elk jaar ontstaan er alleen al in Nederland ongeveer 6.000 woningbranden. Een vuurtje dat soms onschuldig begint, kan zorgen voor veel schade. In de video leggen we uit hoe de meeste branden ontstaan en hoe je jouw huis beter beveiligt tegen brand. De belangrijkste informatie uit de video lees je ook in dit artikel.
De meeste woningbranden ontstaan door onoplettendheid. In de keuken, maar ook door kortsluiting of oververhitting bij elektrische apparatuur, zoals een wasdroger of opladers. Door bewuster om te gaan met vuur en hitte voorkom je veel ellende en schade. Hieronder enkele tips:
Per 1 juli 2022 is het ook in bestaande woningen verplicht om op elke verdieping een werkende rookmelder te hangen. Deze verplichting bestaat al sinds 2003 voor nieuwbouwhuizen. Op iedere verdieping moet een werkende rookmelder hangen.
Waar voldoet een goede rookmelder aan?
Een goede rookmelder voldoet aan de volgende eisen:
Lees waar je op moet letten bij het kopen van een rookmelder.
Op iedere verdieping van je huis moet minimaal 1 rookmelder hangen. Het is daarbij belangrijk om de juiste ruimte te kiezen. De hal en overloop zijn de beste plekken omdat dit meestal de vluchtroute is als er brand uitbreekt. Voor extra veiligheid kun je ook rookmelders in alle ruimtes waar je leeft en slaapt ophangen. Hang geen rookmelder in de keuken, bij een ventilator of ventilatieopening, of op een tochtige plek zoals boven een verwarming of in de badkamer. Je rookmelder kan dan vals alarm geven en gaan piepen.
Het is ook belangrijk dat je de juiste plek kiest. Dat is tegen het plafond, minimaal 50 centimeter van muren en hoeken. Rook gaat altijd omhoog, dus het plafond is de plek waar de rookmelder de rook het snelst detecteert. Heb je een schuin plafond? Dan kun je de rookmelder het beste op maximaal 90 centimeter van het hoogst gemeten punt van het plafond hangen.
Het ophangen kan op verschillende manieren:
Zorg ervoor dat je je rookmelders 1 keer per maand test om te checken of de batterijen nog vol zijn. Dat kun je doen via de testknop in het midden of op de zijkant van de rookmelder. Gaat de rookmelder niet af of is het geluid juist te zacht? Dan is het tijd om de batterijen te vervangen. Gaat ‘ie af en toe piepen? Dan wijst dat ook op een lege batterij of stof en vuil. Het is dus ook goed om de rookmelder regelmatig af te stoffen.
Er zijn 4 verschillende blusmiddelen:
Als er toch een brand ontstaat die je niet snel genoeg kunt doven, moet je vluchten. Daar heb je gemiddeld maar 3 minuten de tijd voor. Daarom is het goed om een vluchtplan voor te bereiden. Zo’n plan stel je in 1 avond op. Door te weten wat je moet doen in een panieksituatie vergroot je de kans te ontkomen aan de brand. Onze tips voor een vluchtplan: